Dördüncü günde S-400 sevkiyatı için sekizinci uçak indi
Türkiye ile ABD arasında gerilimi yaratan S-400'ün sevkiyatında Rusya'dan kalkan 8'inci uçak da Ankara Mürted Havalimanı'na indi. Sevkiyatın dördüncü gününde S-400'ün parçaları kurulacağı yere nakledilmek üzere Mürted'e indirildi
Milli Savunma Bakanlığınca S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi malzemelerinin sevkiyatının devam ettiği bildirildi.
Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi malzemelerinin sevkiyatı sürüyor.
Bu kapsamda, sekizinci uçak Mürted Hava Meydanı'na indi.
Sevkiyatı kapsamında 14 Temmuz 2019'da 3 uçak dün Mürted Hava Meydanı'na inmişti.
İlk sevkiyat ise 12 Temmuz 2019'da başlamıştı.
İLK İKİ PARTİ UÇAKLA, FÜZELERİN BULUNDUĞU SON PARTİ DENİZ YOLUYLA GELECEK
Rus TASS haber ajansının askeri diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, S-400 hava savunma sisteminin Türkiye'ye teslimatı, üç parti şeklinde gerçekleştirilecek.
Türkiye'ye teslimatın ilk partisinin uçakla yapıldığı belirtilen haberde, "Kısa zamanda, S-400'ün ikinci partisinin teslimatı uçakla gerçekleştirilecek. 120'nin üzerinde füzeden oluşacak üçüncü parti ise deniz yoluyla ulaştırılacak." ifadeleri kullanıldı.
8 TÜRK ASKERİ UZMANI TEMMUZ-AĞUSTOSTA EĞİTİM ALACAK
Daha önce, Türk uzmanların S-400'ün kullanımıyla ilgili Rusya'da eğitim aldığı hatırlatılan açıklamada, "Temmuz-ağustosta yaklaşık 80 Türk askeri uzmanı S-400 ile ilgili aynı eğitim merkezinde eğitim görecek." denildi.
Rusya Federal Askeri Teknik İşbirliği Servisi'nden yapılan açıklamada, "S-400 sisteminin, Türkiye'ye teslimatının başladığı doğrulandı. Teslimatlar tarafların mutabık kaldığı tarihlerde yapılacak." ifadelerine yer verildi.
MİLLİ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR: UZUN YILLARDIR TEDARİK İÇİN ÇALIŞIYORDUK
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar 12 Temmuz 2019'da gelen ilk parti teslimatların ardından yaptığı açıklamada, "Uzun yıllardan beri uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi tedariki için çalışmalarımız sürmektedir. Bu konuda belirlediğimiz bazı ilkeler var. Bu ilkeler doğrultusunda Çin, Rusya, ABD ve Fransa ile görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmeler sonrasında gördük ki ilkelerimize en uyum sağlayan ülke Rusya oldu. Bunun için de Nisan 2017'de bir sözleşme imzalandı. O sözleşme çerçevesinde çalışmalar sürdürüldü. Bu bir süreç. Önümüzdeki günlerde bu süreç devam edecek. Bu sürece bağlı olarak çalışmalarımızın tamamlanacağını, planlandığı şekilde gerçekleşeceğini görüyoruz. Planlı faaliyetlerimizde herhangi bir sorun görmüyoruz. Planlı faaliyetlerimize paralel olarak aynı zamanda personelimizin de hem kurulum hem işletim anlamında eğitimleri de Türkiye'de, Rusya'da sürmektedir. Bu önümüzdeki günlerde de devam edecektir." demişti.
"PATRIOT TEDARİKİNİ DE DEĞERLENDİRİYORUZ"
Akar şunları kaydetti:
"Belirlediğimiz kriterler çerçevesinde tedarik faaliyetlerimizi başlattığımızı söylemiştim. Şu anda yine Patriot konusunda da görüşmelerimiz devam etmektedir. Bu kriterlere uyum sağlandığı sürece tabii ki ihtiyacımız olan uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi olarak Patriotların tedarikini de değerlendiriyoruz. Bu konuda ilgili kurumlarımız, arkadaşlarımız çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmektedirler."
S-400 KRİZİNİN ARKA PLANI: HER ŞEY DÜŞÜRÜLEN TÜRK JETİYLE BAŞLADI
Haziran 2012'de bir Türk jetinin Suriye ordusu tarafından vurulması ve dört ay sonra İç Savaş kızışınca Türk sivillerin Suriye kaynaklı top ateşiyle ölümü sonrası Türkiye'nin yaptığı talep üzerine konuşlandırma gerçekleştirilmişti.
Cumhurbaşkanı Esad'a karşı Suriye muhalefetini destekleyen Türkiye o dönem kimyasal olarak silahlandırılmış olabilecek karadan karaya füzeler dâhil, Suriye füzelerine karşı korunmasız olduğu için endişe duyduğunu belirtmişti.
Kuzey Suriye'deki isyana karşı 2012'nin sonlarında Esad'a bağlı güçlerin yaptığı karadan karaya füze saldırıları konvansiyonel savaş başlıklarıyla silahlandırılmıştı, ama saldırılar Esad hükümetinin füze kullanmaya hazır olduğunu göstermişti.
Aslında üç NATO üyesi – ABD, Hollanda ve Almanya – Türkiye'nin hava kuvvetlerine destek için iki Patriot sistemi ve 250 asker sağlamayı kabul etmişti. Hollanda'nın görevi bu yıl İspanya tarafından üstlenilmişti.
Daha sonrasında Obama yönetimi Türkiye'de zaten sembolik olarak konuşlandırılmış ve Türkiye'ye karşı herhangi bir hava tehdidinde göreve hiç çağrılmamış olan Patriot sistemlerini geri çekme kararı almıştı.
YUNANİSTAN'DAKİ PATRİOT VE S-300'LER, SURİYE'DEKİ YAKIN TEHDİT...
Bu gelişmenin ardından Türkiye, Yunanistan'da bulunan hem S-300 hem de Patriot sistemlerinin de ulusal güvenlik ve sınır güvenliği için bir tehdit olduğunu, ülkenin Suriye sınırında beliren gelişmelerin de bu tehdidi yakınlaştırdığını gerekçe göstererek uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi görüşmeleri, Türkiye'nin acil Patriot sistemi talep etmiş, fakat Barack Obama yönetimi ABD Kongresi'nin kararını gerekçe göstererek bu talebi geri çevirmişti. Türkiye'nin defalarca tekrarladığı savunma sistemi talebine ABD'nin karşılık vermemesi üzerine Mayıs 2017'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi'de gerçekleştirdiği görüşmede Rusya'dan S-400 sisteminin alınması konusunda mutabakata varıldı. Bundan kısa bir süre sonra da anlaşmalar imzalandı.
ABD CEPHESİNDE HALA KARIŞIK MESAJLAR
S-400 anlaşmasının gündeme gelmesinden bu yana karışık mesajlar veren ABD'de özellikle Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı'nın birbirinden farklı bir dil kullanması dikkat çekti. Fakat teslimat tarihi yaklaştıkça ABD'de Türkiye'ye yönelik "S-400 alımından vazgeç" ve "S-400 alımı durumunda F-35 programından ortak üretici olan Türkiye çıkarılabilir" tarzındaki açıklamaların şiddeti artmaya başladı. Nihayet geçtiğimiz aylarda ABD'nin S-400 alımı durumunda ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında üç yaptırım pakedinden birinin Türkiye'ye uygulanacağı açıklamaları resmi olmasa da gayri resmi şekilde ABD medyası yoluyla dillendirilmeye başlandı.
Haziran ayı sonunda son G20 zirvesinde yaptığı basın toplantısında Türkiye'nin S-400'lere yönelmesinin Türkiye'nin hatası değil önceki ABD Başkanı Barack Obama'nın hatası olduğunu açıkladı. Trump, "Obama yönetimi, Patriot alımı konusunda Türkiye'ye adil davranmadı" demişti.
Hatta bu açıklamanın ardından, Türkiye'nin ilk S-400 teslimatını almasından sonra Pentagon'un konuyla ilgili yapacağı belirtilen basın toplantısının Trump'ın uyarısıyla iptal edildiği öne sürüldü.
HABER GLOBAL