Bilirkişi raporuna rağmen! "Bir arpa boyu yol alınamadı"

Deprem Hatay Kahramanmaraş Depremi
Bilirkişi raporuna rağmen!  "Bir arpa boyu yol alınamadı"
Antakya’daki Ferah Apartmanı’na ilişkin dava süreci devam ediyor.

Türkiye’yi yasa boğan 2 büyük depremde hasar alan Antakya’daki Ferah Apartmanı’na ilişkin dava süreci devam ediyor. Bilirkişi raporlarında söz konusu yapıda ruhsata aykırı ekleme ve imalatların ortaya konulmasına karşın hukuk mücadelesinde 6 aydır bir arpa boyu yol alınamadığı gündeme getirildi.

Türkiye’yi yasa boğan 'Asrın Felaketi'nde Antakya'daki birçok yapı, teknik kusurlar ve denetimlerdeki eksikler nedeniyle hasar alırken, bu yapılardan biri olan Ferah Apartmanı için yapılan şikayetlerden  hukuki sonuç çıkmaması depremzedelerin tepkisine neden olmuş durumda. Depremde hasar alan Ferah Apartmanı'na ilişkin, 2 Ocak 2023 tarihinde Hatay 7.Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunulan bilirkişi raporuna rağmen, dava ve şikayet süreçlerinde bir arpa boyu yol alınamadığından şikayet eden Avukat Ebru Ulaş, hasar alan yapının depremde yıkılan Kule Apartmanı’nın müteahhiti tutuklu Ömer Cihan tarafından yaptırıldığını hatırlatarak, yargıdan çıkacak kararı beklediklerini dile getirdi.

Bilirkişi raporuna rağmen!  "Bir arpa boyu yol alınamadı" - Resim : 1
Müteahhit Ömer Cihan tutuklu yargılanıyor

BİLİRKİŞİ RAPORU VAR

Saraycık mıntıkası 2341 nolu parsel üzerinde inşa edilen yapının projesine ve imara aykırı şekilde inşa edildiğinin bilirkişi raporlarıyla tescillenmiş olmasına karşın, hukuki girişimlerden halen bir sonuç çıkmamasını anlamakta zorlandıklarını söyleyen Avukat Ulaş, Ferah Apartmanı'na ilişkin, 2 Ocak 2023 tarihinde Hatay 7.Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunulan bilirkişi raporuna özellikle dikkat çekti.

KULLANIMA USULSÜZ AÇILDI 

Hasar alan binaya 31 Ocak 2018 tarihinde Antakya Belediyesi tarafından usulsüz bir şekilde yapı kullanım izni verildiğini öne süren Avukat Ulaş, "Söz konusu raporda, Antakya Belediyesi’ndeki görevlilerin kusurları olduğu bilgisine de yer verilirken, yapının 15071 tarih ve 30.03.2017 tarihli yapının tamamlandıktan sonra kullanıma açıldığı bilgileri bulunuyor. Yani bina usulsüz olmasına karşın kullanıma açıldığı raporda belirtiliyor" dedi. 

'AÇIKÇA ORTAYA KONULUYOR'

Bilirkişi raporunda çatı katının projeye aykırı olarak tam kat şeklinde inşa edildiği bilgisinin olduğunu sözlerine ekleyen Ulaş, yaşanan felaketinden üzerinden 6 ay geçmesine karşın, şikayetçi oldukları kişiler hakkında hiçbir işlem yapılmadığını belirterek, şu serzenişte bulundu: "CİMER'e yaptığımız başvurudan da 6 aydır ses çıkmış değil. Bilirkişi raporu Ferah Apartmanı'ndaki usulsüzlükleri açıkça ortaya koyuyor. Örneğin projede olmadığı halde köşe balkon yapıldığı, ön cephe zemin katta 1 metre genişliğinde 9 metre uzunluğundaki balkonun projesine aykırı olarak inşa edildiği  ortada. 5 duraklı olarak projelendirilen asansörün 6 duraklı yapıldığı raporda yer alıyor."

Bilirkişi raporuna rağmen!  "Bir arpa boyu yol alınamadı" - Resim : 2
Hatay 'Asrın Felaketi'nde adeta yerle bir olurken, binlerce kişi de depremde yaşamını yitirdi

'SORUMLULAR BELLİ'

Bilirkişi raporunda Yapı Denetim firmasını kusurları olduğunu sözlerine ekleyen Avukat Ulaş ayrıca, "Raporlarda usulsüz yapı kullanım izin belgesi veren sorumlular ortaya çıktı. Makine Mühendisi M.İ’nin binayı mahallinde tetkik eden teknik görevli, İnşaat Mühendisi F.A’nın binayı mahallinde tetkik eden teknik görevli, M.B’nin binayı mahallinde tetkik eden Antakya Belediyesi Fen İşleri’nde görevli olduğu, M.C.H’nin Antakya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür M.K.K’nın Antakya Belediyesi Başkan Yardımcısı olarak müteselsilen sorumlu oldukları anlaşıldı. Sorumlular, görevi kötüye kullanmaktan yargılanıyorlardı ama bir türlü sonuç alınmış değil" diye konuştu.

 HEYET RAPORU DA VAR 

Öte yandan Ferah Apartmanı'na ilişkin 2020 yılında yapılan şikayetler sonrası, Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından belirlenen heyetçe düzenlenen 17.07.2020 tarihli inceleme raporunda da, bodrum katta sığınak ve otopark olarak projelendirilen alanların konut alanına çevrildiği, zemin katta bulunan balkonların kapatılarak bağımsız bölüme dahil edildiği bilgisine ulaşıldı.

Tartışmaların odağındaki hasarlı yapının çatı piyeslerinde bağımsız bölüm sayısının artırıldığı, projesinde 5 duraklı olan asansörün 6 duraklı olarak yapıldığı, binaya ait enerji kimlik belgesinin farklı bir binaya ait olduğu tespitleri de yine bu inceleme raporunda yer aldığı saptandı.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

deprem Antakya depremzede usulsüzlük