Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan'da açıklamalarda bulundu

Macaristan Türkiye AB Filistin Gündem haberleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan'da açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyaretinde Başbakan Viktor Orban ile basın toplantısı düzenledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyaretinde Başbakan Viktor Orban ile basın toplantısı düzenledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

TÜRKİYE MACARİSTAN DOSTLUK ANLAŞMASI

-Yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyimizin 6. toplantısı vesilesiyle Budapeşte'de bulunmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Türkiye Macaristan Dostluk Anlaşması'nın imzalanmasının 100. yıldönümünde tarihi bağlar, kültürel yakınlıkları güç aldığımız Macaristan'da dostane ilişkilerimiz esasen bir asrın çok daha ötesine uzanıyor.

-Bugün çok sayıda üst düzey ziyaretle kapsamlı işbirliğimizi daha da geliştirdik. Cumhurbaşkanı sayın Novak'ı Mart ayında, Başbakan sayın Orban'ı ise Nisan ayında Ankara'da misafir ettim. Kıymetli dostumu Mart ayında Ankara'da düzenlediğimiz Türk Devletleri Teşkilatları Olağanüstü Zirvesi kapsamında ağırlamıştık. Ben de Macaristan devletinin kuruluş günü kutlamaları ve Dünya Atletizm Şampiyonası etkinliklerinin bir bölümüne iştirak etmek üzere Ağustos ayında Budapeşte'yi ziyaret ettim.

TİCARET HACMİNDE HEDEFE DOĞRU

Bu yılın ilk 11 ayı itibariyle ticaret hacmimiz geçtiğimiz yılı geride bırakarak 4 milyar dolara yaklaştı. 6 milyar dolarlık müşterek hedefimize ulaşmakta kararlıyız. Mevcut karma ekonomik komisyona ilaveten ekonomi ve ticaret ortak komitesini tesis ettik. İlk toplantısını önümüzdeki aylarda Türkiye'de düzenleyerek ticaret ve yatırımlarımıza ivme kazandıracağız.

İKİ ÜLKE ARASI İŞBİRLİĞİ

-Halihazırda verimli işbirliğine sahip olduğumuz savunma sanayi ve enerji alanlarda bağlarımızı daha da güçlendirmeyi planlıyoruz. Sayın Orban'la birlikte başkanlık ettiğimiz toplantıda ikili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla gözden geçirdik. Atacağımız ilave adımları ele aldık. İmzaladığımız muhtelif anlaşmalar münasebetlerimizin ahdi zemininin tahkimine yardımcı olacaktır.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ

-Sayın Orban ile stratejik ortaklık ilişkimizi geliştirilmiş stratejik ortaklık seviyesine taşıdık. Bir yıl boyunca sürecek etkinlikler Türk ve Macar halklarını birbirine daha da yakınlaştıracaktır.  Türkiye-AB ilişkileri, Ukrayna ve Gazze'deki gelişmeler dahil olmak üzere güncel meseleleri de ele aldık. 2024 yılının ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstlenecek Macaristan'ın birliğe tam üyeliğimize desteğini güçlü bir şekilde vurgulamasında önem bulduk.

UKRAYNA VE FİLİSTİN 

-Savaşın ve şiddetin çözüm olmadığı konusunda hemfikiriz, Ukrayna'da diplomatik çözüm odaklı çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak talep olması halinde yarım kalan İstanbul sürecini tekrar canlandırmaya hazırız. Acil ateşkes ve çatışmaların önlenmesi için yoğun diplomatik çaba harcıyoruz. Gazze'de İsrail vahşetinin bir an evvel sona ermesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Son gelişmeler ile birlikte 1967 sınırlarında bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne haiz bir Filistin kaçınılmaz.

-Bu düşünceler ile tüm Macar dostlarımıza samimi misafirperverlikleri için tekrar teşekkür ediyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. 

 

Kaynak: Haber Global TV