Erdoğan'ın Irak ziyareti neden önemli? Taha Dağlı canlı yayında değerlendirdi

Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Irak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 yıl sonra Iraklı mevkidaşı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi. Erdoğan'ın Irak ziyaretinin önemini Haber Global Genel Yayın Yönetmeni Taha Dağlı canlı yayında değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 yıl sonra resmi ziyaret gerçekleştirdiği Irak'ta mevkidaşı Abdullatif Reşid ile bir araya geldi. Erdoğan'ın Irak'taki resmi temaslarını takip eden gazetecilerden Haber Global Genel Yayın Yönetmeni Taha Dağlı ziyaretin neden önemli olduğuna ilişkin canlı yayında değerlendirmelerde bulundu. Güvenlik meseleleriyle enerji iş birliği ve Kalkınma Yolu Projesi meselelerinin de görüşüleceğini belirten Taha Dağlı, "Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı ile görüşüyor. Irak Başbakanı ile görüşecek. Arkasından liderler görüşürken bakanlar da kendi mevkidaşlarıyla heyetler arası görüşmeleri gerçekleştirecekler. Sonra akşam saatlerinde Erbil'e geçecek. Bu görüşmede Kalkınma Yolu önemli bir nokta. PKK ile Türkiye'nin mücadelesi önemli bir durum. 12 yıllık aranın Cumhurbaşkanı Erdoğan buraya geliyor. Cumhurbaşkanı olarak ilk kez bu bölgeye, Irak'a bir ziyaret gerçekleştirmiş oluyor. En son buraya geldiğinde başbakanken Türkiye Irak'ta bölgesel yönetim, merkezi yönetim arasında sorunlar vardı ve bu sorunlar nedeniyle gerek PKK ile mücadelesinde, gerek Irak'la Türkiye arasındaki enerji anlaşmaları konusunda çok ciddi problemler çıkıyordu. Mesela 2013'e geldiğimizde Türkiye bölgesel yönetimle petrol anlaşması yapmıştı. O petrol anlaşmasına Bağdat itiraz etmişti. 'Benim iznim, onayım olmadan bölgesel yönetim başka bir ülkeye petrol ihraç edemez' demişti. Ve bu konuya o yönde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama da dahil olmuştu. Obama da tavrını Bağdat'tan yana koymuştu. Yani öylesine krizler oluyordu. Türkiye'nin yanı başında, sınır komşusu olan Irak'la bir ticareti dahi dünya genelinde Amerika Birleşik Devletleri'nin dahil olma gereksinimi duyduğu bir kriz noktasına gelebiliyordu. Böyle süreçlerden geçildi" değerlendirmesinde bulundu.

"TERÖRÜN OLDUĞU BİR YOLA HİÇ KİMSE YATIRIM YAPMAZ"

Şu anda hem bölgesel yönetimin hem de Bağdat yönetiminin terör örgütü PKK ile arasına mesafe koyduğuna ve geçmişteki sıkıntıların aşıldığına dikkat çeken Dağlı, "Hatta terör örgütü listesine alıp almaması da tartışılıyor. Alır mı almaz mı bana göre alırsa eğer bu çok uzun bir süreç olur, kolay kolay almazlar. Ama Türkiye'nin de burada istediği zaten şu, terör örgütü listesine alsın almasın 'Benim terörle mücadelemde ayak altında dolaşmasınlar.' Çünkü madem Kalkınma Yolu olacak, madem Kalkınma Yolu Irak için hayati bir süreç, Irak bölgesel yönetimi, kuzeyi olsun güneyi olsun, merkezi Bağdat yönetimi olsun, Basra'sı olsun tamamı için madem önemli bir proje, olmazsa olmaz bir proje bu projenin olabilmesi için bir kere terörün olmaması gerekiyor. Çünkü terörün olduğu bir yola hiç kimse yatırım yapmaz, hiç kimse bir kuruş para harcamaz. Böyle de bir gerçeklik var" şeklinde konuştu.