Bill Gates, Türkiye'den toprak satın aldı mı?

Bill Gates, Türkiye'den toprak satın aldı mı?

Bill Gates'in Türkiye'den toprak aldığı haberleri bir süredir gündemi meşgul ediyor. Geçtiğimiz aylarda çıkan haberlerle Bill Gates'in ABD'de en büyük toprak sahibi olduğu ortaya çıkmıştı! Peki gerçekten Türkiye'den toprak satın aldı mı? Bill & Melinda Gates Foundation, Haber Global'e yanıtladı!

Geçtiğimiz hafta bir gazetecinin haberi gözleri Bill Gates'e çevirdi. Haber, Bill Gates'in Edirne'de toprak satın aldığını iddia ediyordu. Bill Gates ve toprak sahipliği haberleri ilk kez çıkmıyor. 

Geçtiğimiz aylarda çıkan haberlerle Bill Gates'in ABD'nin en büyük toprak sahibi olduğu ortaya çıkmıştı. Bill Gates, ABD'de yaklaşık olarak 979 kilometrekare tarım arazisi(979 bin dönüm) ve 109 kilometrekare(109 bin dönüm) civarı kullanım arazisine sahip. Bu mevcut rakamlarla Bill Gates'in ABD'deki toplam arsa varlığı 1 milyon dekarın üzerine çıkıyor. Bill Gates'in bu arazileri Gates'in servetini yönetmek için kurulan Cascade Investment tarafından satın alınıyor.

Peki Bill Gates gerçekten de Türkiye'den arsa satın aldı mı? Konuyla ilgili sorularımızı Bill & Melinda Gates Foundation'a sorduk. Bill & Melinda Gates Foundation Haber Global'e yaptığı açıklamada söz konusu iddiaların kesinlikle yalan olduğunu belirtti. 

Cascade İnvestment, 1994 yılında Bill Gates'in servetini yönetmek için Wall Street'in en gizemli güçlü adamlarından Michael Larson tarafından kuruldu. Michael Larson yüksek profilli işine rağmen basına konuşmuyor, görüntü vermiyor, röportaj vermiyor. Eski bir tahvil fonu yöneticisi olan Larson, Kirkland'daki Cascade Investment ofisinde başlangıçtaki 5 milyar dolarlık fonu yaklaşık olarak 100 milyar dolara yakın bir seviyeye çıkardı. Larson, yatırımlarında Warren Buffett tarzı "değer yatırımı" taktiğini kullanıyor. Cascade Investment, Warren Buffett'in şirketi Berkshire Hathaway'da yaklaşık olarak yüzde 4 oranında hisseye sahip. Coca-Cola FEMSA(Güney Amerikalı bir Coca Cola şişeleyicisi), Kanada Demiryollar ve ABD'deki katı atık toplama, aktarma, geri dönüşüm ve enerji hizmetleri sağlayıcısı Rebuplic Services de Cascade Investment'in yatırım yaptığı diğer şirketler. 

Cascade Investment, hotel zinciri Four Seasons'da da yüzde 45'ten fazla hisseye sahip. 

Cascade Investment performans sonuçlarını kamuoyuna açıklamıyor.

Wall Street Journal'da yer alan bir habere göre ise, Cascade İnvestment, çalışanlarıyla fon hakkında konuşmalarını engelleyen gizlilik sözleşmeleri imzalıyor ve sosyal medya'da görünür olmalarını istemiyor. 

Kaynak: Web Özel