Hedef çipli ordu, Amerikan askeri insanlıktan çıkacak!

Askeri teknoloji Pentagon ABD Teknoloji Haberleri Bilim Haberleri Dünya haberleri
Hedef çipli ordu, Amerikan askeri insanlıktan çıkacak!

ABD'nin en gizli teknoloji programlarını yürüten birimi durumundaki Pentagon'a bağlı DARPA "süper asker" yaratmak için özel bir çip projesi oluşturdu. Askerlerin beynine yerleştirilen çiple korku duygusu yok edilirken ses ve kelime çıkarmadan nasıl iletişim kurabilecekleri üzerinde de çalışılıyor.

ABD'nin önde gelen askeri haber sitelerinden military.com sitesinin haberine göre ülkedeki en gizli ve ileri teknolojilerini geliştiren ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) bağlı Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı - DARPA cephede savaşan askerlerin beynine zihinsel, askeri kapasitelerini geliştiren çip takmak için kolları sıvadı. Yayın organının “Savaşçılar için bir sonraki sınır beyinlerindeki çipler mi? Pentagon sonuçlarına hazır mı?” başlıklı yazısında bu yöndeki çalışmalar içinde ilk deneyin 21 Mart 2017 yılında yapıldığı belirtildi. Projenin 2017 yılından beri başındaki isim ise DARPA Biyolojik Teknolojiler Ofisi'nin eski Direktörü ve ABD ordusunun en önde gelen beyin travma uzmanlarından Dr. Geoffrey S. F. Ling.

Hedef çipli ordu, Amerikan askeri insanlıktan çıkacak! - Resim : 1
Pentagon'a bağlı Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı - DARPA cephede savaşan askerlerin beynine zihinsel, askeri kapasitelerini geliştiren çip takmak için kolları sıvadı.

YAPAY UZUVLARI BİLGİSAYARA BAĞLIYORLAR

Proje savaşta şoka uğrayan, düşünce ve karar verme hızını kaybeden, savaş travması yaşayan ve beden uzuvlarını kaybeden askerleri nasıl eskisinden daha etkin kılınabileceğine yönelik araştırmaların gelişmesiyle oluşturuldu. Yayın organına konuşan Dr. Ling ilk sonucun kaybolmuş el, ayak gibi uzuvların yerine yapay uzuvlar koyarak bunları bilgisayar marifetiyle beyin dalgalarına ulaştırılmasıyla elde edildiğini ifade etti.

BEYİNDEKİ ÇİPLE KORKUNUN YENİLMESİ HEDEFLENİYOR

2019 yılından itibaren DARPA'da bu kez travmatik askerlerin yanı sıra travması olmayan ve uzuv kaybına uğramamış askerlerin savaş kabiliyetlerinin nasıl ileri noktaya taşınabileceği yönünde araştırmalar başladı. Elde edilen bilgilere göre araştırmalar şu alanlara yoğunlaştı:

- Hiçbir ses ve kelime etmeden savaş alanındaki askerler arasında iletişim kurmak.
- Bir askerin beynine yerleştirilecek çiple insansız hava araçlarıyla iletişim kurmasının sağlanması.
- Bir askerin beynine yerleştirilecek çiple savaş anı korkusunu yenmesini sağlayarak daha ölümcül hale getirmek.

BEYNİYLE UÇAĞI UÇURDU

DARPA'nın kendi geliştirdiği ve sır gibi sakladığı üstün kabiliyetlere sahip bir yapay zeka programıyla zihin frekanslarını etkilemeyi ve değiştirmeyi başardığı da ifade edilmekte. Yayın organına konuşan Dr. Ling kollarını kaybetmiş ve yapay kola da sahip olmayan bir pilotun uçak simülatöründe yalnızca beynine bağlanan bir dijital program sayesinde uçağı kaldırıp görevini gerçekleştirebildiğini de ifade etmekte.

Hedef çipli ordu, Amerikan askeri insanlıktan çıkacak! - Resim : 2
DARPA uçak pilotlarının kabiliyetlerini geliştirmek için de beyin dalgalarına müdahale eden özel kasklar yarattı. 

PİLOTLARIN BEYNİNİ ETKİLEYEN KASK YAPTILAR

DARPA'nın çalışmalarını ve bütçesinin ciddi bir kısmını beyin ve zihin teknolojilerine (Nöroteknoloji) ayırdığını ifade eden Dr. Ling, Pentagon için de bu araştırma alanının “ulusal güvenlik konusu ve sırrı” olarak kabul edildiğini de söyledi. DARPA'nın bir yandan da uçak pilotları için özel bir kask tasarladığı ve kaskın içindeki ileri elektroteknoloji ile pilotların beyin dalgalarına müdahale ederek daha hızlı öğrenmelerini sağlamaya çalıştıkları da elde edilen bilgiler arasında. 

ÖZEL KUVVETLERDE BEYİN ÇİPLERİ KULLANILIYOR

ABD Savunma Bakanlığı'nın aynı teknolojiyi kullanarak üzerinde çalıştığı diğer konular arasında epilepsinin önüne geçmek ya da iyileştirmek ve beynin doğal hafıza fonksiyonlarını olabilecek en üst noktaya çıkarmak da bulunuyor. Uzmanlar ise 2030 yılına kadar çeşitli gerekçelerle beynine çip yerleştirilmiş askerlerin, pilotların ve ajanların özel askeri ve istihbarat operasyonlarda kullanılmasının beklendiğini dile getiriyorlar.

 TIP CAMİASI TEPKİLİ

Pentagon'un çalışmalarını eleştiren uzmanlar ve tıp camiasından bilim insanları ise teknolojinin çok yeni olduğunu ve beynin çok karmaşık bir yapıya sahip olduğunu dile getirerek Amerikan Savunma Bakanlığı'nı “sorumsuzlukla” suçladılar.

 emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

ABD pentagon cip DARPA askeri teknoloji bilim haberleri teknoloji haberleri