Felaketin ardındaki sebep...Usulsüzlük, 85 cana mal oldu

Deprem Kahramanmaraş Depremi Hatay
Felaketin ardındaki sebep...Usulsüzlük, 85 cana mal oldu
Fotoğraf: Shutterstock

Antakya'da depremde yıkılan ve 85 kişiye mezar olan Kule Apartmanı’nda tüm bilirkişi raporları inşaat sırasında usulsüzlük yapıldığını ortaya koyarken, bu durum bölgede yaşanan felakete ayna tutuyor. Bilirkişi raporuyla usulsüzlükler tespit edilen binaya ilişkin dava sonucu ise merakla bekleniyor.

Deprem felaketinde Antakya’da onlarca kişiye mezar olan Kule Apartmanı’na ilişkin yargılama sürerken, bilirkişi tarafından hazırlanan karot ölçüm sonuçları felaketin göz göre göre yaşandığını ortaya koymuştu. Tutuklu bulunan müteahhit Ömer Cihan tarafından yaptırılan ve 6 Şubat tarihindeki deprem felaketinde yıkılan Kule Apartmanı’na ilişkin başlatılan yargı süreci devam ederken, binanın dayanıksız olduğunu gösteren inceleme sonuçları afet bölgesindeki yıkıma da ışık tutuyor. Depremzedeler ise yargılama sürecinin bir an önce sonuca ulaşmasını bekliyor. 

Felaketin ardındaki sebep...Usulsüzlük, 85 cana mal oldu - Resim : 1
Müteahhit Ömer Cihan, deprem felaketinden ardından tutuklanırken, yargı süreci ise devam ediyor. 

BASINÇ DEĞERİ 16.7

Asrın felaketi sırasında yıkılan Kule Apartmanı için hazırlanan karot basınç dayanımı deney raporunda, 25-30 arasında basınç dayanım seviyesine sahip olması gereken yapının, 16.7 basınç dayanımına sahip olduğu ve binada düşük kalitede beton kullanıldığını ortaya konulmasından sonra gözler mahkemeden çıkacak karara çevrildi. 

ONLARCA KİŞİ ENKAZ ALTINDA KALDI 

Dava sürecinin bir an önce sonuçlanmasını beklediklerini dile getiren Avukat Ebru Ulaş ise "Ruhsata göre binanın 1 metre kotunda olması gerekirken, 4 metre kotunda yapıldığı bilirkişi raporuyla sabit. Binada projeye aykırı çıkmalar da mevcut. Cihan İnşaat’ın sahibi Ömer Cihan şirketini 2011’de kuruyor. Cihan'ın yaptığı Kule Apartmanı'nda onlarca kişi enkazda kaldı. İnsanları deprem değil usulsüzlük öldürdü. Adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz" dedi.

RUHSATA AYKIRI PROJE 

Yıkılan binaya ilişkin 2 adet bilirkişi raporu olduğunu sözlerine ekleyen avukat Ulaş, şu bilgileri paylaştı:

"Her 2 rapor aslında depremlerde neden ağır kayıplar verdiğimizin adeta belgesi niteliğinde. 2018 yılında Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan şikayet sonrası başlatılan soruşturma kapsamında 1 Ocak 2019 günü İnşaat Mühendisi ve İnşaat Bilirkişi Hakan Yağcıoğlu tarafından yapılan keşif söz konusu. Antakya Saraykent Mahallesi 358. Sokak, Numara 28’deki 3972 No'lu parselde yapılan keşif ile çöken yapının ruhsat projesine aykırı çıkmaları olduğu maddeler halinde sıralanıyor."

Felaketin ardındaki sebep...Usulsüzlük, 85 cana mal oldu - Resim : 2
Kule Apartmanı, deprem felaketinde 85 kişiye mezar oldu.

BODRUM KATLARDA ÇIKMALAR 

Öte yandan hazırlanan bilirkişi raporunda, 17 Ekim 2017 tarihinde 662 ruhsat numaralı yapının, toplamda 4 bodrum kat, 5 normal kat ve çatı arası piyesli olduğu, ruhsat projesinde +1 metre kotunda olması gereken zemin katın +4 metre kotunda olduğu tespit edildiği bilgisi yer alıyor. Raporda, ruhsat projesine aykırı olarak bodrum katlarda çıkma yapıldığı, mevcut binada proje ve eklerine aykırılık olduğu da yazıyor.

 FERAH APARTMANI'NDA AYNI USULSÜZLÜKLER  

Kule Apartmanını inşa eden Ömer Cihan, depremde hasar alan Antakya'daki 'Ferah Apartmanı'nı inşa eden müteahhit olarak biliniyor. Ferah Apartmanı'na ilişkin 2020 yılında yapılan şikayetler sonrası, Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından belirlenen heyetçe düzenlenen 17.07.2020 tarihli inceleme raporunda da, bodrum katta sığınak ve otopark olarak projelendirilen alanların konut alanına çevrildiği, zemin katta bulunan balkonların kapatılarak bağımsız bölüme dahil edildiği bilgisi yer alıyor. Hasarlı yapının çatı piyeslerinde bağımsız bölüm sayısının artırıldığı, projesinde 5 duraklı olan asansörün 6 duraklı olarak yapıldığı, binaya ait enerji kimlik belgesinin farklı bir binaya ait olduğu tespitleri de yine bu inceleme raporunda vurgulanıyor. 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

deprem enkaz Kule Apartmanı Antakya müteahhit