Diyabetliye sensör desteği, parmakları delinmeyecek

Sağlık Haberleri SGK diyabet Gündem haberleri
Diyabetliye sensör desteği, parmakları delinmeyecek

Türkiye'deki 20 bin Tip 1 diyabetli çocuk her gün düzenli olarak şeker ölçümü yapmaya ve insülin hormonunu dışarıdan iğne ile almaya ihtiyaç duyuyor. Tip 1 diyabetli çocukların en büyük ihtiyacı ise parmaklarını delmeden, cilt altına yerleştirilen ve şeker düzeyini ölçen sensörler. Yaşanan talebe istinaden harekete geçen SGK ise sonunda TİP-1 diyabet tanısı almış çocuklar için sensör yardımında bulunulacağını açıklarken, Prof. Dr. Şükrü Hatun ise "Bu bir dönüm noktası" dedi.

Türkiye'de yaklaşık 20 bin Tip 1 diyabet hastası çocuk var. Bu çocukların her gün düzenli olarak şeker ölçümü yapmaya ve insülin hormonunu dışardan iğne ile almaya ihtiyaçları var. Bu nedenle çocukların parmaklarını delmeden cilt altına yerleştirilen sensör sayesinde şeker düzeyleri ölçülebiliyor. Ailelerin, uzun yıllardır süren taleplerine karşılık veren SGK, sonunda  sensörleri '2-18' yaş altı için geri ödeme kapsamına aldı. Bu cihazlar sayesinde çocukların glikoz düzeyi gerçek zamanlı ölçülebilecek. Ölçümlerin sonuçları ise akıllı telefonlara gönderilecek. Cihazların fiyatları ise 4 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiyor.  

Diyabetliye sensör desteği, parmakları delinmeyecek - Resim : 1
 2 yaş altındaki çocukların deri altı dokuları farklı olduğu için sensör desteği sağlanmıyor.

DÖNÜM NOKTASI 

Tip 1 diyabetli çocuklar ile aileleri için yıllar mücadele veren isimlerden Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Diyabetli Çocuklar Vakfı Başkanı Prof.Dr. Şükrü Hatun, kararın diyabetli çocuklar için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirterek, "Daha önce sensör destekleri, Aile Bakanlığı tarafından ve sadece yardıma muhtaç belgesi olanlara veriliyordu. Artık 2-18 yaş arasındaki çocuklara SGK tarafından sensör desteği sağlanacak. Cihazların fiyatı 4 bin 300 TL'den başlayıp, 9 bin TL'ye kadar çıkabiliyor" dedi

18 YAŞ ÜSTÜNE DE ŞART

Her çocuğun sensör ihtiyacının birbirinden farklı olduğunu da belirten Prof. Dr. Hatun; 
"SGK yardımı, 18 yaşın üstündeki tip 1 diyabet olanları da kapsaması lazım. Bir de gebelik diyabeti sorunu yaşayan insanlar var. Bu kişiler içinde SGK yardımı olmalı. SGK, diyabetli evlatlarımız için yılda yaklaşık bir milyar liralık destek olacak. Sensörlerin kullanım süresi 7, 14 gün arasında değişiyor. Cihazlar doku sıvısından her 5 dakikalık sürede glikoz ölçüyor" diye konuştu. 

KİMLER RİSK ALTINDA?

Çocuk Endokrinolojisi bölümünden Doç. Dr. Sebahat Yılmaz Ağladıoğlu ise özellikle 5-14 yaş grubu çocuklarda bu hastalığın daha sık görüldüğünü belirterek, çocuklarda en sık görülen belirtileri şu şekilde sıraladı: "Aşırı susama ve sık idrara çıkma, aşırı yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı, bulanık görme, iştah artışı." Ailede tip 1 diyabet geçmişi olan çocukların daha yüksek risk altında olduklarını belirten Ağladıoğlu, ebeveynlerin ve öğretmenlerin belirtiler konusunda bilinçli olmaları ve şüpheli durumlarda hemen bir sağlık profesyoneline başvurmaları tavsiyesinde bulundu.

Diyabetliye sensör desteği, parmakları delinmeyecek - Resim : 2
Dünyada 500 milyonu aşkın diyabet hastası bulunuyor.

438 MİLYON DİYABETLİ

Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Hilmi İpekçi, ise “Dünya Diyabet Federasyonu verilerine işaret ederken, şöyle konuştu: "Yerkürede 438 milyon diyabetli var. IDF Diyabet Atlası verilerine göre Türkiye, Avrupa’da bayrağı üst sıralarda dalgalandırıyor. Türkiye’de diyabetli bireylerin oranı yüzde 14,5 seviyesinde. Ülke genelinde 10 milyona yakın diyabetli bulunuyor."

Diyabet tanısının konmasının önemini de vurgulayan İpekçi, “Hastalık tanısı konursa hastalığı yönetmek ve hastayı eğitmek kolaylaşır. Hastalığın tedavisi konusunda hastaya dokunmuş oluruz. Ülkemizdeki tüm diyabetliler içerisinde diyabet tanısı konulmamış hasta oranının yüzde 50’lere yakın oluğunu görüyoruz. Yani, neredeyse iki diyabetliden biri diyabetli olduğunu bilmiyor ve tedaviye ulaşamıyor" dedi.

[email protected]

Kaynak: Web Özel