Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gazze tepkisi: Batı zil takıp oynuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Olaf Scholz Gündem haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, İsrail'in savaşı bölgeye yayma anlayışında olduğunu belirterek, "Gazze'de başlayan savaş Lübnan'a kadar yayıldı. İsrail katliamlarını acımasız şekilde devam ettiriyor. Birçok liderin şehit olması bunlar için adeta bir zevk meselesi. Batı zil takıp oynuyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz'u kabul etti. İstanbul'daki görüşme basına kapalı gerçekleştirildi. Erdoğan ve Scholz, görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gazze tepkisi: Batı zil takıp oynuyor - Resim : 1

Erdoğan'ın açıklamaları:

"HEDEFİMİZ 60 MİLYAR DOLAR"

Bu sene ülkelerimiz arasındaki dostluk anlaşmasının 100'üncü yılını kutluyoruz. NATO müttefikimiz Almanya ile yoğun ilişkilere sahibiz. Ülkelerimiz arasındaki ziyaretler bunun tezahürüdür. Bugünkü görüşmelerimizi zengin gündem üzerine inşa ettik. İkili ticaretimiz 50 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz ise 60 milyar dolara ulaşmak.

Önemli konulardan biri de savunma sanayiinde işbirliği. İş birliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz. Gümrük birliği ve vize serbestisi başta AB'nin atacağı adımların hepimizin menfaatine olacağını vurguladım. 

TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ

 Almanya'da İslam düşmanlığı devam ederken başını PKK ve FETÖ çekiyor. Almanya'nın kamu güvenliği bakımından da ciddi tehdit teşkil eden PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle birlikte mücadele kararlılığına ulaştık. Terör örgütlerine karşı ortak mücadeleyi sürdürelim kararını birlikte verdik. Terörle mücadeleyi Almanya'yla birlikte sürdüreceğiz.

İsrail'in Gazze ve Filistin topraklarında uyguladığı soykırım ve Lübnan'daki saldırıları ele aldığımız bir diğer önemli bir başlıktı. Gazze'de yaşanan insanlık dramı maalesef devam ediyor. Acilen kalıcı ateşkesin sağlanması ve İsrail üzerindeki baskının oluşturulması için uluslararası toplum olarak elimizden geleni yapmamız şart. 50 bini aşkın insan öldürüldü. Tüm siyasi aktörlerin İsrail'e dur demesini bekliyoruz.

"BATI ZİL TAKIP OYNUYOR"

İsrail'in Netanyahu'nun kafa yapısında bu savaşı sadece bir dairede tutmak değil, yayma anlayışı var. İsrail F-35'leri de kullanma noktasına geldi. Füze, roket bütün bu imkanlar İsrail'in elinde var. Bunlarla birlikte bir yayılma periyoduna giriyor. Gazze'de başlayan savaş Lübnan'a kadar yayıldı. İsrail katliamlarını acımasız şekilde devam ettiriyor. Birçok liderin şehit olması bunlar için adeta bir zevk meselesi. Batı zil takıp oynuyor. ABD'nin yaklaşım tarzı hiç de farklı değil, İsrail için mühimmat temin etmek zor bir iş değil. İsrail bu bölgede katliamını sürdürüyor. 

50 bini aşkın insanın öldürüldüğü katliam söz konusu. Çocuk kadın demeden insanlar öldürülmüştür. 50 bin insanın öldürülmesi, 100 bin insanın yaralanması herhalde F-35'lerle iyi vurdunuz, iyi yaptınız dedirtmez. Bunlara siz nereye gidiyorsunuz dedirtir. O zaman bu Adalet Divanı niye kurulmuştur.

"KAPIMIZ ONLARA HEP AÇIK"

Suriye'den ilk etapta bize 4 milyon civarında mülteci geldi. Şu anda 3,5 milyon mülteci ülkemizde. Sayın Merkel döneminde birlikte görüşerek bu süreci çalıştırdık. Kapımız onlara hep açık olmuştur. Orta Doğu'dan, Lübnan'dan ülkemize gelen olursa biz kapımızı onlara açık tuttuk. Lübnan'da Türkmenler de var. Lübnan'daki Türkmen soydaşlarımıza kapımızı açık tuttuğumuzu söyledim, söylüyorum.

Ağırlıklı olarak Avrupa'da İslam düşmanlığı devam ediyor. Üzülerek söylüyorum Almanya'da İslam düşmanlığı devam ederken bunun da başını PKK, FETÖ çekiyor. Bunlarla ortak mücadele sürdürelim kararını verdik. 

Scholz'un açıklamaları:

"HAMAS'IN SALDIRISI BÜYÜK BİR SUÇTU"

Yakın bir bilgi alışverişinde bulunmamız çok önemli. Ukrayna'ya Rusya'nın saldırısını hepimiz uluslararası hukukun ihlali olarak gördük. Rusya'nın saldırısı bütün Avrupa'yı tehlikeye atıyor. Biz İsrail konusunda farklı fikirlere sahibiz. 7 Ekim'de Hamas'ın saldırısı büyük bir suçtu tabi ki herkesin kendini savunma hakkı var. İki bir devletli çözüm olmalı.

Türk-Alman ilişkilerini de aldık. Göç ve mülteciler konusunda Türkiye önemli çabalar harcıyor. Ekonomik ilişkilerimiz çok iyi gelişiyor. Türkiye-Yunanistan arasındaki ilişkilerin olumlu yönde geliştiğini görmekten çok mutluyum. Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin de gelişmesini arzu ediyoruz. 

"SUÇ İŞLEYEN KİŞİLER GERİ GÖNDERİLMELİ"

 Göç konusundaki iş birliği konusunda Türkiye'ye teşekkür ediyorum. Suç işleyen kişiler geri gönderilmeli. Bu Alman toplumu için de diğer toplumlar için de gerekli.

 İsrail kendini savunma hakkına sahip, uluslararası hukuka uymak zorunda tabi ki. Almanya'nın politikası bu. Ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasına çabalamayız. Almanya soykırımın olduğuna dair iddiaların arkasında durmuyor. Tabiki acılar paylaşılıyor. Burada yasal bir tutum var, Almanya'nın yasal tutumu ortada. 

 İnsan düşmanlığı bir ayrımcılık hiçbir zaman kabul edilemez. İnsanların demokrasilerde bir arada yaşayabilmeleri gerekir. Almanya'da din özgürlüğü önemli bir ilke. Aşırı dinci İslamcı akımlar var, bunlarla da mücadele ediyoruz. PKK'nın işlediği suçlar konusunda da mücadele içinde Almanya. 

İsrail konusunda herkesin bir ateşkes olması için, rehinelerin serbet bırakılması için çaba harcaması çok önemli. 

VİZE AÇIKLAMASI

İkili ilişkilerimiz çok olumlu. Vize konusuna gelince Türkiye'deki konsolusluklar, dünya çapında en fazla vizeyi veriyor. Süreçleri dijitalleştirerek iyileştirmek istiyoruz. Daha hızlı karar vermek istiyoruz. Haklı şikayetler bunlar.