Depremzedenin yeni kabusu yangın, sigara bile içmeyin

Yaşam Haberleri Deprem Kahramanmaraş Depremi Adıyaman Hatay Marmara Depremi Doğal Afetler İstanbul depremi Gündem haberleri Sağlık Haberleri
Depremzedenin yeni kabusu yangın, sigara bile içmeyin

Asrın felaketi sonrası evlerini kaybeden binlerce kişi konteynerlerde yaşam mücadelesi verirken, ısınmak için kullanılan elektrikli ısıtıcılar ise zaman zaman felaketlere davetiye çıkartıyor. Yangın riskine karşı uyarılarda bulunan uzmanlar ise "konteynerde kesinlikle sigara da içmeyin" diyorlar...

Asrın felaketini yaşayan Hatay başta olmak üzere birçok yerleşim yerinde depremzedeler konteynerlerde hayat mücadelesi veriyor. Ancak kış döneminde depremzede ailelerin kaldığı konteynerlerde kullanılan elektrikli ısıtıcılar ise zaman zaman yangın felaketine davetiye çıkartıyor. Konteynerlerde yaşayan afetzedelere, yangın riskine karşı uyarıda bulunan uzmanlar, giriş kapısının yanında mutlaka yangın söndürme tüpü ve dış kısımda ise bir bidon su bulundurulması gerektiğini söylüyor. Konteynerlerde çocukların yalnız bırakılmaması gerektiğini ifade eden Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Pişirici ve ısıtıcılar yanıcılardan mümkün mertebe izole edilerek kullanılmalı. Konteyner içinde ve yanında kesinlikler sigara içilmemeli” uyarısında bulunuyor.

Depremzedenin yeni kabusu yangın, sigara bile içmeyin - Resim : 1
Uzmanlar, afet konteynerlerinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

YANMAZ MALZEMEDEN YAPILMALI

Uçan, kış mevsimi olması nedeniyle yangın riskinin olduğuna işaret ederek, afet konteynerlerinde yangın güvenliğine ilişkin olması gerekenleri ise şöyle anlatıyor: “Konteyner duvarları ve çatısı A1 sınıfı hiç yanmaz malzemeden yapılmalıdır. En iyisi taş yünü yalıtım malzemesi dolgulu galvaniz sac paneldir. Kapıları da yanmaz malzemeden olmalıdır. Elektrik tesisatı korunaklı olmalı, kaçak akım koruma rölesi bulunmalı, uzatma kabloları kullanılmamalı, elektrikli aletler dikkatli ve güvenli kullanılmalıdır.”

YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI 

Bir yangın başlangıcını söndürmek için konteyner içine, giriş kapısının yanına 6 kilogramlık ABC tipi KKT’li taşınabilir söndürme tüpü koyulması gerektiğini kaydeden Uçan, uyarılarının devamında ise şunları söylüyor: "Konteyner dışında ise bir fıçı su bulundurulmalı. Pişirici ve ısıtıcılar yanıcılardan mümkün mertebe izole edilerek kullanılmalı. Konteyner içinde ve yanında sigara içilmemeli. Konteyner dışına kaçış yolu her zaman açık tutulmalı, engel bulunmamalı. Konteyner içlerinde mümkün mertebe kolay yanıcı, alevlenici malzeme bulundurulmamalı."

Depremzedenin yeni kabusu yangın, sigara bile içmeyin - Resim : 2
Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki konteyner kentte çıkan yangında 2 konteyner tamamen yanarken, 2 konteynerde ise hasar oluştu. 

ELEKTRİKLER KESİLMELİ

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Abdurrahman İnce de konteynerlerde yangın çıktığında yapılacakları şu şekilde sıraladı:

- Alarm verilmeli,

- Yangın söndürme cihazı ile yangın söndürülmeli,

- Elektrik kesilmeli,

- Öncelik engelli, hamile, yaşlı ve çocuklar olmak üzere tahliye gerçekleştirilmeli,

- Mahsur kalanlar kurtarılmalıdır.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel