Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Azerbaycan halkı Türkiye gibi müttefiki olduğu için çok mutlu

İlham Aliyev Azerbaycan
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Azerbaycan halkı Türkiye gibi müttefiki olduğu için çok mutlu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen 14. Liderler Zirvesi'nde konuştu. Aliyev, "Azerbaycan halkı Türkiye gibi bir müttefiki olduğu için çok mutlu" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın gerçekleştirdiği 14. Liderler Zirvesi'ne katıldı. Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen törende Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sadece savaş sırasında değil her döneminde Azerbaycan'a destek olduğunu söyledi. Aliyev,  “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sadece savaş sırasında değil, genel olarak Türkiye Cumhurbaşkanı ve liderliği döneminde Azerbaycan’a sürekli desteğinin Azerbaycan topraklarının kurtarılmasında önemli bir rol oynadığını tüm mevkidaşlarımızın dikkatine sunmak istiyorum” dedi.

"TÜRKİYE BİZİM BÜYÜK MÜTTEFİKİMİZ" 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Türkiye'nin Azerbaycan halkının yanında olmasından çok mutlu olduğunu dile getirdi. Sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye bizim kardeşimizdir. Türkiye bizim büyük müttefikimizdir. Azerbaycan halkı Türkiye gibi bir müttefiki olduğu için çok mutlu. Azerbaycan ve Türkiye halkları ve eminim dünyada pek çoğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sadece Türkiye'yi dünyanın en önemli güç merkezlerinden biri haline gelmesinde değil, aynı zamanda bölgede güvenliğin sağlanmasındaki tarihi rolünün farkında. Türkiye, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasında çok önemli bir rol oynuyor. Daha önce de çok söyledim ve şimdi de tekrar söylemek isterim Türkiye'nin güçlü olması Azerbaycan'ın ve diğer tüm müttefiklerin de güçlü olması demektir” ifadelerini kullandı.

"ERMENİSTAN AZERBAYCAN'I BİLİNÇLİ OLARAK TAHRİP ETTİ"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın  Azerbaycan halkının kültürel ve dini miraslarını kasıtlı olarak tahrip ettiğini söyledi. Aliyev, “İşgal döneminde Ermenistan, işgal altında tuttuğu Azerbaycan'ın köy ve şehirlerini, tüm kültürel ve dini anıtlarının bilinçli olarak tahrip etmiştir. Camilerimizde domuz ve inek besleyerek ahıra dönüştürmüşler. Tüm bunlara ait fotoğraf ve görüntüler internette mevcut. Bu, tüm İslam dünyasına düşmanlıktır. Azerbaycan halkının kültürel ve dini mirasının kasıtlı olarak tahrip edildiği ve hakaret edildiğine dair gerçekler uluslararası medya temsilcileri tarafından gösterilmiştir” dedi.Tüm Müslümanların duygularına hakaret eden Ermenistan’ın İslam ülkeleriyle ilişkilerini geliştirme girişimlerinin riyakârlıktan başka bir şey olmadığının altını çizen Aliyev, şunları söyledi: “Azerbaycan, İslam ülkeleri arasındaki dayanışmaya büyük katkılar sağlamıştır. Biz hep çeşitli uluslararası kürsülerden İslam ülkelerini birlik olmaya çağırdık. Azerbaycan, İslam'ın şiddet ve terörle ilişkilendirilmesini şiddetle kınıyor. İslamofobi ile mücadele etmeli ve İslam'ın gerçek değerlerini -barış, hoşgörü ve adaleti- teşvik etmeliyiz. Bu bağlamda, kardeş Pakistan'ın girişimiyle İslam İşbirliği Teşkilatı'nın, 15 Mart tarihinin Uluslararası İslamofobiyle Mücadele Günü olarak ilan edilmesi kararını alkışlıyoruz. Hâlihazırda işgalden kurtarılmış bölgelerin yeniden yapılandırılması gibi büyük bir görevle karşı karşıyayız. İşgalden kurtarılmış bölgelerde şehir ve köylerimizi yeniden inşa edeceğiz, kültürel ve dini anıtlarımızı restore edeceğiz.”

Dağlık Karabağ sorununun Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı şanlı zaferinden sonra sona erdiğini ve sorunun tarihe gömüldüğünü vurgulayan Aliyev, “Biz şimdi gelecek hakkında düşünüyoruz. Bölgede barış ve istikrarı sağlamak için birçok ülkeyi birleştiren ulaşım projelerini görüşmeye başladık. Azerbaycan, Türkiye ve İran, bölgede ulaşım projelerinin gerçekleştirilmesi konusunda ortak bir tutum sergiliyor. Ermenistan da normal davranırsa bu süreçten faydalanabilir. Bu hususta şunu belirtmek isterim ki Azerbaycan tarihi toprağı olan Zengezur’dan geçecek ve Azerbaycan'ın ana bölümü ile ülkemizin ayrılmaz parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Türkiye'yi birbirine bağlayacak yeni koridorun bölgede ulaşım alanında yeni fırsatlar yaratacaktır. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üye devletlerini Zengezur koridorundan yararlanmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev İlham Aliyev