Binbir çeşit çay, kilosu 5 bin TL'ye bile var

Gündem haberleri Yaşam Haberleri İstanbul Fatih Hindistan Ekonomi haberleri Sağlık ÖZEL HABERLER Enflasyon Zam dolar abd doları Türk lirası
Binbir çeşit çay, kilosu 5 bin TL'ye bile var

Çay müdavimlerinin uğrak mekanı Mısır Çarşısında, Hindistan'dan getirtilen "Darjeeling Çayı" 5 bin TL'den alıcı buluyor. 'Çarşı'da çeyrek asırdır "çaylara fısıldayan" Mustafa Özden ise Sri Lanka ve Hindistan'dan gelen yüzlerce çeşit ürünün ünlü isimlerce tercih edildiğini söylüyor.

İstanbul Eminönü'nde bir dükkanda, Hindistan'dan Sri Lanka'ya kadar pek çok ülkenin çayları satılıyor. Çay denilince aklımıza gelen Karadeniz'in enfes siyah çaylarının yanı sıra yüzlerce çeşit çay türü olduğunu gören müşteriler ise önce şaşırıyor sonrasında ise "En iyi çay hangisi?" sorusunu sormadan edemiyor. Dükkanda çay fiyatları 500 TL'den başlayıp 5 bin TL'ye kadar çıkıyor. En pahalı çay ise 'camellia sinensis' bitkisinin yapraklarından elde edilen 'Darjeeling Çayı.' Pek çok rahatsızlığın iyileşme sürecinde kullanılan bu çayın metabolizmayı hızlandırdığı ve sindirim sistemini desteklediği biliniyor.

Binbir çeşit çay, kilosu 5 bin TL'ye bile var - Resim : 1
Mustafa Özden'in çaya olan merakı çocukluğundan geliyor.

MERAKI ÇOCUKLUKTAN 

Gezdiği ülkelerin çay kültürlerini de yakından inceleyen Çay Uzmanı Mustafa Özden, çocukluğundaki bir anısı ile çaya nasıl merak sardığını şu sözlerle anlatıyor: "Çocukluğumda uzun yol otobüsleri ile yurt dışına seyahatler düzenleyen bir komşumuz vardı. Bir gün akşam bizi evlerine çaya davet ettiler ve Sri Lanka'dan gelen bir çayı ikram ettiler. O çayı çok beğendim, merakım o günlerden başladı ancak bunu meslek olarak yapacağım aklımın ucundan bile geçmezdi."

POPÜLER ÇAYLAR

Gençlik dönemlerinde yine Eminönü piyasasına oralet tarzı ürünler satan Özden, aynı zamanda kaligraf ustası olarak nam salmış durumda. Kaligrafi sayesinde gezdiği ülkelerin çay kültürlerini de yakından  inceleyen Özden, "Dünyadaki popüler çayları Türkiye'de satmak istedim. Direk al sat yapmak istemedim. Önce çayın ne olduğunu öğrendim, bir ürünü bilmeden anlatamazsınız, anlatınca alıcı bulabilirsiniz" diyor.

Binbir çeşit çay, kilosu 5 bin TL'ye bile var - Resim : 2
Bu dükkanda her bitkinin çayını görmek mümkün.

SRİ LANKA VE HİNDİSTAN

Dükkanda çaylar siyah ve bitkisel çaylar olarak ikiye ayrılıyor. Siyah çayda 60 çeşit, meyve çaylarında ise 80 tane çeşit bulunuyor. Dünyanın çay yatakları Sri Lanka ve Hindistan olarak biliniyor. Müşterilerinin hangi çayı almalıyım sorularına ise Özden, önce damak zevkini, yumuşak mı sert çay mı sevdiğini, karıştırıp karıştırmayacağını soruyor. En pahalı çay olan Darjeeling çayını da anlatan Özden, "Türkiye'de çoğu yerde balcılık yapılıyor ama anzer balı az bulunur ve değerlidir. Bu da çayın anzeridir" diye anlatıyor. Özden'in müdavimleri arasında pek çok ünlü isim de bulunuyor.

Binbir çeşit çay, kilosu 5 bin TL'ye bile var - Resim : 3
Dükkandaki çay çeşitlerinden bazıları

DOĞRU ÇAY DEMLEME

Doğru çay demlemenin tarifini de Özden şu sözlerle veriyor: "İki tarafa da soğuk su koyuyoruz, altı 100 santigrat derecede kaynasa da üst demliğin bu sıcaklığa asla ulaşmaması gerekiyor. Kaynarsa çayın içindeki mineraller kaybolabilir. Sonra suya çayı ilave ediyoruz ve 15 dakikada demleniyor. Çayın 1 saat 15 dakikada tüketilmesi lazım sonrasında acılaşıyor."

BİTKİ ÇAYLARINA DİKKAT

Özden, bitki çaylarının doktor ve eczaneye danışılmadan tüketilmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor ve ekliyor: "Ben de karışım yaparken hangisinden ne miktarda koyacağımı mutlaka eczacıma soruyorum, bu bitki çaylarında geçerli. Siyah çay da keyfinize göre tüketim yapabilirsiniz."

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel