Sıcaklık felaketi bu kez can almaya geliyor
Sıcaklık yurdun pek çok yerinde 30 dereceyi aşarken nem ile birlikte hissedilen sıcaklık 37-38 dereceleri buluyor. Önümüzdeki günlerde sıcaklık değerlerinin 12 derece birden artabileceği belirtilirken, uzmanlardan sıvı kaybına bağlı şok tablosuna karşı çok önemli uyarılar geldi.
Türkiye, yaz sıcaklarıyla kavrulurken, Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nden de korkutan açıklama geldi. İçinde bulunduğumuz dönemin sıcaklıkların rekor düzeyde ölçüldüğü 12. ay olduğunu duyurulurken, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise önümüzdeki günlerde sıcaklıkların mevsim normallerinin 4-12 derece üzerine çıkacağı uyarısını yineledi. Özellikle risk gruplarında ciddi sağlık sorunları yaşanabileceği uyarıları da yapılırken, sıcaklık ve yüksek nem değerlerinin, betonlaşmanın yoğun olduğu kentlerde daha çok hissedileceği belirtildi. Uzmanlar, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük kentlerde yaşayanların daha çok risk altında kalabileceğinin altını çizerken, sıcak çarpmasının ani ölümlere yol açmasından endişe ediliyor.
İŞTE RİSK GRUPLARI
Güneş çarpması olarak da bilinen sıcak çarpması, uzun süre yüksek sıcaklıklara maruz kalındığında vücudun aşırı miktarda ısınmasından kaynaklanıyor. Hekimler 50 yaş üzerinin riskli olduğunu belirtirken, özellikle 75 yaş üzerinde risk çok daha fazla artıyor. Yaşlılarla birlikte bebekler ve 5 yaş altı çocuklar da risk grubunda. Uzmanlar kalp-damar hastalıkları, parkinson, demans, obezite, diyabet, ishal, kistik fibrozis, skleroderma gibi hastalığı olanların yanı sıra, yatağa bağımlı hastalar ve daha önce sıcak çarpması geçirenleri de riskli grupta değerlendiriyor.
BİLİNÇ KAYBI VE HALÜSİNASYON
İnsanların fiziki yaşam koşulları da sıcak karşısında belirleyici oluyor. Evsizler, yoksullar, hava kirliliğine maruz kalanlar, açık havada çalışmak zorunda olan meslek grupları da "riskliler" kapsamında. Hekimler ise sıcak çarpmasının belirtilerini şöyle sıralıyor: "Vücut sıcaklığının birden bire 40 derecenin üzerine çıkması, cildin kuruması ve kızarması, soluk alıp vermenin hızlanması, nabzın yükselmesi, bulantı ve kusma, kas krampları, tutarsız konuşmalar, çevreyi tanıyamama, halüsinasyonlar ve bilinç kaybı."
NASIL KORUNACAĞIZ?
Haber Global Web'e Özel'e risk grupları ile ilgili uyarılarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr.
Ayça Kaya tedbir olarak ise şunları sıraladı:
*Ağır ve baharatlı yemekleri tercih etmeyin. Bol su ya da günde iki bardak maden suyu için.
* Klimalı ortamlarda olmaya çalışın. Ancak klimayı 15 derecenin altında çalıştırmamaya dikkat edin.
* Hafif, bol ve açık renk kıyafetler tercih edin.
* Gölgede, ağaç altında kalmaya çalışın. Kalın, geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü kullanın. Koruyucu faktörü yüksek güneş kremini ihmal etmeyin.
* Sıcak saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterin. Özellikle 10:00-15:00 saatleri arasında mümkünse evde kalın.
SICAK HAVA DALGASI
Öte yandan Türkiye, aşırı sıcakların esiri olmaya devam edecek. Sıcaklık değerleri, bu haftada mevsim normallerinin üzerin çıkacak. Ege ve Akdeniz başta olmak üzere Türkiye'nin büyük bir bölümünde sıcaklıklar 4 ila 6 derece artacak. Aşırı sıcaklar, haftanın tamamında etkisini gösterecek. Özellikle İstanbul ve İzmir'de sıcak hava dalgası hakim olacak.
[email protected]
Kaynak: Web Özel