Hazara Türklerine soykırım

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Afganistan Asya Türkiye Dünya haberleri Trabzon ÖZEL HABERLER ABD Rusya
Hazara Türklerine soykırım

Afganistan'da kadın ve kız çocuklarının yanı sıra Hazara Türklerine yönelik baskı, şiddet ve soykırım girişimleri devam ediyor. Trabzon'da faaliyet gösteren Afganistan Hazaraları Kültür Ve Dayanışma Derneği üyeleri ise Taliban'ın etnik temizlik projesine karşı yardım çağrısında bulunuyor.

Afganistan'da Taliban yönetiminin Hazara Türklerine yönelik baskıları sürüyor. Ülkede kadın ve genç kızların kaçırılmaları, işkence görmeleri, eğitim ve çalışma haklarının ellerinden alınmasını yanı sıra, Hazara Türklerine yönelik soykırım ve etnik temizlik uygulamalarının önüne geçilemiyor. Taliban yönetiminin çağ dışı uygulamalarına karşı çıkan Trabzon'daki Afganistan Hazaraları Kültür Ve Dayanışma Derneği üyeleri ile AHCSA Kadın Hakları Komitesi, bir kez daha  Taliban yönetimine karşı uluslararası camiayı harekete geçmeye çağırdı. 

İŞKENCE YAPILIYOR

Taliban'ın Afganistan'ı işgalinden bu yana kadın ve kızlara yönelik sistematik baskı ve zulümlerin arttığını vurgulayan Türkiye'deki Hazaralar, kadınların ve kızların eğitim ve çalışma haklarının ellerinden alındığını, evlerde hapis edildiği ve genç kızların hicap bahanesiyle tutuklanarak işkence, zulüm ve hatta toplu tecavüze maruz kaldıklarını belirtiyorlar. 

Hazara Türklerine soykırım - Resim : 1
Hazara yapılan baskı ve zulümler sürekli gündeme gelmeye devam etse de uluslararası camia yaşananlara sessiz kalıyor. 

SİSTEMATİK SOYKIRIM

Son iki yılda 'Hazara Türkleri'ne yönelik sistematik baskı ve zulümlerin arttığı, Hazara Türklerinin ekili tarla ve evlerinin yakılarak zorla göç ettirildiği, meyve ağaçlarının kesildiği, mallarının yağmalandığı, erkeklerin öldürüldüğü, kızların kaçırılarak işkence edildiği de Hazar Türkleri tarafından gündeme getirilirken, Begüm Kadın Hakları Komitesi üyeleri ise Taliban yönetiminin, Afganistan'da kadın ve kızlara yönelik baskı ve zulümden geri durmadığını, uluslararası hukuku ve insan haklarının sürekli ihlal edildiğini dile getiriyor. 

Taliban yönetimi, kadınların ve kızların eğitim, çalışma ve seçme özgürlüğü gibi temel haklarını gasp ederek, Afganistan'ı bir insan hakları trajedisine dönüştürüyor" görüşlerini dile getiren komite üyeleri, "Taliban'ın Hazara Türklerine yönelik soykırım ve etnik temizlik uygulamaları, uluslararası hukuku ve insan haklarını ihlalin açık göstergesidir" diyerek yaşananlara isyan ediyorlar.

Hazara Türklerine soykırım - Resim : 2
Taliban yönetimi kadınların yanı sıra kız çocukları üzerinde de büyük baskılar uygulamaya devam ediyor. 

ZULÜM DURDURULSUN 

Afganistan'da yaşanan vahşeti anlatan komite üyeleri, "Taliban yönetimi, Hazara Türklerinin varlığını yok etmek için sistematik bir kampanya yürütüyor. DAEŞ terör örgütünün de hedef tahtasında Hazara Türkleri var. Uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler Afganistan'da kadın ve kızlara yönelik baskı ve zulümleri durdurmak için derhal harekete geçmeli" diyorlar.

ULUSLARARASI TOPLUM NEREDE!

Taliban yönetimine, kadınların ve kızların temel haklarını tanıması için de baskı yapılması gerektiği belirtilirken, Afganistan'daki kadın ve kızların sesini duyurmak için hep birlikte harekete geçilmesini gerektiğinin de altı çiziliyor. Hazara Türkleri temsilcileri ise "Hazara Türklerine yönelik soykırım ve etnik temizlik uygulamalarını durdurmak için derhal harekete geçmeye çağırıyoruz. Dünya ve uluslararası toplum Taliban yönetimine, Hazara Türklerine yönelik saldırıları durdurması ve onların güvenliğini sağlaması için baskı yapmalıdır" ifadelerini kullanıyorlar.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel