Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Montrö açıklaması: Kıyıdaş ülkeleri Karadeniz'den savaş gemisi geçirmemeleri için uyardık

Mevlüt Çavuşoğlu ABD Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Rusya
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Montrö açıklaması: Kıyıdaş ülkeleri Karadeniz'den savaş gemisi geçirmemeleri için uyardık

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugüne kadar Boğazlar'dan herhangi bir geçiş talebi olmadığını belirterek, "Çatışma ortamında kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri Karadeniz’den savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık. Biz Montrö hükümlerini uyguluyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından, Montrö Boğazlar Şözleşmesi ve boğazlardan savaş gemilerinin geçişine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"BİZ MONTRÖ HÜKÜMLERİNİ UYGULUYORUZ"

Savaş durumunda, Türkiye savaşın tarafıysa boğazlardaki yetki ve tasarrufun tamamen Türkiye'ye verildiğini anımsatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye savaşın tarafı değilse, savaşa taraf ülkelerin gemilerini boğazdan geçirmeme yetkisi var. Savaş gemisi Karadeniz'deki üssüne geri dönüyorsa geçiş engellenmiyor. Biz Montrö hükümlerini uyguluyoruz. Kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık. Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da uygulayacağız. Bugüne kadar boğazlardan herhangi bir geçiş ve geçiş talebi olmadı. Bugüne kadar Ruslar, ihtiyaç halinde Montrö'yü uygulayıp, uygulamayacağımızı soruyordu. Biz onlara da anlaşmayı harfiyen uygulayacağımızı söylüyorduk."

TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA GÖRÜŞME

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Görüşmeyle ilgili bakanlıktan yapılan açıklamada “Görüşmede, Ukrayna’daki son gelişmeler çerçevesinde ortaya çıkan insani durum ve ateşkesin sağlanması konuları ele alınmıştır. Bakan Çavuşoğlu ayrıca yürütmekte olduğumuz tahliye çalışmaları ve  ateşkesin sağlanması için muhataplarıyla gerçekleştirdiği temaslar hakkında bilgi vermiştir” denildi.

Kaynak: Haber Global TV

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu montrö anlaşması Karadeniz son dakika