Bill ve Melinda Gates'in ayrı dünyaları: 'Birbirimizi öldüreceğiz sandım!'

Bill ve Melinda Gates'in ayrı dünyaları: 'Birbirimizi öldüreceğiz sandım!'

Dünyanın en zengin insanlarından Bill Gates ve eşi Melinda French Gates, 27 yıllık evliliklerini sona erdirmek üzere. Şok etkisi yaratan haber çifti yakından takip edenler için ise sürpriz değil. Hatta Melinda'nın kitabında yer alan ifadeler çiftle ilgili çok şey anlatıyor. İşte ayrılığın öyküsü...

Mart 2020'de pandemi kapıyı çaldığında herkes gibi Bill-Melinda Gates çifti de eve kapandı. Washington Gölü kıyısındaki 6 bin 100 metrekarelik yapıya “ev” demek ne kadar doğru tartışılır ancak sakin olmakta fayda var, en nihayetinde evdeler...

Evden çalışmaya devam eden Gates çifti Bill & Melinda Gates Vakfı'na zamanlarını ayırıp, dünya liderleriyle video konferanslar gerçekleştirdi, aşıların mümkün olduğu kadar adil dağıtılabilmesi için çalışmalarını sürdürdü.

Otuz yıldan uzun süredir dünyanın dört bir yanını dolaşan çift için, bu kadar bir arada olmak ayrılık kararında ne denli etkili oldu bilinmez ancak Ekim 2020'de New York Times'a konuşan Melinda French Gates bu tempo değişimi hakkında şunları söylemişti:

“Evden çalışmak... Sanırım buna bireysel olarak pek hazırlıklı değildik.”

'HAYATIM TAMAMEN DEĞİŞTİ'

Bill Gates ise Kasım 2020'de katıldığı bir podcast programında “Hayatım tamamen değişti. Bu çok anormal” ifadelerini kullanmıştı. Çift, pazartesi günü ayrılık kararlarını açıkladı ve aslında “hayatın onlar için ne kadar değiştiği” somut bir şekilde gün yüzüne çıkmış oldu.

Bill ve Melinda Gates'in ayrı dünyaları: 'Birbirimizi öldüreceğiz sandım!' - Resim : 1

Covid-19 öncesinde mRNA aşıları hakkında hiçbir şey duymamış ve düşünmemiş olanlar, boşanma arefesindeki çiftin vakfının halk sağlığı için ne kadar önemli olduğunu da ancak pandemi ile kavrayabildi. Ve boşanma kararı ile hemen ardından çifte çevrilen spot ışıkları vakfın kurucularına ne kadar bağlı olduğunu açıkça ortaya koydu.

Hem 65 yaşındaki Bill Gates hem de 56 yaşındaki Melinda French Gates elini taşın altına sokan ve gerektiğinde kollarını sıvayıp işe girişmeyi seven liderler olarak biliniyor. Vakfın gücü sadece çiftin milyar dolarlarında değil iki ismin de kamuoyu önünde ve bağlantıları karşısında yarattıkları etkiden de gelmekte.

'BİR ANDA OLMADI...'

Ancak çifte yakın kesim ikilinin yıllardır farklı dünyalar inşa ettiklerini de ifade ediyor. Bill daha çok yeşil enerji alanına odaklanırken Melinda ise ağırlıklı olarak kadın sorunlarına yönelik destek çalışmalarına zaman harcıyordu. Urban Institute'da hayırseverlik alanında uzman ve kıdemli araştırma görevlisi Benjamin Soskis “Kurumsal olarak vakıf, zaten ayrılığı özümsemiş vaziyetteydi” ifadelerini kullanıyor: “İkisinin de kendi ilgi alanları var. Bir anda parçalanmış üniter bir yapı yok yani ortada...”

Ayrılık kararının ardından Bill & Melinda Gates Vakfı hiçbir şeyin değişmeyeceğine dair bir açıklama yayınlarken 50 milyar dolarlık bütçenin de aynı kalacağının altı çizildi. Lakin vakıf içinde ikilinin ayrı projeleri var ve bunların nasıl etkileneceği de merak konusu. Teorik olarak bir sorun yok gibi... Yansıyan da öyle. En küçük çocukları liseyi bitirdi ve artık hayatlarının kalanında kendi yollarına gitme vakti geldi.

KİTAPTAKİ İFADELER SES GETİRMİŞTİ

Microsoft etkinlikleri, dünya liderleriyle bir araya gelinen zirveler gibi büyük etkinliklerde çift bir arada poz veriyordu ancak yol ayrımının yaklaştığına yönelik sinyaller de yok değildi. Bunun için Melinda'nın 2019'da yayımlanan kitabı “The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World” adlı kitaba göz atmakta fayda var:

“Bill'in yanı başında konuşurken kendi sesimi de bulmaya çalışıyorum... Ve durum duyulmayı zorlaştırıyor.”

Bill ve Melinda Gates'in ayrı dünyaları: 'Birbirimizi öldüreceğiz sandım!' - Resim : 2

New York Times'a konuşan ve ismini vermek istemeyen bir aile dostu, Melinda'nın Bill'le katıldığı tüm etkinliklerde vücut diline bir bakarsanız mutsuz olduğunu görebilirsiniz ifadelerini kullanıyor.

'BİRBİRİMİZİ ÖLDÜRECEĞİZ SANDIM'

Alınan kararlar noktasında hararetli bir atmosfere alışık olan çift, ayrılık sonrası ortak alınması gereken kararlarda nasıl bir tavır sergileyecek merak konusu. Melinda French Gates, kitabında ortak kaleme alınması gereken bir mektubun yazım anını anlatırken “Az kalsın birbirimizi öldüreceğiz sandım. 'Bu evlilik burada biter sanırım' diye düşündüm” demişti.

Bir başka tartışma hakkında ise şöyle diyordu: 

“Ona sesimin etki yaratabileceği bazı sorunlar olduğunu ve bu durumlarda hem ayrı ayrı hem de onunla birlikte konuşmalar yapmam gerektiğini söyledim. Ortalık kızıştı. İkimiz de çok sinirlendik. Bizim için büyük bir sınavdı -nasıl anlaşmaya vardığınız değil, anlaşamadığınızda ne yaptığınızla önemli- ve anlaşmamız uzun zaman aldı.”

2000 yılında kurulan vakıfta ilk başlarda Melinda Gates arka planda işlerin büyük bir kısmını halleden figür olarak çalışmaktaydı. Microsoft'un talepleri gereği zamanının çoğunu Microsoft'a ayıran Bill Gates, vakfın ise daha çok ekran yüzü olarak boy gösteriyordu.

Bill ve Melinda Gates'in ayrı dünyaları: 'Birbirimizi öldüreceğiz sandım!' - Resim : 3

DÖNÜM NOKTASI O BASIN TOPLANTISI

2006'da Warren Buffet vakfa 31 milyar dolar bağışladı ve işler o gün değişti. Basın toplantısında Bill Gates ve Warren Buffet'ın ortasında Melinda French Gates oturmaktaydı. Bu onun katıldığı ilk basın toplantısıydı ve ilk kez vakıf hakkında basın karşısında konuşuyordu. O anı bir dönüm noktası olarak gördüğünü yazacaktı.

Bill Gates için dönüm noktası ise 2008 oldu. Microsoft'ta artık tam zamanlı olarak çalışmayacağını ve sadece yönetim kuruluna başkanlık edeceğini açıklayan Bill, kendini tamamen vakfa adadı. Aynı zamanda ne vakıfla ne de Microsoft'la bağlantısı bulunan bgC3 LLC adlı bir firma kurdu. İklim değişikliği, temiz enerji, eğitim, sağlık ve özellikle Alzheimer üzerine projeler üretmeye başlayan bu yapının adı Gates Ventures olarak 2018'de değişti.

Bill ve Melinda Gates'in ayrı dünyaları: 'Birbirimizi öldüreceğiz sandım!' - Resim : 4

2015'te ise Melinda French Gates, Pivotal Ventures adlı yapıyı kurdu. Cinsiyet eşitliği ve sosyal ilerleme konularına odaklanan bu girişimle kendi alanına tamamen eğilme şansı buldu. İkilinin bu girişimlerinin vakıftaki projelerde etkili olduğu aşikar. Bunları yeni ilişki düzeninde nasıl etkileneceği de merak konusu.

Eski vakıf yöneticilerinden biri New York Times'a yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

“Bu bir aile vakfı. Kapıda Bill ve Melinda'nın isimleri yazıyor. Bu da demek oluyor ki ne zaman bir şey değişse büyük bir dalga etkisi olması kaçınılmaz. Her zaman belirsizlikler içinde ilerleyen bir organizasyonun ortasına bu durumu bırakırsanız belirsizlik daha da artacaktır.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu metinde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı New York Times'ta Nicholas Kulish, Rebecca R. Ruiz ve David Gelles imzasıyla yayınlanan "The Separate Worlds of Bill and Melinda Gates" (Bill ve Melinda Gates'in ayrı dünyaları) başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Bill Gates melinda gates