Çavuşoğlu'ndan mülteci açıklamaları: Şartlar oluştuğu zaman...

Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanlığı Gündem haberleri
Çavuşoğlu'ndan mülteci açıklamaları: Şartlar oluştuğu zaman...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mültecilere yönelik kritik açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Ben iktidara gelince hepsini denize dökeceğim' demek insan haklarına uygun değil" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuk olduğu bir canlı yayında gündeme ilişkin meselelere dair kritik yorum ve açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu'nun mültecilere yönelik değerlendirmeleri ise şöyleydi:

"Düzenli düzensiz göçmen sayısı 5 milyona yakın. Bu işi siyasete alet etmemek gerekiyor. Göçmenlerin işlediği suç oranına baktığınız zaman siyasilerin abarttığı düzeyde mi? Buna bakmak gerekiyor. Kovid döneminde bir sağlık problemi yaşadık mı? Sağlık sistemimizde ciddi bir sorun yaratmadı. Dönmek isteyen ve şartlar oluştuğu zaman, insanların ülkelerine dönmesini de sağlamak lazım. Güvenli gönüllü onurlu bir geri dönüş olmalı. 'Ben iktidara gelince hepsini denize dökeceğim' demek insan haklarına uygun değil. Bizim orada yaptığımız İdlib'teki evler sayesinde 2 milyon insan Türkiye'ye gelmekten vazgeçti."

"ÖNCE CAN GÜVENLİKLERİNİ GARANTİ ALTINA ALMAK GEREKİYOR"

"İnsanları can güvenliği konusunda garanti altına almak lazım. İnsanlar ülkesine döndükten sonra temel ihtiyaçlarını karşılamak gerekiyor. Rejim af ilan ettiğini söylüyor, herkes dönsün diyor ancak bölgede sıkıntılar var. En önemlisi can güvenliği. Döndükten sonra temel ihtiyaçlarının da karşılanacağından emin olmaları lazım.

Biz Türkiye olarak göçmenleri göndermeye devam ediyoruz. Bu sene gönderilen göçmen sayısı ilk 3 ayda 21 bin. Avrupa Birliği Türkiye'nin aldığı tedbirleri desteklemeye devam ediyor. 127 bin göçmen engellendi.

Esad rejimi ile aramız iyi değil diye terör örgütünün yaptıklarını görmeyecek değiliz. Göçmen sorunu uluslararası bir sorun olduğu için BM'nin bu konuda angajmana girmesi lazım. Suriye rejiminin de bazı taahhütlerde bulunması lazım."

 

Kaynak: Haber Global TV

Dışişleri Bakanlığı Mevlüt Çavuşoğlu mülteci sorunu düzensiz göçmenler