Birkaç gün çok kritik, 'Molla Konseyi'ni çökertme planı
İran'ın son füze saldırısının ardından gözler İsrail'in vereceği cevaba odaklanırken, Tel Aviv yönetimi bir yandan da molla rejimini devirmek için ABD'yi ikna etmeye çalışıyor. Uluslararası ilişkiler uzmanları önümüzdeki birkaç günün çok kritik olduğuna dikkat çekerken, ABD'nin ülkedeki başkanlık seçimleri öncesi İsrail'i dizginlemeye çalıştığını belirtiyorlar.
Gazze'de uyguladığı soykırımın ardından Ortadoğu'yu ateş çemberine alan İsrail, bölgesel savaş çıkarmak için düğmeye basmış durumda. İran ise İsmail Haniye suikastı, Hizbullah yöneticilerine yönelik bombalı saldırılar ve son olarak Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından 'Tebriz'den ateşlendiği öğrenilen "balistik" ve "hipersonik" füzeler ile İsrail'deki pek çok hedefi vurdu. Daha önce "göstermelik" saldırılar düzenlemekle eleştirilen Tahran yönetimi, bu kez İsrail'e ciddi bir hasar verirken, İsrail'in cevabı ise merak ediliyor. Uluslararası kamuoyu olası "İran-İsrail Büyük Savaşı"nın kapıyı çalmak üzere olduğuna dikkat çekerken, Haber Global Web Özel'e değerlendirmelerde bulunan uzmanlar ise önümüzdeki günlerde yaşanacak krizleri anlattılar.
'İRAN BÜYÜK HEDEF'
"İran tuzağa mı çekiliyor" sorusunu yönelttiğimiz Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay şu açıklamaları yaptı:
"İsrail'in İran'ı tuzağa çekmeye ihtiyacı yok. Tuzağa çekilip çekilmediğini İran devlet aklı da değerlendirebilir. İsrail savaşmak istiyorsa hava harekatı yapar, nükleer tesislerini hedef alır ve İran'ı savaşa çeker. Ancak İsrail bu aşamada, bölgesel hedeflerine ulaşmak için başta Filistin olmak üzere Lübnan ve Suriye gibi yakın çevresinde yer alan ülkeleri tanzim etmek isteyecektir. Bu durum varken İran'ı böyle bir kaosun içine çekmeyi istemezler. İran, İsrail için büyük ancak şu aşamada erken bir hedef. İsrail, öncelikle yakın çevresinde güvenliği sağlayacaktır."
LÜBNAN'IN KONTROLÜ ZOR
Atabay, İsrail'in, Lübnan'daki askeri hedeflerine kısa vadede ulaşıp ulaşamayacağı ile ilgili ise şunları kaydetti:
"Gazze, Lübnan'a göre dar bir alan. İsrail'in karşısında en başta Hizbullah var. Ancak onun dışında birbirinden çok farklı pek çok yapı da var. Etnik ve mezhepsel anlamda yirmiye yakın grup bulunuyor. Lübnan'daki bu durum İsrail açısından kontrolü zorlaştırıyor. Ancak İsrail'in bir avantajı var; o da Lübnan'da bu anlamda bir tecrübeye sahip olması. Bu farklılıkları körükleyebilecek; onların geçmişteki husumetlerini yeniden alevlendirebilecek, kırılganlığı artırarak tarafları birbirine düşürebilecek; bir iç savaş çıkaracak alt yapısı var."
KONTROLDEN ÇIKAR
İsrail'in Hizbullah'ı Lübnan halkından koparmaya çalışacağını belirten Atabay,
"Lübnan'da yeni düzen diye ifade edilen siyasi yapıyı değiştirmeye yönelik hamle mezhepler arasındaki durumu gerginleştirir, ülkeyi iç savaşa götürebilir. Ancak durum İsrail'in kontrolünden de çıkabilir. İsrail bunu kesinlikle istemez. Savaşı yönetmek isteyecektir. Bu ince çizgide karşısında İran'ı bulabilir. Bu nedenle erkenden İran'ın çatışmaya müdahil olmasını da istemez" dedi.
"ABD İSTEMİYOR"
Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Kamer Kasım ise ABD'nin yaklaşan seçimler öncesinde İsrail'i dizginlemek istediği belirtti. "Trump'a yakın duran Netanyahu, ABD'yi savaşın içine çekmek istiyor" diyen Kasım, şöyle konuştu:
"Biden yönetimine, Demokratlara ise bir paye vermek istemiyor. Amerikan yönetimi böyle bir şeyi istemez. Seçime gidilen bir ortamda Demokratların en son isteyeceği şey bir savaş ortamıdır. Nasıl ki geçen Nisan'da İran, İsrail'e füze attığında Amerikan yönetimi devreye girip İsrail'in cevap vermesini engellediyse şimdi de aynısını yapmak isteyecektir. Şimdi İsrail el yükseltti. İran'ın nükleer tesislerini vurmak istediklerini söylüyorlar. Geçen Nisan'da ABD dizginlemeyi başardı ama şimdi yapabilir mi önümüzdeki birkaç gün içinde göreceğiz."
[email protected]
Kaynak: Web Özel