Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kentsel dönüşüm çağrısı

Recep Tayyip Erdoğan Devlet Bahçeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ile birlikte Osmaniye'ye gitti. Erdoğan buradaki konuşmasında deprem bölgeleri için, "Köylerimizi de bir yıl içinde ayağa kaldırmayı hedefliyoruz" dedi. Erdoğan, vatandaşlara kentsel dönüşüm çağrısı da yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere Osmaniye'ye gitti. Erdoğan'a, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de eşlik etti. 

Erdoğan, Osmaniye'deki konuşmasında, "Deprem bölgesinde can kaybı sayısı 41 bini geçerken, 115 bin insanımız da yaralı olarak kurtarıldı. Osmaniye'de 1030 vatandaşımız defnedilirken, 2606 vatandaşımız yaralandı" dedi. 

Deprem bölgesindeki köylerde de köy evlerinin 1 yıl içinde yeniden inşa edileceğini söyleyen Erdoğan, vatandaşlara kentsel dönüşüm çağrısında bulundu: "Kentsel dönüşüm denilen olay olmazsa olmazdır. Onun bedellerini ödüyoruz. Ne olur bize yeni yeni bedeller ödetmeyin diyorum. Kentsel dönüşümü muhakkak yapmamız lazım."

Erdoğan'ın açıklamaları: 

"Dün Hatay merkezli iki depreme biz de Kahramanmaraş'ta yakalandık. Bu depremde de kayıplarımız ve yaralılarımız oldu. Ardı ardı yaşanan depremlerde yüreğimize düşen ateşi anlatmakta kelimeler yetersiz kalıyor. Maalesef acımızla beraber kayıplarımızın sayısı da artıyor. Deprem bölgesinde can kaybı sayısı 41 bini geçerken, 115 bin insanımız da yaralı olarak kurtarıldı. Osmaniye'de 1030 vatandaşımız defnedilirken, 2606 vatandaşımız yaralandı. Bir kez daha depremde vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı niyaz ediyorum. 

"DEVLET İLK GÜNDEN İTİBAREN 11 İLİMİZDE GÜVENLİK GÜÇLERİYLE YERİNİ ALMIŞTIR"

Birileri önemsizleştirmek istese de insanlık tarihinin en büyük tabii afetlerinden biriyle karşı karşıyayız. Her ne kadar ana muhalefetin başındaki ve yanındakiler 'Devlet yok, iktidar yok' diyorlarsa da bunların gören gözü kör, duyan kulağı sağır, kalpleri mühürlenmiş. İlk günden itibaren devlet polisiyle askeriyle, jandarmasıyla beraber 11 ilimizde yerini almıştır. 

KIZILAY ELEŞTİRİLERİNE SERT TEPKİ

Çıkmış bir tanesi Kızılay nerede diyor. Ne çadırını ne yemeğini görmedik diyor. Ahlaksız, namussuz, günde yaklaşık 2.5 milyon insana Kızılay yemek ulaştırıyor. 376 bin vatandaşımız yurtlarda ikamet ediyor. Diğer illere gitmek isteyen vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Osmaniye'de 14 bin 350 personelle arama kurtarma, yardım ve destek çalışmalarını yürüttük. Konteyner kentimiz de yakında hizmete girecek. Çiftçilerimize tarım ve hayvancılık için her türlü desteği veriyoruz, vereceğiz. 

Bir yıl bize müsaade edeceksiniz, bir yıl içinde biz bu kalıcı konutları Allah'ın izniyle yetiştireceğiz. Depremden etkilenen 11 ilimize gönderilen binlerce uzman personelimiz hasar tespit çalışmalarını tamamlamak üzere. Şimdiye kadar 4 milyon 223 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 123 bin binanın incelemesi yapıldı. 139 bin binadaki, 458 bin bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Osmaniyeli kardeşlerimiz de raporlara e-Devlet üzerinden kimlikle ulaşabilirler. Biz bütünüyle yeniden inşa edilecek bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Osmaniye'de de 9550 konutla işe başlıyoruz. 

"70 BİN KÖY EVİMİZİ ÖZGÜN MİMARİSİYLE HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDECEĞİZ"

Bugün bir müjde de köylerde yaşayanlara vermek istiyorum. Köylerimizi de bir yıl içinde ayağa kaldırmayı hedefliyoruz. İlk etapta Osmaniye'de 1361, Adana'da 701, Adıyaman'da 8 bin 21, Diyarbakır'da 2 bin 927, Elazığ'da 386, Hatay'da 14 bin 141, Kahramanmaraş'ta 12 bin135, Kilis'te 1002, Malatya'da 17 bin 990, Şanlıurfa'da 2 bin 54, Gaziantep'te 9 bin 130 köy evi olmak üzere, toplamda 70 bin köy evimizi özgün mimarisiyle yaparak hak sahiplerine teslim edeceğiz. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI: NE OLUR BİZE YENİ BEDELLER ÖDETMEYİN...

Yaşadığımız afetten hepimizin çıkarması gereken dersler olduğu açıktır. Eksikleri gidermemiz, güçlü yanlarımızı tahkim etmemiz büyük önem arz ediyor. 17 Ağustos Marmara depremi sonrası adımların ne kadar isabetli olduğunu tecrübe etme fırsatı bulduk. Adana'da biri çıkmış kentsel dönüşüme karşıyız diyor. CHP'den bir belediye başkanı. Kentsel dönüşüm denilen olay olmazsa olmazdır. Onun bedellerini ödüyoruz. Ne olur bize yeni yeni bedeller ödetmeyin diyorum. Kentsel dönüşümü muhakkak yapmamız lazım. Depremin etkilediği bölgelerde tek bir TOKİ binası dahi yıkılmadı. Gerekirse tüm yasal altyapıyı oluşturarak adımlarımızı atacağız. 

Kayıplarımızı geri getiremesek de devletimiz yıkılanın yerine daha iyisini, dayanıklısını yapmaya muktedirdir. Devlet ile millet arasına fitne sokmaya çalışanlara lütfen prim vermeyin."

Kaynak: Haber Global TV

Devlet Bahçeli Recep Tayyip Erdoğan Kahramanmaraş depremi