Bünyamin Sürmeli'den sıcaklık uyarısı... "Küresel kaynama çağı başladı"

Bünyamin Sürmeli Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu BM

Birleşmiş Milletler (BM) küresel ısınma çağının sonlandığını ve dünyanın artık küresel kaynama çağına girdiğini ilan etti. Haber Global Meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyada yaşanan aşırı sıcak havalar için "Küresel ısınma dönemi sona erdi, küresel kaynama dönemi geldi" diyerek önlem alınması konusunda ülkelere acil eyleme geçmeleri için çağrı yaptı.

Haber Global Meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sürmeli, "Bir iklim değişimi yaşıyoruz. Bir ısınmanın neticesinde gelen bir iklim değişikliği yaşıyoruz. Tabii bu iklim değişikliği denen hadise aynen orman yangınları gibi bir anda oluşmuyor. Bunun alt yapısı doluyor doluyor, doluyor birçok şey değişmeye başlıyor. Yani deniz akıntılarından tutun buharlaşmaya kadar, afet seviyesinde hava olaylarına kadar havadaki karışımların yani atmosferin gücü artıyor. Yani küresel ısınma aslında atmosferi şöyle bir güçlü bir elle sıkıyor gibi aynen bir süngeri düşün; elinde süngeri sıkında kuvvetli bir şekilde içindeki su kuvvetli bir şekilde boşalır. Etraf su oluyor değil mi? Yani bu bize sel olarak dönüyor. Bıraktığında da yerdeki bütün suyu su buharını topluyor, kuraklık oluyor, orman yangınları meydana geliyor. İklim değişikliğinin eli artık çok daha kuvvetli ve onu biz çok güçlendirdik. Dolayısıyla bu hani bir yılda bir anda olan bir hadise değil ama şunu eklemek lazım, unutmuyoruz ki bu yıl El Nino yılı. Dolayısıyla önümüzdeki sene bu yıl kadar sıcak bir yıl görmeyebiliriz. Küresel ölçekle." diye konuştu.

AĞUSTOS AYINDA HAVALAR NASIL GEÇECEK?

Yurt genelinde ağustos ayında havanın nasıl olacağına ilişkin konuşan Sürmeli, "Temmuz yüksek geçiyor. Ağustos'ta biraz daha dengeye gelmesini bekliyoruz, Avrupa'yla beraber Avrupa bayağı serinledi, yani neredeyse kışlık kıyafetlere döndüler Avrupa'da. Biz kısmi olarak duruluyoruz ve ülkenin her yerinde değil, Marmara'da ve Karadeniz'de sıcak dalgalar azalıyor. Önümüzdeki günlerde de ağustosta da ama bu hiç yok değil mesela ayın ağustosun 3'ü, 4'ü gibi bir sıcak sistemle beraber İstanbul örneği tekrar 35 derecelere, Bursa Balıkesir 37, 38 derecelere bir daha çıkacak ama bunların sayıları azalacak önümüzdeki zamanlarda. Dolayısıyla biz kendi ülkemize baktığımızda ağustos ayını temmuza göre biraz daha insaflı bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 



Kaynak: Haber Global TV

Birleşmiş Milletler küresel sıcaklık