Erdoğan'dan zam mesajı: En düşük memur maaşı 22 bin lirayı bulacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HAK-İŞ Genel Kurulu'nda konuştu. Memur maaşlarına zam mesajı veren Erdoğan, "Temmuz ayında en düşük memur maaşını en düşük kamu işçisi maaşından aşağı kalmayacak şekilde düzenleyeceğiz. En düşük memur maaşı da 22 bin lirayı bulacak." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde HAK-İŞ Genel Kurulu'nda açıklamalarda bulundu. Memura zam mesajı veren Erdoğan, "Temmuz ayında en düşük memur maaşını en düşük kamu işçisi maaşından aşağı kalmayacak şekilde düzenleyeceğiz. En düşük memur maaşı da 22 bin lirayı bulacak." dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları:

HAK İŞ konfedarasyonumuzun değerli mensupları sizleri en kalbi duygularımla, hürmetle muhabbetle selamlıyorum. İşçi kardeşlerimize saygılarımı sevgilerimi sunuyorum. Genel Kurul'un çalışma dünyamız ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Kuruluşundan bu yana HAK-İş çatısı altında çalışmış herkesi tebrik ediyorum. Türkiye bugünlere sadece şehitlerimizin kanlarıyla değil, işçilerin mübarek alın terleriyle de gelmiştir. Yaklaşık 47 yıldır azimle sürdürdüğü emek, demokrasi, özgürlük, adalet mücadelesi için HAK-İŞ'e teşekkür ediyorum. Son 21 yılda Türkiye, milli gelirini 236 milyar dolardan 1 trilyon dolar sınırına getirdiyse satın alma gücüne göre dünyanın en büyük 11. ekonomisi olduysa bunun gizli kahramanları işçi ve emekçi kardeşlerimdir. 

HAK-İş temsil ettiği kitle itibarıyla bizim de sendikamızdır. Gençlik yıllarında İETT'de işçi olarak çalışmış bir kardeşinizim.  Şafakla beraber uyanmanın, otobüs beklemenin, gazete kağıtları serilmiş bir sofrada yemek yemenin ne olduğunu çok iyi bilirim. İşçi kardeşlerimizin evlerine ekmek götürmek için zorluklara nasıl göğüs gerdiğini çok iyi bilirim. Nereden geldiğimizi aklımızdan çıkarmadık, mazisini inkar edenlerden olmadık. Tecrübe ettiğimiz bu değerler bize hep rehberlik etti.

Bizden önce işçilerimizin en önemli meselesi 1 Mayıs'tı. Her zaman kan dökülürdü. Buna son vererek 1 Mayıs'ı önce Emek ve Dayanışma Günü ardından resmi tatil ilan ettik. Bunu biz yaptık. Ayrıca örgütlenme sendikal haklar noktasında da çok önemli adımlar attık. İşçi sağlığı konusunda da çok önemli adımlar attık.

Ücretler konusu en hassas olduğumuz konuların başında geldi. Göreve geldiğimizde asgari ücret 184 liraydı, dolar olarak 124 dolara tekabül ediyordu. Bugün asgari ücret 8 bin 500 lira oldu yaklaşık 440 dolar. 2002'de benzinin litre fiyatı 1,5 liraydı asgari ücretle 110 litre benzin alınabiliyordu. Bugün asgari ücretle 410 litre benzin alınabiliyor.

EKONOMİMİZE KONTAK KAPATTIRMAK İSTEYENLERE FIRSAT VERMEDİK

Yola çıkarken çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz demiştik. Hamdolsun son 21 yılda bu sözümüze hep sadık kaldık. Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik. Toplumumuzun tüm kesimlerinin yanında olduk. Ülkemizin yaşadığı ciddi sıkıntılara rağmen bu hassasiyetimizi koruduk. Muhalefetin tüm baskılarına rağmen ekonomimize kontak kapattırmak isteyenlere fırsat vermedik. Yatırım, istihdam, üretim, cari fazla yoluyla büyümeyi asla ihmal etmedik. Düşük faiz politikamızla üretimi ve yatırımı teşvik ettik. Dünya yüksek faiz peşinde koşarken biz faizi düşürmenin gayreti içerisinde olduk. Yatırım olursa istihdam olacaktır, istihdam olursa işsizlik azalacaktır. Biz tedarik zincirlerinin kırıldığı o kritik günlerde muhalefetin baskısına boyun eğseydik şimdi çok kötü bir yerde olurduk. Son dönemde ABD'de yaşanan banka iflasları yüksek faiz riskini ortaya koydu. Rusya-Ukrayna savaşındaki dengeli duruş sayesinde Türkiye'yi bir girdaba girmekten koruduk. 

DEPREMLERİN MALİYETİ 100 MİLYAR DOLAR

6 Şubat depremlerinin maliyeti 100 milyar doları aşmaktadır. Biz depremin 90. gününde enkazları tamamen kaldırdık. Deprem bölgesinde 837 bin çadır, 100 bin konteynerin kurulumunu sağladık.

En düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya, bayram ikramiyesini de 2 bin liraya yükselttik. Yeni Meclis'in açılmasıyla 7 bin 500 liranın üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlarımızı da inşallah sevindireceğiz. Karadeniz gazını ülkemize getirerek insanımıza müjdeyi verdik. Togg'un yola çıkmasından, TCG Anadolu'ya, KAAN'ın hangardan çıkmasına kadar birçok stratejik adım attık. Hem depremin yaralarını sardık hem de hedeflerimize ilerledik. 

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN LİRAYI BULACAK

Çalışanlarımıza verdiğimiz son müjde önceki gün imzaladığımız kamu toplu sözleşmeleridir. En düşük kamu işçisi ücretini 12 bin liradan 21 bin liranın üzerine çıkardık. Bu toplu sözleşmenin tekrar hayırlı olmasını diliyorum. Şimdi sırada memurlarımız var. 2002 yılında 392 lira olan en düşük memur maaşını reel olarak yüzde 136 artışla yaklaşık 12 bin liraya çıkarmıştık. Şimdi temmuz ayında bir adım daha adıyoruz. Temmuz ayında en düşük memur maaşını en düşük kamu işçisi maaşından aşağı kalmayacak şekilde düzenleyeceğiz. En düşük memur maaşı da 22 bin lirayı bulacak. Memur maaşlarındaki bu artışlar emeklilere de yansıyacak. Birinci dereceye giren ve şartları tutan tüm memurlarımızın 3600 ek gösterge hakkından yararlanabilmesini sağlayacağız. Bakanımıza temmuz ayında bu çalışmanın tamamlanması için gereken talimatı verdim.

 

Recep Tayyip Erdoğan HAK-İŞ Genel Kurulu Erdoğan