Çavuşoğlu’ndan Ukrayna’daki Türk vatandaşların tahliyesine ilişkin açıklama

Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanlığı Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Çavuşoğlu’ndan Ukrayna’daki Türk vatandaşların tahliyesine ilişkin açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'daki Türk vatandaşların tahliyesiyle ilgili "Biz vatandaşlarımızın tahliyesiyle ilgili çalışmaları başından beri yaptık. Hazırız ama şu anda hava sahası kapalı" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı televizyon programında Ukrayna’daki Türk vatandaşlarının tahliyesine ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

"Rusya, iki bölgeyi tanıdığını ilan edince de açıklamamızı yaptık. Bu uluslararası hukukun ihlalidir, bunu kabul etmemiz mümkün değil. Reddettiğimizi de söylemiştik.

Biz bir taraftan ikili düzeyde temaslarımıza devam ediyoruz, diğer taraftan da Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu savaşı durdurabilir miyiz diye gayret sarf etmeye devam ediyoruz.

Tabii her iki tarafta ilişkilerimiz de iyi olduğu için Türkiye'den beklentiler de çok. İki tarafla diyalog kurabilen nadir ülkelerden bir tanesiyiz ama biz de illa her şeyi biz çözeceğiz diye bir iddia içinde hiçbir zaman olmadık. Samimi gayret sarf ettik, bundan sonra da samimi gayretlerimizi devam ettireceğiz.

Biz vatandaşlarımızın tahliyesiyle ilgili çalışmaları başından beri yaptık. Hazırız ama şu anda hava sahası kapalı. Biz şubatın başından itibaren bu hazırlıkları yapmaya başladık. Yine yanılmıyorsam 14 Şubat’tı, özellikle o bölgede yaşayan vatandaşlarımızı tek tek arayarak bu bölgeyi terk etmelerinde istedik.

Rusya’nın ayrılıkçı iki bölgenin bağımsızlığını tanımasının ardından vatandaşlara bölgeden çıkma uyarısını yinelendik. Türk Hava Yolları ek bir sefer koydu ancak bu seferin sadece 4 bileti satılması nedeniyle iptal oldu."

KARADAN TAHLİYE SEÇENEĞİ MASADA

"Biz bu iş ciddiye bindikten sonra hava sahası açıksa havadan nasıl tahliye edeceğimizi THY’yle de konuştuk. Daha önce pandemi ve Afganistan’dan tahliyeler zamanında olduğu gibi THY’yle konuştuk, hazırlığımızı yaptık.

Karadan tahliye seçeneği de masada. Durum sakinleştiği zaman vatandaşlarımızı kara yoluyla Moldova‘ya Romanya'ya ve Polonya'ya götürebileceğiz. Deniz yolunda da özellikle Odessa bölgesinde şu anda çatışmalar var. Deniz trafiği de şu an kapalı. Biz, deniz trafiği açılırsa, deniz yoluyla tahliye çalışması da feribot şirketlerimizle yaptık.

Biraz önce bahsettiğim ülkelerle görüştük, o ülkeler bizim vatandaşlarımızdan vize istemeyecek, PCR testi ya da aşı sertifikası da istemeyecek."

Kaynak: Haber Global TV

Mevlüt Çavuşoğlu Rusya ukrayna Türk vatandaşları tahliye