Haydar Aliyev 20. ölüm yıl dönümünde anılıyor

Azerbaycan Bakü Gündem haberleri

Haydar Aliyev 20. ölüm yıl dönümünde anılıyor. Ankara'daki Haydar Aliyev Parkı'nda anıta çelenk bırakıldı.

Azerbaycan'ın Ulusal Lideri Haydar Aliyev, ölüm yıl dönümünde anılıyor. Ankara'da törenin ilk adresi Batıkent'teki Haydar Aliyev Parkı oldu. Çelenk bırakıldı, saygılar iletildi.

Heyette Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Reşad Mammadov, Türkiye - Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı Başkanı Aygün Attar ve milletvekilleri yer aldı. 

Türkiye-Azerbaycan Dostluk, İşbirliği ve Dayanışma Vakfı'nın da bir etkinliği olacak.

Haydar Aliyev, bağımsızlığın kazanılmasının ardından iç savaş tehlikesi yaşayan, Ermenistan'la savaş durumunda olan ve ekonomik krizlerle mücadele eden Azerbaycan'ın başına geçerek kurtarıcı rolü üstlenmişti. Büyük lider bugün ölüm yıl dönümünde saygı ve minnetle anılıyor.

Haydar Aliyev, yalnızca Azerbaycan'da değil, Türkiye'de de sevgiyle, minnetle anılıyor.

ALİYEV'İN MİRASI

Bugün Azerbaycan'ın milli lideri Haydar Aliyev'in ölümünün 20. yıl dönümü. Aliyev, ömrünü bir ülkenin inşasına adadı. Ardında güçlü bir miras bıraktı. Neşesi de Azerbaycan içindi, hüznü de, hatta oğluna bıraktığı vasiyeti bile...

12 Aralık Azerbaycan halkı için bir ayrılığın tarihi. Azerbaycan'ın milli lideri, Haydar Aliyev'in hayata gözlerini yumduğu gün.

Haydar Aliyev, modern Azerbaycan'ın kurucusu. 1993 yılında ülkesinin başına geçtiğinde Azerbaycan'da iç karışıklık vardı. Ülke ekonomik krizle boğuşuyordu.

1. Karabağ Savaşı sürüyor, topraklar parça parça işgal ediliyordu. Bunu engellemek için düzenli ordu yoktu.

Sovyetler Birliği gibi bir devlette üst düzey yöneticilik yapan deneyimli siyasetçi, nüfuzu sayesinde ülkedeki siyasi kaosa kısa zamanda son verdi. KGB Şefliği'ne boşuna getirilmediğini kanıtlayan taktiklere başvurdu. Ardından sıcak savaşı durdurdu.

Zira, ordu güçlenmeden bu savaşta başarıya ulaşmak imkansızdı. Zamanını beklemek gerekiyordu. Bunun için önce ekonomi güçlenecekti. Haydar Aliyev, ülkenin servetini doğru yere yöneltti. Elindeki petrol silahını çok iyi kullandı. İmkansızı başararak dünyanın dev petrol şirketleriyle asrın anlaşmasını imzaladı. Ekonomisi çökmüş bir ülkeye yabancı yatırımcıları getirmeyi başardı.

Yıllarca Sovyetler tarafından sömürülen Azerbaycan petrolü, artık halkın refahına ve ülkenin kalkınmasına hizmet edecekti.

Haydar Aliyev, petrol gelirlerinin büyük kısmını orduya yöneltti. Kendisi de sık sık cepheye gider, sorunları direkt yerinde çözerdi. Tabii ki, strateji uzun vadeliydi. Bütün bunlar bir gün Azerbaycan'ı Karabağ'a götürecekti ama ömrü veda etmedi. Planları yarıda kaldı. 12 Aralık 2003'te Amerika'daki Cleveland Kliniği'nde 80 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Geride, ekonomisi hızla gelişmekte olan bir devlet bıraktı ve yarıda bıraktığı işlerinin bitirecek, kurduğu stratejiyi devam ettirecek, yetiştirdiği genş siyasetçiyi... Bir de bir vasiyeti vardı Haydar Aliyev'in.

Karabağ, özellikle de Şuşa işgalden kurtarılacaktı. Bu kutsal görevi oğlu, İlham Alyiev yerine getirecekti.

İlham Aliyev, babasının yolunu tuttu. Yıllarca o zafere hazırlandı. Bu sorun sadece bir hamlede bitirilecekti. Hata yapma şansı yoktu. Babası Haydar Aliyev'in başlattığı işleri devam ettirdi. Ordu inşası, ekonominin güçlenmesi, ülkenin istikrarı. Her şey en ince detaylarına kadar hazır olduğunda Azerbaycan kutsal yolculuğuna çıktı.

Karabağ işgalden Haydar Aliyev'in ölümünden 17 yıl sonra kurtarıldı. Haydar Aliyev'in zamanında yurtdışına eğitime gönderdiği gençler, yıllar sonra her biri bir komutan olarak oğlu İlham Aliyev'in komutasında Karabağ'da destan yazdı.

İlham Aliyev, Karabağ'ın tacı Şuşa'nın işgalden kurtarıldığı haberini halka açıklamadan önce müjdeyi babasıyla paylaşmıştı. Hiç şüphesiz o gün Haydar Aliyev'in ruhunun en şad günüydü.

Aliyev, "Ben mutlu insanim ki, baba vasiyetini yerine getirdim. Şuşa sen azatsın" dedi.

Azerbaycan halkı Haydar Aliyev'in Şuşa vasiyetini ilk kez o gün öğrendi. Bir babanın başlattığı tarihsel davayı oğlu zaferle taçlandırmıştı.

Karabağ'ın kurtuluşu 2. Karabağ Savaşı ile sınırlı kalmadı. İlham Aliyev, babasına verdiği sözü tam manasıyla tutmakta Azerbaycan'ın öz topraklarının her karışını kurtarmakta kararlıydı. Karabağ'da onlarca yıl sözde yönetim kuran yasadışı Ermeni unsurlar, sık sık Azerbaycan ordusuna yönelik provokatif saldırılarda bulunuyordu.

Artık çanlar, Ermenistan'ın bile tanımadığı ama silah ve mali kaynakla desteklediği bu sözde yönetim için çalıyordu. 19 Eylül'de düğmeye basıldı. Karabağ'da "Antiterör Operasyonu" başlatıldı.

Zafer 24 saatten kısa sürede geldi. Yasa dışı Ermeni güçler 1 gün bile geçmeden pes etti. Artık Karabağ, tamamen Azerbaycan'ın kontrolündeydi. Hep olması gerektiği gibi...

Aliyev, "Bize kötü bakanlar, toprağımıza göz dikenler, hazmedemeyenler hiç unutmasınlar ki demir yumruk yerindedir ve her zaman yerinde olacak. Kimse bizimle dikta ve ultimatom diliyle konuşamaz. Bunu kimse unutmasın. Bunu da unutmasınlar ki Karabağ Azerbaycan'dır" dedi.

Kaynak: Haber Global TV