Erdoğan ve Aliyev'den Zengezur Koridoru mesajı: Açılması kaçınılmazdır

Recep Tayyip Erdoğan İlham Aliyev Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nin kurulması için çalışmalara başlandığını açıkladı. Aliyev ise, "Zengezur Koridoru'nun açılması kaçınılmazdır. Bütün ülkelere işbirliği imkanı açacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı.  

Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye’nin özellikle savaş zamanı gösterdiği destek için teşekkür edip bugün görüşülen konuların iki ülke arasında gelecekteki işbirliği programı olduğunu belirtti. İkinci Karabağ Savaşı’ndan sonra Azerbaycan ordusunun Türkiye modeli esasında gelişeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan gazına olan talebin arttığını ve ihracatın da artacağını kaydetti.       

Aliyev'in açıklamaları şöyle: 

Bütün elde edilmiş başarıların temelinde Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkileri yatıyor.  İki gün sonra Şuşa Beyannamesi'nin 2. yıldönümü olacak. Şuşa Beyannamesi tarihi bir anlaşmadır, Türkiye ve Azebaycan bu beyanname ile resmen müttefik olmuştur.

Azerbaycan halkı adına size ve kardeş Türkiye'ye 2. Karabağ Savaşı'nda bize gösterdiğiniz destek için bir kez daha teşekkür ediyorum. Bugün gelecek işbirliği programımızı müzakere ettik. Türkiye ve Azerbaycan dış politikadaki ortak faaliyeti bölge için de önemlidir.

Bu yıl 16 askeri tatbikat yapılacak, 6'sı yapıldı. 2. Karabağ Savaşı'ndan sonra Azerbaycan ordusunun Türkiye modeline göre gelişeceğini söylemiştim, süreç ilerliyor bunun için Türkiye'ye teşekkür ederim.

ZENGEZUR KORİDORU'NUN AÇILMASI KAÇINILMAZDIR

Hazar Denizi üzerinden taşınan ham maddenin hacmi her geçen yıl artıyor. Mevcut koşullarda orta koridorun önemi büyüyor. Zengezur Koridoru'nun en kısa zamanda açılması gerektiğini konuştuk, bu kaçınılmazdır ne kadar hızlı olursa o kadar iyi olur. Zengezur Koridoru bütün ülkelere işbirliği imkanı açacak ve bölgedeki ülkelerin ilişkilerine olumlu yansıyacak.

Türkiye-Azerbaycan Birliği haklarımız için, bölge için ve Türk dünyası için önemlidir. Eminin ki hu birlik gelecek yıllarda daha da gelişecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Zengezur konusunu süratle halletmemiz, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin güçlenmesine vesile olacaktır." dedi. Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesinin kurulması için çalışmalara başlandığını bildirdi.

BU ŞEKİLDE DEVAM EDECEĞİZ

Erdoğan, şunları ifade etti: 

Cumhurbaşkanlığı ikinci döneminde yaşadığımız seçimde yüzde 86 gibi bir katılımla gerçekleşen bu seçim dünyada müstesna diyebileceğimiz bir seçim olmuştur. Bu seçimden de galip çıkmak ve tekrar ilk ziyaretimizi KKTC’ye ve aynı gün Bakü’ye gelmek suretiyle burada gerçekleştirmek bizleri ayrıca mutlu etmiştir.

İham kardeşim zaten bugünkü kabine toplantısında bakanlar kurulunun karşılıklı yaptığı toplantıları gayet güzel özetledi. Birlikte hangi alanda neler yaptık, neler yapıyoruz ele aldık.

Türkiye-Azerbaycan iki kardeş ülke ve tabii iki devlet tek millet anlayışıyla bugüne kadar yürüdük ve bundan sonra da bu şekilde devam edeceğiz.

TÜRKİYE-AZERBAYCAN ÜNİVERSİTESİ KURULUYOR

Şu anda attığımız adımlardan bir tanesi Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi çalışmasıdır. Bu konuyla ilgili olarak da gerek YÖK Başkanı’mız muhatabıyla çalışmalarını bugün de gözden geçirdiler ve yasal bir düzenlemenin gereğinden Sayın İlham kardeşim ifade ettiler. Bunu bir an önce gerçekleştirip bu adımı attığımız anda inşallah Türkiye-Azerbaycan arasında böyle bir üniversiteyi kurmanın artık geciktiğini yaşadık. Artık bunu başaracağız. Böylece Azerbaycanlı gençlerimiz Türkiye’ye rahatlıkla gelebileceği gibi, Türk gençleri de Azerbaycan’daki üniversitede okuma şansını elde edecekler.

ENERJİ VE SAVUNMA SANAYİİ

En önemli adımlardan bir tanesi enerji. Yıllardır bu konuyla ilgili olarak yapılan bir çalışma var. Bu çalışmanın detaylarını da bakan arkadaşlarımız aralarında ayrıca görüştüler. Bu konuda daha neler yapabiliriz bunun çalışmaları yapıldı. Enerji noktasındaki adımda Avrupa özellikle, Türkiye üzerinden alacakları bu gaz konusunda da çok telaşlılar. Bu konuda devamlı ricada bulunmaktalar. Bu konuyla ilgili olarak da biz üzerimize düşeni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.

Savunma sanayiinde atılacak adımlar büyük önem arz ediyor. Bu alanda atacağımız adımlarla birlikte işin savunma sanayii bölümünün yanında bir de eğitimi konusunda üzerimize düşen görevler var. Bu görevleri bugüne kadar nasıl yaptıysak aynı şekilde yapmaya devam edeceğiz.

ZENGEZUR KORİDORU

En çok üzerinde durduğumuz ve bizim de hassasiyetimizi içeren Zengezur olayı. Bu konuyu inşallah süratle halletmemiz halinde de bu bize iki önemli adımı kazandıracak. Gerek karayolu noktasında, gerek demir yolu noktasında atılacak adımla buradan Iğdır, Nahçıvan’a gidiş konusunda Türkiye’nin bağlantıları çok daha güçlü hale inşallah gelecek. Bu bağlantıların olması da Türkiye-Azerbaycan arasındaki ilişkilerin güçlenmesine vesile olacaktır.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan