Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İlham Aliyev TEKNOFEST'te

Gündem haberleri Cumhurbaşkanı Erdoğan İlham Aliyev Azerbaycan Teknofest

Erdoğan ve Aliyev TEKNOFEST Azerbaycan'da açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye-Azerbaycan, ikili ilişkilerimizi sadece bölgeye değil, tüm dünyaya örnek olacak bir seviyeye taşıdık." ifadesinde bulundu. Aliyev ise kardeşlik vurgusu yaparak "Gücümüz günden güne artacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in davetine icabetle günübirlik ziyaretlerde bulunacağı Azerbaycan'a gitti. Erdoğan ve Aliyev TEKNOFEST alanındaki gösterileri birlikte izledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Cumhurbaşkanı Erdoğan alanda açıklamalarda bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMALAR

İki hafta önce Rize-Artvin Havalimanı'nın açılışını aziz kardeşim Sayın Aliyev ile birlikte gerçekleştirmiştir. Bugün ise bu güzel başkentte, Bakü'de bir başka tarihi buluşmaya yine birlikte imza atıyoruz. Azerbaycan'a samimi misafirlikleri için teşekkür ediyorum. TEKNOFEST'i gerçekleştiriyoruz. Aziz Sancar hocamıza bu gurur günümüzdeki heyecanımızı paylaştığı için teşekkür ediyorum. Bir millet, iki devlet, tek festival şiarıyla hareket ediyoruz.

Her birinize kalbi sizinle çarpan gençlerimizin selamını getirdim. 85 milyonun selamını getirdim. Karşılaştığı onca haksızlığa hukuksuzluğa rağmen Azerbaycan ile iftihar ediyoruz. 

erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Azerbaycan'ın her bölgesine selam ve sevgilerimi gönderiyorum. Bugün bir kez daha burada vücut bulan kardeşliğimizi Rabbim daim eylesin. Bu yıl diplomatik ilişkilerimizin yeniden tesisinin 30. yıldönümü büyük bir gururla tesis ediyoruz. Birlik ve beraberliğimizi daha da perçinliyoruz. Her ne kadar diplomatik münasebetlerimiz 30 sene önce kurulmuş olsa da kader birliğimiz tarihin derinliklerine kadar uzanmaktadır. Yüreklerimiz ve bileklerimiz ortak mücadelemizde tekrar beraber olmuştur. Aramızdaki muhabbetin gücünü merhum Bahtiyar Vahapzade'nin dizeleriyle ifade etmek isterim: Bir ananın iki oğlu, bir amacın iki kolu, o da ulu, bu da ulu, Azerbaycan-Türkiye. Dinimiz bir, dilimiz bir, ayımız bir, yılımız bir, aşkımız bir, yolumuz bir, Azerbaycan-Türkiye. Evet bizler melali de, sevinci de bir olan, özde kardeş olan iki devletiz, iki halkız.

Tıpkı Türkiye gibi burası bizim de vatanımızdır. Aynı şekilde Türkiye'nin her bir karışı da sizlerin vatanıdır, yurdudur. Türk milletinin kalbindeki Azerbaycan sevgisini kim söküp atabilir? Gönüllerimiz arasına kim sınır çizebilir? Ellerin yurdunda çiçek açarken bizimle kar geliyor kardeşim. Bu hududu kimler çizmiş kalbime, dar geliyor kardeşim. Biz gönüllerimize çizilen hudutları yıkarak bugün birlikteyiz. Nerede bir kardeşimiz varsa orası bizim yurdumuzdur. Türkiye-Azerbaycan olarak bu anlayışla ilişkilerimizi stratejik ortaklığa, geçtiğimiz yıl da stratejik müttefikliğe çıkardık. Geniş bir yelpazede güçlü işbirlikleri kurduk. Selçuk kardeşime, ağabeyine, Bayraktar ailesine, AKINCI zirve noktasında olan bir SİHA ve İstanbul'dan buraya no-stop uçmak üzere o da bir rekora imza attı. Çok daha farklı gelişmeler inşallah olacak. 

Biz tehditle korkutulanlardan olmadık, olmayacağız. Meşru davamızı savunmaktan geri durmayacağız.

Azerbaycan gençlerinin yeteneklerini sergilemesi için burası önemli bir platform. Anadolu gibi Azerbaycan da bizim toprağımızdır, Türkiye'nin de her karışı sizin vatanınızdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İlham Aliyev TEKNOFEST'te - Resim : 2

"KARABAĞ 30 YIL SONRA ESARETTEN KURTULDU"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev kararlılığı sayesinde Karabağ işgalden kurtulmuştur. Karabağ milletimizin kahramanlık destanlarının en son örneğidir. Karabağ 30 yıl sonra esaretten kurtuldu. Savaşta olduğu gibi barışta da Azerbaycan'ın yanındayız. Ermenistan ile kurulmak istenen barışı destekliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İlham Aliyev TEKNOFEST'te - Resim : 3

"UZAY VE HAVACILIK ALANINDA DA AZERBAYCAN İLE YAKIN İLİŞKİ İÇİNDE OLACAĞIZ"

TEKNOFEST yarışmalarında dereceye giren siz gençlerimiz, insansız hava araçlarını, yapay zekalarını geliştiren bilim insanları olacaksınız. Azerbaycan ile birlikte gençlerimize yeni ufuklar açmayı sürdüreceğiz. Her alanda olduğu gibi Uzay ve Havacıık alanında da Azerbaycan ile yakın ilişki içinde olacağız.

"YILLARDIR MAYIN DÖŞENEN TOPRAKLARA REFAH VE BARIŞIN TOHUMLARINI EKİYORUZ"

Türk dünyasının en yeni teknolojilerle yeni atılımlar gerçekleştireceğine yürekten inanıyorum. Bölge halkları olarak hep birlikte geleceği inşa etmeliyiz. Savaşta olduğu gibi barışta da Azerbaycan'ın yanındayız. Aliyev'in Ermenistan ile kurmak istediği kalıcı barışı Türkiye olarak güçlü bir şekilde destekliyoruz. Azerbaycan'ın başarılarına bizzat şahitlik ediyoruz. Atalarımızın dediği gibi ne ekersek onu biçeriz. Yıllardır mayın döşenen bu topraklara, refahın, barışın tohumlarını ekiyoruz. Fuzuli Havalimanı'nı geçtiğimiz yıl kardeşim Aliyev ile birlikte açmıştık.

ALİYEV'DEN KARDEŞLİK VURGUSU

Aliyev, Bakü'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı TEKNOFEST Azerbaycan'da konuştu.

Azerbaycan'ın "Bağımsızlık Günü"nün en değerli bayram olduğunu belirten Aliyev, "Bu bayramı çifte bayram eden aziz kardeşimin burada olması." ifadesini kullandı.

Aliyev, katılımcılardan Azerbaycan halkı adına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve Türkiye'den gelen diğer misafirleri selamlamalarını istedi.

Azerbaycan halkının 104 yıl önce Müslüman doğunun ilk cumhuriyetini kurduğunu fakat bağımsızlığın sadece 2 yıl sürdüğünü hatırlatan Aliyev, "1990'lı yılların başında bağımsızlık yeniden kazanıldı. Artık 30 yıldır bağımsız olarak yaşıyoruz. Bu 30 yılda bizim yanımızda her zaman Türk kardeşlerimiz oldu. Bu desteği 30 yılda her zaman hissettik bugün de hissediyoruz. Bugün, Türkiye ile Azerbaycan yine beraberdir." diye konuştu.

Aliyev, iki hafta önce Rize'de Erdoğan'la görüştüğünü anımsatarak, şöyle devam etti:

"İyi günde de kötü günde de her zaman birbirimizin yanındayız. Öyle yapmalıyız ve öyle yapacağız ki ileride ancak iyi günler olsun. Türkiye ile Azerbaycan'ın birliği, halklarımız için başlıca yol haritasıdır. Bölge ve dünya için de çok önemli etkendir. Türkiye ve Azerbaycan ne kadar inançla birlikte adımlarsa bölgemizde barış ve istikrar o kadar güçlü olacaktır. Bunu biz ve tüm dünya 2. Karabağ Savaşı'nda gördü."

Aliyev, Karabağ Savaşı'nda Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında durduğuna işaret ederek, Erdoğan'ın savaşın ilk saatlerinde "Azerbaycan yalnız değildir. Türkiye, onun yanındadır." şeklindeki açıklamasının kendilerine güç, moral ve güven verdiğini, Azerbaycan halkının bu desteği hiçbir zaman unutmayacağını vurguladı.

Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin parlak bir tarihe sahip olduğunun altını çizen Aliyev, Bakü'nün kurtuluşunun 100. yıl törenlerinde Türk ve Azerbaycan askerlerinin omuz omuza geçit törenine katıldığını anımsattı.

Aliyev, aynı durumun 2021'de Karabağ zaferi için düzenlenen törende de yaşandığını belirterek, "Aziz kardeşimle birlikte Azatlık Meydanı'nda Türk ve Azerbaycan askerlerinin törenini izledik. Bu, bizim birlikte olduğumuzu, olacağımızı ve gücümüzün de her geçen gün artacağını tüm dünyaya ileten açık mesajdı." değerlendirmesinde bulundu.

 "TÜRKİYE VE AZERBAYCAN GENÇLERİ, ARTIK BİR AİLE GİBİ BİRBİRLERİNE YAKIN OLDU"

Erdoğan'la geçen yıl 15 Haziran'da Şuşa'da imza attıkları beyanname ile ilişkilerini müttefiklik düzeyine çıkardıklarını belirten Aliyev, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu müttefiklik, kendisini her alanda gösteriyor. Siyasette, ekonomide, enerjide, ulaşımda, kültürde, eğitimde...TEKNOFEST de bizim birliğimizin göstergelerinden biridir. TEKNOFEST, bilim, gelişim ve teknoloji bayramıdır. TEKNOFEST'e katılan gençlerin, bu tarihi günü her zaman hatırlayacaklarından eminim. Birkaç gün birlikte olan Türkiye ve Azerbaycan gençleri, artık bir aile gibi birbirlerine yakın oldu ve gelecekte de birbirlerine yakın olacaklarından eminim."

Aliyev, Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın da Bakü'de TEKNOFEST'e katıldığını aktararak, "Aziz Sancar'la son görüşmemi hatırlıyorum. Bana, 'Şuşa'ya gitmeyi her zaman arzu ettiğini' söylemişti. Şuşa'ya gitti ve dedi ki 'hayatta tüm istediklerime eriştim.' Bu, bizi de mutlu etti. Aziz Sancar hem alim hem vatandaş hem Türkçü hem de vatansever olarak gençlere örnektir. Gençler, Aziz Sancar'ı örnek almalıdır." diye konuştu.

Aliyev
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev

 

 "ARAMIZDAKİ KARDEŞLİK, TÜRK VE AZERBAYCAN HALKLARINA ÖRNEK TEŞKİL ETMELİDİR"

Konuşmasında, BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar'ı da selamlayan Aliyev, "Selçuk Bey ve Bayraktar ailesi, tüm dünyada ünlü bir ailedir. 2. Karabağ Savaşı'nda meşhur Bayraktar SİHA'ların rolünü şimdi dünyada bilmeyen yok. Selçuk Bey, gençler için de güzel örnektir. Bizim gençlerimizin de Selçuk Bey gibi olmaya çalışacağından eminim." ifadesini kullandı.

Aliyev, Erdoğan'la kendisinin örnek teşkil ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Biz, ülkelerimizi bağımsızlık yoluyla ileriye götürüyoruz. Türkiye'nin artan gücü bize de güç katıyor. Biz, birbirimize güç katarak dünya çapında bir güç merkezine dönüştük. Türkiye'nin başarılı gelişmesi her şeyden önce Recep Tayyip Erdoğan'la bağlantılıdır. Ben de her zaman ülkemin ve halkımın çıkarları için çalıştım.

Bizim aramızdaki kardeşlik, Türk ve Azerbaycan halklarına örnek teşkil etmelidir. Bir kez daha aziz kardeşime ve Türkiye'den gelen değerli misafirlerimize bu bayram gününde bizimle oldukları için teşekkür ediyorum. Türkiye ve Azerbaycan, bundan sonra da yükselen çizgide sadece ve sadece ileriye gidecektir. Yaşasın Türkiye-Azerbaycan birliği ve kardeşliği. Karabağ Azerbaycan'dır."

 

 

Kaynak: Haber Global TV

cumhurbaşkanı erdoğan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev