CHP YDK Tanju Özcan hakkında kesin ihraç kararı verdi

CHP

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) ihraç edildi. Özcan, kararın ardından açıklamalarda bulundu. Tanju Özcan'ın avukatı Kübra Özcan, CHP Yüksek Disiplin Kurulu'nun (YDK) verdiği ihraç kararıyla ilgili yargı yoluna başvuracaklarını bildirdi.

CHP'de kesin ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na (YDK) sevk edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, bugün gerçekleştirilen YDK toplantısında parti tüzüğünün 68. maddesi 1'inci fıkrasının a ve b bentleri uyarınca partiden ihraç edildi.

'BU TAMAMEN BAY KEMAL'İN KARARI'

 İhraç haberini aldığını ve bunu beklediğini belirten Özcan, kararın hukuk dışı olduğunu söyledi. Özcan, “Dün öğleden sonra neyle suçlandığımla ilgili belgeler bize ulaştı. Orada diyor ki 7 gün içinde savunmanızı yapın, diyor. Daha bugün birinci gün karar vermişler. Avukat ek süre istemiş ama kabul edilmemiş. Hukuk dışı bir karar bu. Sonuçta usulen aykırı olan bu kararı yargıya taşıyacağım. Bu tamamen ‘Bay Kemal’in kararı. Yüksek Disiplin Kurulu’nu kendi seçtirdi anahtar liste ile. Erdoğan’ı tek adam olmakla suçluyor, asıl kendisi tek adam. CHP içindeki yasama, yürütme ve yargı hepsi bunun elinde" dedi.

'TEK ADAM OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERMİŞ OLDU'

Parti içinde kalan son Atatürkçülerden birisinin kendisi olduğunu belirten Özcan, “Bay Kemal’e hayırlı olsun. Şimdilik sevinsinler. Ama Atatürk’ün partisi, beni bugün ihraç edenlere ve ettirenlere tarih önünde hesap soracak. Bu kararı bekliyordum. FETÖ ile Sorosçularla, 10 Aralıkçılarla, terör sevicilerle el ele, kol kola yürüyen bir genel başkanın seçtiği Yüksek Disiplin Kurulu’ndan hukuki bir karar beklemiyordum. Tek adam olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Son kalan Atatürkçülerden bir tanesi bendim. Beni de göndererek partiyi kendince temizlemiş oldu. Kararı yargıya taşıyıp itiraz edeceğim. Hayırlısı olsun” diye konuştu.

 

İHRAÇ KARARI YARGIYA TAŞINACAK

Tanju Özcan'ın dosyasının görüşüldüğü CHP YDK'nin ardından açıklama yapan Kübra Özcan, kurula sözlü savunmada bulunduğunu söyledi. Sadece usule ilişkin savunma yaptıklarını belirten Özcan, "Süre talep ettik çünkü yasal savunma süremiz henüz dolmamıştı. Fakat bizim itirazlarımız değerlendirilmeksizin ve süre verilmeksizin ihraç kararı çıktı. Bu itirazlarımız değerlendirilmediğinden kararı kabul etmiyoruz." dedi.

Kübra Özcan, YDK'nin "kesin çıkarma cezası" kararıyla ilgili yargı yoluna başvuracaklarını söyledi.

Tanju Özcan kimdir? 

Tanju Özcan (d. 12 Aralık 1973, Mengen), Türk avukat ve siyasetçi. 2011-2019 yılları arasında Bolu milletvekili olarak görev yaptı. 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden (CHP) Bolu belediye başkanlığına seçildi.12 Aralık 1973 tarihinde her ikisi de öğretmen olan; Galip Bey ve Emine Hanım'ın çocuğu olarak Mengen'de doğdu.[2] Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oluşunun ardından serbest avukat olarak çalıştı. Milletvekili seçilmeden önce belediye meclis üyeliği ve Boluspor yöneticiliği görevlerini sürdürdü.

1999 yerel seçimlerinde Demokratik Sol Partiden Bolu Belediye Meclisine seçildi. 2004'te yerel seçimler öncesinde partisinden istifa ederek CHP'ye katıldı. İlk defa 2011 Türkiye genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden Bolu milletvekili olarak meclise girdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi XXIV. Dönem Başkanlık Divanı Kâtip üyesiydi. Hiçbir partinin tek başına iktidar olmak için gereken sandalye sayısına ulaşamadığı Haziran 2015 Türkiye genel seçimlerinde tekrar CHP Bolu milletvekili olarak meclise girdi. Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde de CHP Bolu milletvekili olarak meclise girdi. 2018 Türkiye genel seçimlerinde bir kez daha Bolu milletvekili seçildi. İlk kez 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde CHP'den Bolu belediye başkan adayı olmuş fakat seçilememiştir. 10 sene aradan ve 3 dönem milletvekilliğinden sonra 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde CHP'den tekrar Bolu belediye başkanlığına aday gösterildi. Özcan aldığı %52.71 oy oranı ile belediye başkanı seçildi.

CHP'den ihracı ve geri dönüşü

16 Mayıs 2022'de Bolu belediye meclisi toplantısında, oylamada el kaldıran AKP'li meclis üyesi Hacer Çınar'a yönelik "Bana niye el sallıyorsunuz, ben evli barklı adamım, ayıp oluyor" sözleri nedeniyle kesin ihraç talebiyle disipline sevk edilmiştir. 25 Temmuz 2022'de ihraç talebine ilişkin savunmasını vermiştir. 26 Eylül 2022'de Parti Yüksek Disiplin Kurulu, Özcan hakkında 1 yıl geçici parti üyeliğinden çıkarılmasına oy birliği ile karar vermiştir. 22 Mayıs 2023'te sosyal medya hesapları üzerinden CHP'ye tekrar döneceğini ima ettiği bir video paylaşmıştır. 13 Haziran 2023 tarihinde ise CHP'ye tekrar üye olmuştur. 22 Haziran tarihinde CHP'den kesin ihraç talebiyle disipline sevk edilmiştir. 3 Temmuz 2023 tarihinde CHP yönetimine karşı Değişim ve Adalet Yürüyüşü'nü başlatmıştır. 26 Temmuz 2023 tarihinde CHP'den tekrar ihraç edildi.

CHP Tanju Özcan İhraç