Bill Gates Microsoft'tan neden ayrıldı? Mesele yasak ilişki mi?

Bill Gates Microsoft'tan neden ayrıldı? Mesele yasak ilişki mi?

Bill Gates manşetlerden düşmüyor... Eşi Melinda ile boşanmasının ardından Microsoft'taki bir kadın çalışanla olan ilişkisi gündem oldu. Gates çocuğu gibi gördüğü Microsoft'tan gerçekten 'hayır işlerine zaman ayırmak' için mi yoksa 'yasak ilişkiden' dolayı mı ayrıldı?

Bill ve Melinda Gates çiftinin boşanması hâlâ manşetleri süslemeye devam ederken birkaç günde bir çiftin ilişkisindeki yeni bir detay ortaya çıkıyor.

Konuyla ilgili bilgisi olan kaynakların verdiği bilgilere göre Microsoft’un kurucusunun 2020 yılında şirketteki görevlerinden istifa etmesinin sebebi ‘hayır işlerine yönelmek’ değil, şirketten bir kadın ile ilişki yaşaması.

Microsoft’un yönetim kurulu üyelerinin 2019 yılında bir hukuk firması ile anlaşarak Gates’in 'yıllardır ilişki yaşadığı' kadının iddialarını doğrulatmak istediği öğrenildi.

'FİRMAYA ZARAR VERİYOR'

Soruşturma derinleştikçe ortaya çıkan detaylardan dolayı yönetim kurulu üyelerinde Gates’in artık şirkette kalmasının firmaya zarar verdiği fikri oluşmaya başladı. Gates, yönetim kurulu üyelerinin kendisi hakkında işlem yapmasını beklemeden şirketten istifa etti.

İddialar hakkında açıklama yapan Microsoft sözcüsü, “Microsoft, 2019’un sonlarından bu yana Gates’in 2000 yılındaki ilişkisi hakkında soru işaretleri taşımaya başladı” açıklamasında bulundu.

Microsoft sözcüsü, Gates ile ilişkisi olan kadına yönetim kurulu tarafından her türlü desteğin verildiğini de sözlerine ekledi. Gates’in sözcüsü ise bir ilişki olduğunu kabul ederken ilişkinin yıllar önce ‘dostça’ sona erdiğini ifade etti. Bill Gates adına yapılan açıklamada, “Yönetim kurulundan istifa kararının bu mesele ile alakası yoktur. Gates arkadaşlarına ve ailesine daha fazla zaman ayırmak için Microsoft’tan ayrılmıştı” dendi.

BİRBİRLERİNE VERECEK BİR ŞEYLERİ KALMADI

Bill ve Melinda Gates çifti 27 yıllık evliliklerini geçen haftalarda sonlandırırken ‘hayatlarının bu aşamasında birbirlerine verecek bir şeyleri kalmadığını’ belirtmişlerdi.

Çiftin boşanma mazisinin 2019 yılına kadar uzandığı ortaya çıkmıştı. Melinda Gates tarafından boşanma kararının alınmasındaki sebeplerden birinin de Gates’in reşit olmayan kızlarla ilişkiye girmekten mahkum olan ve hapishanede yaşamına son veren Jeffrey Epstein ile olan arkadaşlığı gösterilmişti.

Gates daha sonra yaptığı açıklamada Epstein ile 2019 yılında ‘hayırseverlik’ işleri için tanıştığını ve bu tanışıklıktan pişman olduğunu söylemişti.

Bill Gates Microsoft'tan neden ayrıldı? Mesele yasak ilişki mi? - Resim : 2Bill ve Melinda Gates çiftinin evliliklerinden üç çocukları bulunuyor. Fotoğraf: Reuters

2000'DE CEO'LUĞU BIRAKTI

Gates 2000 yılında Microsoft’un CEO’luğunu, 2006 yılında baş yazılım tasarımcılığını, 2014 yılında da şirketteki başkanlık görevini bırakmıştı. Gates geçen yıl aldığı kararla yönetim kurulundaki koltuğunu da bırakarak CEO Nadella’ya danışmanlık yapacağını açıklamıştı ve bu görevine devam ediyor.

Son yıllarda Microsoft’ta yaşanan cinsel taciz olayları, şirketteki kadınlar tarafından da dillendirilmeye başlandı. 2019 yılında bir kadın mühendis şirketteki pozisyonunun değişmesi ve Gates ile olan ilişkisi hakkında yönetim kuruluna bir mektup yazmıştı. O dönem mektuptaki iddialar üst düzey yöneticiler tarafından ciddiye alınmamıştı.

Konu hakkında araştırma derinleştikçe Gates’in kadın ile olan ilişkisinde ‘uygunsuz’ durumlar bulunduğu saptandı ve #MeToo hareketinin (#Bende-ABD’de cinsel istismara uğrayan kadınlar cesurca çıkıp başlarına geleni paylaşıyordu) gölgesinde Gates’in şirkete zarar vereceği sonucuna varıldı.

Gates ile ilişkisi olduğunu söyleyen kadın, söylediklerinin doğru olduğunu ispatlamak için Gates’in eşi Melinda Gates’in de mektubu okumasını istedi. Melinda Gates’in mektubu okuyup okumadığı bilinmiyor.

STEVE JOBS İLE PC DÖNEMİNİ BAŞLATTILAR

Harvard’ı bırakan ve 1975 yılında Paul Allen ile birlikte Microsoft’u kuran Bill Gates, 1994 yılında şirketinde çalışan Melinda Gates ile evlendi. Gates ve 2011 yılında hayata gözlerini yuman Apple’ın kurucusu Steve Jobs kişisel bilgisayarlar (PC) çağının mucitleri olarak anılıyor. İkilinin rekabeti uzun yıllar piyasayı domine ederken bugün Microsoft’un 1.8 trilyon dolar Apple’ın ise 2.1 milyar dolarlık piyasa değeri bulunuyor.

Gates çok sevdiği Microsoft’un 2020 yılının mart ayında istifa ederken LinkedIn profilinde şu ifadeleri kullanmıştı: Microsoft her zaman hayatımın önemli bir parçası olacak ve şirketin vizyonunu şekillendirmeye yardım etmeye devam edeceğim.

İstese yıllarca dünyanın en zengin insanı olabilecek olan Gates servetinin büyük bir kısmını hayır işlerine bağışlama yolunu seçmişti.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Wall Street Journal'da Emily Glazer, Justin Baer, Khadeeja Safdar ve Aaron Tilley imzasıyla yer alan 'Bill Gates Left Microsoft Board Amid Probe Into Prior Relationship With Staffer' (Bill Gates Microsoft'u bir çalışanla önceden olan ilişkisi yüzünden terk etti) isimli makaleden alınmıştır.

Bill Gates'in kaç parası var? Bill Gates Microsoft'u nasıl kurdu?