Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İzmir'deki depremle ilgili açıklama

İzmir Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İzmir'deki depremle ilgili açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir'de medyana gelen depremle ilgili, "Kurtarma çalışmalarının bir an önce sonuçlanması için tüm imkanları seferber ettik." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Türk Konseyi Sağlık Bilim Kurulu Toplantısı'nda konuştu.

Erdoğan, İzmir'de medyana gelen depremle ilgili, "Son olarak buraya gelirken vefat sayımız 12 idi. Yaralı sayımız 438 idi. Bunlar içerisinde 5 vatandaşımız ameliyatta. 8 vatandaşımız yoğun bakımdaydı." dedi.

"Kurtarma çalışmalarının bir an önce sonuçlanması için tüm imkanları seferber ettik" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  şöyle devam etti:

"Devletimiz bakan arkadaşlarımızla tüm kurumlarıyla deprem anından itibaren yıkıntılar altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmak ve sarsıntıdan etkilenen herkese yardımcı olmak için harekete geçmiştir.

Kentsel dönüşüm projeleriyle depreme dayanıksız yapı stokumuzu yeniliyoruz, ülkemizi her geçen gün afetlere karşı daha hazırlıklı hale getiriyoruz.Ocak ayında meydana gelen Elazığ ve Malatya depreminin acıları hala yüreğimizde tazeyken İzmir'den gelen bu haber bizi derinden üzmüştür. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfımıza bunun için gereken kaynak hemen aktarılmıştır. Hedefimiz yaralı bir an önce sarmaktır.

Katar Devlet Başkanı aramış, kendisiyle görüşmeleri yaptık. Ve herhangi bir destek talebi gerekirse bütün imkanlarımızla yanınızdayız dediler. Kendilerine teşekkür ettik. Yunanistan Başbakanı sayın Miçotakis yine aynı şekilde aradılar, zira bu depremden Yunanistan da etkilendi.  Yardıma ihtiyaç varsa biz hazırız’ dediler. Biz de kendilerine ‘Şu an böyle bir şey söz konusu değil, fakat bize düşen bir şey varsa Yunanistan’ın yanındayız’ dedik.

 Aliyev kardeşimiz de aradılar, onlar da ‘Her türlü imkanımızla yanınızdayız’ dediler, onlar da şükranlarımızı bildirdik."

YERLİ AŞI İÇİN TARİH VERDİ

Erdoğan, "İnşallah önümüzdeki bahar aylarında kendi aşımızı vatandaşlarımıza uygulayabilecek aşamaya gelmiş olacağız" diye konuştu. Erdoğan şunları ifade etti: 

 "Türkiye bir yandan Çin, Rusya, Amerika gibi ülkelerdeki aşı çalışmalarını yakından takip ederken diğer yandan da kendi aşısını geliştirmek için yoğun çaba içerisindedir. Salgın sürecinde dayanışma ve yardımlaşma konusunda gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya maalesef iyi bir sınav veremedi.

Yıl sonu itibarıyla dünyadaki aşı çalışmalarından bilim insanlarımızın uygun gördüğü birini veya birden fazlasını vatandaşlarımızın istifadesine sunmayı planlıyoruz.

Türkiye, salgının etkisiyle hızlanan küresel yapılanmayla ilgili analizlerde geleceğin yıldızları arasında gösteriliyor. 155 ülkenin ve 8 uluslararası kuruluşun tıbbi malzeme desteği talebine olumlu cevap vererek, elimizdeki imkanları paylaştık.

Geçtiğimiz asra gelişmiş, bu sıfatla damga vuran ülkelerin nüfus konusundaki kayıpları sebebiyle ciddi bir gelecek kaygısı içine girdiklerini görüyoruz."

 

son dakika son dakika haber