Dolandırıcılardan yeni tuzak, 'Evlere iş verilir'

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Dolandırıcılık yöntemleri İstanbul Türkiye Ekonomi haberleri Organize suç örgütü işsizlik Türk lirası polis Yargı
Dolandırıcılardan yeni tuzak, 'Evlere iş verilir'

Dolandırıcılar bu kez ev kadınlarını tuzağa düşürüyor. 'Evlere iş verilir' ilanıyla reklam yapan simsarlar, vatandaşları ağına düşürüp 300 ile 600 TL arasındaki tutarı ceplerine indiriyor. Bununla da yetinmeyen simsarlar, vatandaşların kişisel bilgilerini çalıp, kredi bile çekiyorlar.

Son günlerde yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Hedefte ise ev kadınları var  'Evde paketleme işi verilir' ilanıyla tuzağa düşürülen vatandaşlardan ortalama 300 TL kapora istenirken, simsarlar ağına düşürdükleri kadınlardan vergi ücreti adı altında para bile istiyorlar. Ev kadınlarını hedef alan dolandırıcılar, "evde iş fırsatı" broşürleri bastırıp dağıtırken, sosyal medya üzerinden de reklam ve ilan veriyorlar. Simsarlar, ağına düşürdükleri kişilerden T.C. kimlik numarası, İBAN bilgilerini de isterken, dolandırıldığını anlayıp hakkını arayan vatandaşları ise tehditle sindirmeye çalışıyorlar. 

KREDİ ÇEKİYORLAR

Son günlerde artan yeni dolandırıcılık yöntemine ilişkin uyarılarda bulunan Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunay Kamer,  "Vatandaş dolandırıldığını anlayıp, parasının iadesini istediğinde 'hukuk bürosu logolu' bir yazı gönderip tehdit ediyorlar. Gönderilen bilgi ve belgelerin ilerleyen süreçte yeni mağduriyetlere neden olma ihtimali de bulunuyor. Örneğin kişisel bilgileri ele geçirilen vatandaşlar adınıza kredi çekilip, şirket kuran simsarlar bile oluyor" diye konuştu. 

Dolandırıcılardan yeni tuzak, 'Evlere iş verilir' - Resim : 1
Dolandırıcılar, vatandaşları resmi logolar ile kandırıyor.

RESMİ LOGO KULLANIYORLAR

Dolandırıcıların güven sağlamak için profil ve paylaşımlarında İŞKUR'un logosunu kullandıkları bilgisini de paylaşan Kamer, sponsorlu reklamlara inanmadan önce firmanın araştırılması gerektiğinin altını çizdi. Simsarların ağına düşürdükleri vatandaşlara ne ürünleri ne de hak ettikleri ücreti göndermediğini dile getiren Kamer, "Dolandırıcıların istediği para miktarları çok yüksek olmayınca mağdurlar uğraşmak istemeyip konuyu kapatabiliyorlar. Dolandırıldığını düşünen kişiler, tanımadıkları veya bilmedikleri bu tür ilanları tanıdıklarına göndermemeli" dedi.

Dolandırıcılardan yeni tuzak, 'Evlere iş verilir' - Resim : 2
Evlere verilen işlerde kişilerden bu tarz el emeği ürünler isteniyor.

İŞSİZLER HEDEFTE

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü ise sosyal medyadaki dolandırıcıların işsiz veya dar gelirli kişileri hedef aldıklarının altını çizerken, şu uyarıları sıraladı: "Esenyurt, Bağcılar, Başakşehir gibi yerlerde paketleme ve süsleme gibi işler, çok düşük ücret karşılığında ev kadınlarına yaptırılıyor. Genelde Facebook üzerinden yapılan paylaşımları incelediğimizde 5 bin adetlik bir iş için 10 gün süre verildiği dikkat çekiyor. Vaatlere inanarak kapora ödeyen vatandaş, dolandırıcıların göndereceğini vaat ettiği ürünlerle ilgili kargo ücreti, vergi yükümlülükler adı altında para talepleri ile karşılaşıyor. Simsarların ağına düşenler, dolandırıcılık suçundan dolayı Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunsun ve tüketici hakem heyetlerine ödediği paranın iadesi için başvursun."

Dolandırıcılardan yeni tuzak, 'Evlere iş verilir' - Resim : 3
Evlere verilen işlerde verilen emeğinin karşılığı ise oldukça düşük.

ŞÜPHEYLE YAKLAŞILMALI

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV Sinema Bölüm Başkanı ve Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık da herhangi bir iş için önceden ödeme yapılması istendiği takdirde, bu duruma şüpheyle yaklaşılması gerektiğini dile getirdi.

Kırık, vatandaşların paralarını geri istemesi durumunda karşılaştıkları dava tehditlerini ciddiye alması gerektiğini de ifade ederken, şöyle konuştu: "Özellikle resmi kurumların isimlerini kullanan dolandırıcılar, bu taktiğiyle mağdurları daha fazla korkutabilirler. Ancak gerçek bir resmi kurumun dava tehdidi ya da yasal işlem ile ilgili olarak iletişime geçeceği asla unutulmamalıdır. Öncelikle, aileniz ve arkadaşlarınızı da bu tür ilanlara karşı bilinçlendirin. Sosyal medya platformlarının destek ekibiyle iletişime geçerek durumu bildirebilir ve dolandırıcılıkla mücadelede destek alabilirsiniz. Dolandırıcı ilanları görmezden gelmeyin, çünkü hızlı müdahale potansiyel mağduriyetleri engelleyebilir ve dolandırıcılığın yayılmasını önleyebilir."

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel