CIA Başkanı ne mesaj vermek istedi? Türkiye sınırına esrarengiz ziyaret...

yunanistan Türkiye
CIA Başkanı ne mesaj vermek istedi? Türkiye sınırına esrarengiz ziyaret...
ABD Dedeağaç Limanı'na geçtiğimiz aylarda zırhlı araçlar sevk etmişti.

CIA Başkanı William Burns'un Yunanistan'da Türkiye sınırı yakınında bulunan Dedeağaç'ı ziyaret ettiği iddiası Türk ve Yunan medyasında geniş yankı buldu. Güvenlik ve istihbarat uzmanları bu ziyaretin bir mesaj verme niyeti taşıdığı görüşünde. Peki mesajın hedefinde kim var?

Türk ve Yunan medyasında son günlerde ortaya atılan CIA Başkanı William Burns'un Yunanistan'da Türkiye sınırını ziyaret ettiği iddiası gündemdeki yerini koruyor. İddiaya göre ABD gizli servisi CIA Başkanı William Burns, Yunan makamların haberi olmadan Türkiye sınırına 50 kilometre uzaklıktaki Dedeağaç'ı gizlice ziyaret etti. Ardından Burns'ın Meriç Nehri kıyısında Türkiye sınırına geldiği iddia edildi. ABD'nin Yunanistan Büyükelçisi George Tsunis'in Dedeağaç'ı ziyaret etmesi bu iddiaları güçlendirdi. Tsunis'e Ukrayna, Bulgaristan, Romanya ve Moldova büyükelçileri de eşlik etti. Yunan medyasında yer alan habere göre bir dizi görüşmede bulunmak için William Burns 30 Mayıs'ta Atina'yı ziyaret etti.

Dedeağaç'ta ABD'ye tahsis edilmiş bir askeri üs olduğu ve ABD'nin buraya askeri yığınak yaptığı biliniyor. Ayrıca Dedeağaç Limanı'nın ABD'ye ait destroyer sınıfı savaş gemilerinin yanaşabileceği şekilde genişletildiği basında yer almıştı. Peki CIA başkanının Dedeağaç ziyareti ne anlama geliyor?

CIA Başkanı ne mesaj vermek istedi? Türkiye sınırına esrarengiz ziyaret... - Resim : 1
Dedeağaç Limanı. Fotoğraf: Google Maps

'MESAJIN HEDEFİ TÜRKİYE'

Güvenlik uzmanı Coşkun Başbuğ ziyaretin gizli olmadığını belirterek "Gizlice deniyor ama ben buna katılmıyorum. Burada bu fotoğrafın bilerek verildiğinin kanaatindeyim" diye belirtiyor. Başbuğ, ziyaret ile ABD'nin Türkiye'ye olası bir Suriye harekatı ya da o bölgedeki planına karşı 'Benim hala bulunduğum yer aynı, Yunanistan'a ilgim ve alakam devam ediyor. Bunu dikkate al' şeklinde bir mesaj verdiğini söylüyor. Başbuğ, "Yoksa hiçbir zaman istihbarat başkanı düzeyinde bu tür istihbarat faaliyetleri yürütülmez. Burada daha çok bir fotoğraf gösterilmek istendi" diye belirtiyor.

ABD tarafından verilmek istenen mesajın Türkiye'de karşılık bulmadığını söyleyen Başbuğ "Türkiye'de 'ABD hala aynı yerde biz bu işten vazgeçmeliyiz' gibi bir fikir asla oluşmaz. Devlet meselenin üzerinde durmadı bile" ifadelerini kullanıyor. Başbuğ sözlerini "Suriye konusunda diplomaside önemli mesafe kat ettik. Suriye'de bir adım atılacak. Ama Suriye ile beraber ama Suriye olmadan... Türkiye tarafından Suriye'de terör örgütlerine yapılacak bir operasyonda ilk etkilenecek ülke ABD" şeklinde sürdürerek CIA başkanının ziyaretinin nedenini ortaya koyuyor.

'DOLAYLI YOLDAN DA RUSYA VE ÇİN'E DE MESAJ VERİLDİ'

Coşkun Başbuğ, CIA Başkanı William Burns'un Dedeağaç ziyaretiyle ilgili sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Doğrudan hedef Türkiye ama bir de dolaylı mesaj var. Dolaylı mesajın Rusya'dan çok Çin'e verildiği kanaatindeyim. Çünkü Pire limanında önemli bir uzun vadeli bir anlaşmaya gitti. Bu ABD'nin aleyhine bir durum. Ayrıca Rusya'ya da 'Dibine kadar geldim' mesajı verilmek isteniyor"

Hava Kuvvetleri Eski İstihbarat Daire Başkanı Gürsel Tokmakoğlu da, CIA Başkanı'nın Dedeağaç'a gelmesinin CIA başkanı olarak üst düzey bir ziyaret olarak nitelendirildiğini söylüyor. Tokmakoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor:

"CIA'den alt kademeden memurlar gönderilebilirdi ama başkanın kendisi gelmesi icap etti. Bu bakış açısı ile değerlendirirsek burada bir görüşme yapılmış olması muhtemel. Çünkü bir gözlem olsa tektik edecek analizcileri göndermesi gerekiyordu. Burada Dedeağaç'ta görüşme yaptığı karşısındaki kimseyi görmeden herhangi bir değerlendirme yapmamız yanlış olur. Ancak William Burns'un Dedeağaç ziyaretini şu andaki devam etmekte olan Ukrayna Savaşı ile alakalı olabileceğini değerlendirebiliriz ama bunların hepsi teyide muhtaçtır."

CIA Başkanı ne mesaj vermek istedi? Türkiye sınırına esrarengiz ziyaret... - Resim : 2
CIA Başkanı William Burns. Fotoğtaf: Reuters

SON YILLARDA ABD ASKERİ YIĞINAĞININ ARTTIĞI DEDEAĞAÇ 

Türkiye'ye yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan Dedeağaç 61 bin nüfusa sahip bir liman kasabası. Ancak bu kasaba son yıllarda ABD tarafından yapılan askeri yığınak ile gündeme geliyor. Şehirdeki Yannuli Kışlası'nın ABD'ye tahsis edilmiş olduğu biliniyor. Basında birçok kez buraya ABD'nin zırhlı araç sevkiyatı yaptığı yer almıştı. Ayrıca son yıllarda Dedeağaç'a büyük bir liman inşa edildi. Limanın özellikle ABD'nin Arleigh Burke sınıfı dev savaş gemilerinin limana yanaşabilmesi için genişletildiği öne sürülen iddialar arasında. ABD'nin Girit Adası'ndaki Suda Üssü'nün yanında Volos ve Litohoru'dakiler gibi Yunanistan'da pek çok askeri üssü bulunuyor.

 

Kaynak: Web Özel

CIA William Burns Dedeağaç Yunanistan türkiye