CHP lideri Kılıçdaroğlu'dan "Abdullah Gül aday gösterilecek mi?" sorusuna yanıt

CHP Kemal Kılıçdaroğlu
CHP lideri Kılıçdaroğlu'dan "Abdullah Gül aday gösterilecek mi?" sorusuna yanıt

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Abdullah Gül'ün CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olacağıyla ilgili soruya, "Bizim şu anda bir adayımız yok. Böyle bir teklif yok." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu, Halk TV'de Şirin Payzın'ın sorularını yanıtladı. 

CÜBBELİ AHMET'İN AÇIKLAMALARI 

Kamuoyunda 'Cübbeli Ahmet Hoca' olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü'nün "Savcılık çağırırsa en az 150 derneğin ismini veririm" açıklamasını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Bir kişi televizyonlara çıktı ve bir dini akımın silahlandığını ifade etti. Savcılığın daveti olursa bu bilgileri vereceğini söyledi. Bu ülkenin istihbaratı yok mu? Bu insanlar silahlanırken devlet neredeydi? Bunları kim koruyordu? 15 Temmuz sonrası kaybolan silahlar olduğunu da biliyoruz. Bu silahlanma ileride ciddi bir sorun oluşturabilir. Gücünü akıldan değil de silahtan alanlar başarılı olamazlar. Gücünüzü demokrasiden yana kullanıyorsanız korkmayacaksınız. MİT kimin silahlandığını, nerede ne konuştuğunu biliyor. Ben güvenlik güçleri içinde ağırlıklı grubun Türkiye'nin çıkarlarını öncelikli görenler olduğuna inanıyorum. Bunların yanında Saray'ın talimatlarını öncelikli gören ve bu sayede yükselenlerin de olduğunu biliyorum" dedi. 

SELAHATTİN DEMİRTAŞ HAKKINDA DÜZENLENEN İDDİANAME

Selahattin Demirtaş hakkında hazırlanan iddianameye tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Selahattin Demirtaş Bey, bu iddianameleri alacak madalya olarak takacak. Savcılar da eleştirilir. Talimatla iddianame düzenlerseniz, ya da birilerinin talimatıyla yıllarca iddianame hazırlamazsanız o ülkede adalet kalmaz" diye konuştu. 

CHP İÇİNDEKİ 'MUSTAFA KEMAL' TARTIŞMASI 

CHP içindeki 'Mustafa Kemal' ve 'Atatürk' tartışmalarına değinen Kılıçdaroğlu, "İster Gazi Mustafa Kemal deyin, ister Atatürk. Bunlar aynı şey zaten. Bu tartışmalar yapay tartışmalar. Bunlar belli çevreler tarafından CHP'nin içini karıştırmak için körükleniyor. Karışmaz. CHP'nin ilkeleri, programı var. Ülkenin sorunlarını çözmek için bir kabiliyeti var. Bizim sorunumuz, doğruya doğru kitlelere kendimizi anlatmak. Kendini iktidara eklemlemiş medya bize yer vermez. Toplum bölündü, bu da iktidarın işine geliyor. Ekonomik sorunlar çok ciddi. Halk da görüyor bunu görüyor. Ayasofya dediler, ne oldu? Canan Hanım bizim il başkanımız elbette yanındayım. Canan Hanım'ın, Atatürk'ü sevmemesi mümkün mü? Bu tartışmalar Türkiye'nin, İstanbul'un gündeminde değil. Türkiye'de işsizlik, yoksulluk, uyuşturucu sorunu var" dedi.

"MİLLET İTTİFAKI ÇATIRDIYOR MU?" SORUSUNA YANIT

Davutoğlu'nun Gelecek Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı olacağı açıklaması hatırlatılarak, "Millet ittifakı çatırdıyor mu?" sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu tartışmalar gereksiz tartışmalar. Daha önümüzde bir süre var, '2023' diyor Sayın Bahçeli, 'o tarihte olacak' diyor. Erdoğan da cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri seçimleri 'o tarihte olacak' diyor. Türkiye'nin bu kadar sorunu varken bunları tümüyle göz ardı edip bir 'cumhurbaşkanı kim olacak?' tartışmasını yapmak doğru değil. Türkiye'nin temel sorunlarına odaklanmamız lazım. Yeri, zamanı gelince elbette ki Millet İttifakı'nı oluşturan liderler bir araya gelirler, oturup bu konuyu konuşurlar. Elbette her partinin cumhurbaşkanı adayı gösterme hakkı vardır, gerekirse ortak aday gösterilir. Bunlar o zaman gelince tartışılır."

Türkiye'nin ekonomisinde gelinen noktanın kriz olmaktan çıktığını "buhran" olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "2018'de 13 madde halinde bu ekonomik krizden nasıl çıkarız, çıkıp anlattım ama dikkate almadılar. Önlem alınmadığı için kriz neye dönüştü? Buhrana dönüştü." dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın "Bu daha iyi günlerimiz daha korkuncu geliyor." sözü anımsatılarak "Katılıyor musunuz?" diye sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, Babacan'ın sözüne katıldığını belirtti.

Millet İttifakı'nda yer alan liderlerin neden halkın önünde toplu fotoğraf vermediği şeklindeki soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Elbette fotoğraf verilebilir, önemli olan fotoğrafın dışında söylemlerdir. Biz ortak olarak şu cümleyi kullanabiliyorsak, 'Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracağız' diyebiliyorsak bence bu bir ortak söylemdir. Evet, bunu yapmak zorunda mıyız? Evet, yapmak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.

"HDP GÖRÜŞMEK İSTERSE ELBETTE GÖRÜŞECEĞİZ"

HDP'nin liderler turu düzenleyeceği hatırlatılarak bu kapsamda "HDP ile görüşecek misiniz?" sorusu yöneltilen Kılıçdaroğlu, "Görüşmek isterlerse elbette tabii. Niye görüşmeyelim? Bakın Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'nda bütün siyasi partiler görüşürler. Bütün partililerle görüşen biziz. Çünkü biz herkesin düşüncesine saygı gösteririz. Temel bir kuralımız vardır; vatanın bütünlüğü ve bayrağımız. Bu kurala kim uyuyorsa, bütün partilerle beraber oluruz, bir araya geliriz." dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SORUSUNA CEVAP 

Kılıçdaroğlu, "Abdullah Gül aday olacak mı?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Sayın Gül, en son kız kardeşimin vefatı dolayısıyla aradı. Başka zamanlarda da görüşmelerimiz de oldu. Abdullah Gül Türkiye siyasetinin önemli bir ismi, bunu kabul etmek gerekir. Ben bir soruya cevaben, "Neden Abdullah Gül'den korkuyorlar?" dedim. Sonra kıyamet koptu. Bizim şu anda bir adayımız yok. Böyle bir teklif yok. Bizim belediye başkanlarımız da görevlerini yapıyorlar, yapacaklar. Şu aşamada cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları gereksiz. Bence şu an Türkiye'de asıl konuşulması gereken konu ekonomidir."

SOYLU-AYM POLEMİĞİ

Süleyman Soylu'nun bazı sessizlik dönemleri olduğu, ancak zaman zaman da bazı çıkışlar yaptığı belirtilerek, bunun nedeni sorulan Kılıçdaroğlu, "Samimi söylüyorum bilemiyorum. Siyasette ciddi zikzakları olduğunu biliyoruz. Geçmişte Erdoğan'a çok sert eleştiriler getirdiğini gayet iyi biliyoruz. Sonra Erdoğan'ın korumalığını yaptığı bir sürecin içine girdiğini ve İçişleri Bakanlığı koltuğunu da gayet iyi biliyoruz. Arada bir çıkışı neden yapar, AYM Başkanını hangi gerekçeyle muhatap alır, belki programınıza davet eder sorarsınız, biz de merakımızı gidermiş oluruz." yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu CHP Abdullah Gül