Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO Zirvesi'nin bizim açımızdan en önemli çıktısı...

NATO Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Zirvesi sonrası basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Zirvenin bizim açımızdan en önemli çıktısı gerek terörizmle mücadele, gerek AB üyelik süreci gerekse yaptırımların kaldırılması noktasında kritik kararların alınmasına vesile olunmasıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi sonrası basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ABD'nin F-16 satışı için, "Her zamankinden daha umutluyum derken, AB üyelik süreci konusunda önemli mesajlar verdi. 

Erdoğan, "Zirvenin bizim açımızdan en önemli çıktısı gerek terörizmle mücadele, gerek AB üyelik süreci gerekse yaptırımların kaldırılması noktasında kritik kararların alınmasına vesile olunmasıdır" diye konuştu. 

Erdoğan, "Elbette İsveç'in katılımını onaylayacak mercii TBMM'dir. İsveç'ten somut ilerlemeler göreceğimize inanıyorum. Sınırlarımız içinde veya dışında terör örgütlerine vurulan siyasi, askeri, diplomatik ve hukuki her darbe ülkemiz için kazanımdır" dedi. 

Erdoğan'ın açıklamaları: 

İttifakın 74 yıllık tarihindeki kritik bir zirveyi daha başarıyla gerçekleştirdik. Rusya - Ukrayna savaşında 504. günü geride bırakıyoruz. Çatışmalar uzadıkça yıkım, kan ve gözyaşı artarak devam ediyor. Savaşın faturasını sadece taraflar değil, Avrupa'dan Afrika'ya, Asya'dan Balkanlar'a farklı coğrafyalardaki pek çok ülke ödüyor. Gıda sıkıntısı son 50-60 yılın zirvelerine çıkan enflasyon oranları, enerjide fahiş artışlar bunlardan sadece birkaçıdır. Türkiye olarak savaşın sona ermesi için yoğun çaba harcıyoruz. 

TAHIL ANLAŞMASI UZATILACAK MI? 

İstanbul süreci ile başlayan temas trafiği, Ukrayna tahılının sevkine izin veren Karadeniz girişimi, esir takasları ile devam etti. Tahıl anlaşmaları iki kez uzatıldı. Bugüne kadar 33 milyon tondan fazla tahıl ürünü, dünya pazarlarına ulaştırıldı. Söz konusu mekanizmanın süresi 17 Temmuz'da doluyor. Karadeniz girişiminin tekrar uzatılması için görüşmelerimiz devam ediyor. Sayın Zelenski'nin cuma günü ülkemize yaptığı ziyarette bu konuyu ele aldık. Sayın Zelenski, girişimin devamından yana. Sayın Putin'in de bazı önerileri oldu. Bunları dikkate alarak çözüm odaklı çalışıyoruz. Savaşın kazananı, barışın da kaybedeni olmaz.

TERÖRLE MÜCADELE MESAJI

Bazı müttefiklerimizin PKK'nın uzantıları ile çarpık ilişkisi ittifaka zarar veriyor. Müttefiklerimize terör örgütleri arasında ayrım yapmayın demeyi kendimize zül sayıyoruz. 40 yıldır bölücü terör örgütü ile mücadele eden bir ülkeyiz. Artık tüm müttefiklerimizden kararlı ve net bir tavır bekliyoruz. Bu konudaki mesajımızı açık şekilde mevkidaşlarıma ilettim. Terörizmle mücadele özel koordinatörü atanacağı, NATO tarihinde ilk defa duyuruldu. Aramızda konuşup mutabakat sağlanan ilave pek çok husus var. NATO - Ukrayna ilişkilerini siyasi anlamda bir üst düzeye taşımız olduk.

Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasını daima destekledi. İttifak tarihine baktığınızda, anayasal isminden dolayı tam 17 yıl kapıda bekletilenleri görürsünüz. Aynı şekilde AB üyelik sürecimizde yarım asırdan fazladır karşılaştığımız çifte standartlar herkesin malumu. Biz haksızlığa maruz bırakılsak da başkalarına haksızlık yapmadık. Finlandiya, NATO ilkelerine riayet eden tavrımızı teyit etmiştir. Zirve toplantılarımızda ve ikili görüşmelerimizde İsveç'in NATO'ya katılım meselesi gündemimizde yer aldı. Zirvenin hemen öncesinde Genel Sekreter ve İsveç Başbakanı ile bir araya geldik. Ülkemizin beklentilerini, 3.'lü Muhtıra'da kayıtlı hususları, taahütlerin yerine getirilme durumunu değerlendirdik. Önümüzdeki dönemde İsveç'in üyeliği ile ilgili atılacak adımları değerlendirdik.

"İSVEÇ'LE TERÖRLE MÜCADELEDE İŞ BİRLİĞİNİ ARTIRACAĞIZ"

İsveç ile terörle mücadelede iş birliğini artıracağız. İsveç, ülkemizin AB üyelik sürecine, ekonomik açıdan kritik öneme haiz Gümrük Birliği Anlaşması ve Vize Serbestisi'ne aktif destek verecek. Savunma sanayii kısıtlamalarının kaldırılması noktasında üzerine düşeni yapmayı sürdürecek. Biz de İsveç'in katılımıyla ilgili sürecin bir sonraki safhasına geçeceğiz. Kur'an-ı Kerim'e yapılan alçakça saldırı sonrası hükümetin saldırıyı tasvip etmediklerine dair beyanlarını not ettik. İnsanların kutsallarına saldırmak fikir hürriyeti değil, barbarlıktır, ilkelliktir. Birnevi terör eylemidir. Elbette İsveç'in katılımını onaylayacak mercii TBMM'dir. İsveç'ten somut ilerlemeler göreceğimize inanıyorum. Sınırlarımız içinde veya dışında terör örgütlerine vurulan siyasi, askeri, diplomatik ve hukuki her darbe ülkemiz için kazanımdır.

Zirvenin bizim açımızdan en önemli çıktısı gerek terörizmle mücadele, gerek AB üyelik süreci gerekse yaptırımların kaldırılması noktasında kritik kararların alınmasına vesile olunmasıdır. Bu kazanımları daha da sağlamlaştıracağız. Milletimiz hak ve hukukunu her platformda güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz.

SORU - CEVAP

(Rus askerinin Karabağ'daki varlığı) Buradaki anlaşma, 2025'e kadar Rusya'nın belirlenen yerlerde kalmasıdır. 2025'te ise Rusya buraları terk edecektir. Ben de Rusya'nın bu anlaşmaya sadık kalacağına inanıyorum. Aliyev kardeşim de zaten bunu yakından takip ediyor.

(Rusya-Ukrayna arasında arabuluculuk) Tahıl koridoru konusunda İstanbul nasıl bir merkez olduysa bizler arabulucu olmaya hazırız. Gerek Rusya ile gerek Ukrayna ile görüşebilen liderlerden bir tanesi biziz ama böyle bir teklif henüz gelmiş değil.

(Esir takası) Komutanları aldılar, Ukrayna'ya götürdüler, bundan sonrası kendilerine ait. 

(AB'ye üyelik süreci) Biz bunu bütün liderlerle görüştük. Gerek gümrüklerle ilgili güncelleme gerekse vize serbestisi... En son Von der Leyen ile de görüştük. Kendilerinden olumlu bir yaklaşımı bekliyoruz. Bu konuyla ilgili Büyükelçim Çağatay Bey takipçisi. Görüşmelerde tekrar bu ele alınacak. 

(F-16 süreci ve AB katılım sürecinde atılacak demokrasi adımları) Bu soruda şunlar yatıyor görüyorum ki birinci derece Türkiye'yi tanımıyordunuz . Türkiye'nin demokrasi, hak ve özgürlükler konusunda sıkıntısı yok. Dünyada yüzde 99'a yakın katılımla hangi ülkede seçim yapıldığını gördünüz? Son seçim yüzde 88 katılımla neticelendi ve ben orada seçildim. Hak ve özgürlükler konusunda eksik olan hiçbir şey söz konusu değil. Terör örgütü istediği gibi her yerde kendine göte istediğini yapıp at koşturuyor ama bunlara karşı herhalde herhalde devlet, devlet olmanın gereğini yapacaktır. Yunanistan ve KKTC'ye yönelik F16'ların gelmesine ilişkin Miçotakis ile görüşme yaptık. Düşman kazanmak gibi bir derdimiz yok. Erdoğan'ın hedefi dostları artırmaktır. Bugüne kadar biz hep bunu yaptık. Bugünkü görüşmemizde de dostluğumuzu nasıl güçlendireceğiz onu görüştük. Bugünkü görüşme adeta bunun temellerinin yeniden atıldığı bir görüşme oldu. Asla F16'ların bu istikamette kullanılması gibi bir şey söz konusu olamaz. 

Irak'tan petrol alımına yönelik bir sıkıntımız söz konusu değil, bu tamamen Irak içinde merkezi yönetim ile Kuzey Irak arasındaki sıkıntıdan kaynaklı. İlgili arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar. Petrol hatlarının açılmasından yanayız. Onlar da kazansın, biz de kazanalım. 

İspanya'nın içişlerine karışmak gibi olmasın ama malum 2 hafta sonra seçim var, Pedro Sánchez'e başarılar diliyorum. Savunma sanayide önemli iş birliklerimiz var, atacağımız bazı adımlar olacak. İspanya halkına şahsım ve milletim adına selamlar iletiyorum. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "NATO Zirvesi" paylaşımı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vilnius Zirvesi, NATO'nun caydırıcılığını artırma yanında, terörizmle mücadele, Avrupa Birliği üyelik sürecimiz ve ülkemize yönelik yaptırımların kaldırılması noktasında yeni başlangıçlara, kritik kararların alınmasına vesile olmuştur." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, sosyal medya hesabından zirveye ilişkin yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti:

"Bugün başarıyla tamamladığımız Vilnius Zirvesi, NATO'nun caydırıcılığını artırma yanında, terörizmle mücadele, Avrupa Birliği üyelik sürecimiz ve ülkemize yönelik yaptırımların kaldırılması noktasında yeni başlangıçlara, kritik kararların alınmasına vesile olmuştur. Yapacağımız hamlelerle elde ettiğimiz bu kazanımları, inşallah daha da sağlamlaştıracağız. Ülkemizin çıkarlarını, milletimizin hak ve hukukunu her platformda çok güçlü bir şekilde savunmaya devam edeceğiz. Yakın gelecekte yaşanacak her gelişmenin Türkiye'nin rolünü, ağırlığını ve etkinliğini daha da artırdığını hep birlikte göreceğiz."

 

Kaynak: Haber Global TV

Recep Tayyip Erdoğan NATO Zirvesi