Belarus devreye girdi! Rusya ile Wagner anlaştı, Rostov'dan çekildiler

Wagner Rusya Belarus Dünya haberleri Vladimir Putin
Belarus devreye girdi! Rusya ile Wagner anlaştı, Rostov'dan çekildiler

Wagner krizinin çözümü için devreye girerek, Wagner lideri Prigojin ile görüşen Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Prigojin'in ilerleyişi durdurmaya karar verdiğini açıkladı. Wagner, açıklamayı doğrulayarak konvoyları üslerine geri çekti. Kremlin, Prigojin'in Belarus'a gideceğini açıkladı.

Rusya'da patlak veren Wagner krizinin çözümü için Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko devreye girerek, Putin'in de onayıyla Prigojin ile görüştü. Belarus, görüşmenin ardından, Prigojin'in ilerleyişi durdurmaya karar verdiğini açıkladı. Wagner, açıklamayı doğrulayarak çekilmeye Rostov'dan çekildi. 

PRİGOJİN BELARUS'A GİDİYOR

İsyanın sona ermesinin ardından Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Prigojin aleyhindeki ceza davası düşecek, Wagner lideri Belarus'a gidecek" dedi.

İsyanın sona ermesinin ardından Wagner lideri Prigojin'in Rostov'dan çekildiği anlar, kameralarca kayedildi. 

Böylece, Rus paralı asker grubu Wagner’in, Kremlin ve Rusya Savunma Bakanlığına karşı başlattığı isyan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun devreye girmesiyle son buldu.

Lukaşenko, Wagner grubunun kontrol ettiği bölgelerden ayrılmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi daha gerçekleştirdi.

Belarus Devlet Başkanlığı Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada görüşmenin detaylarına dair bilgiler aktarılarak,

“Bu akşam saat 21.00'de Belarus ve Rusya Devlet Başkanları bir kez daha telefonda görüştü. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Wagner lideri ile yapılan müzakerelerin sonuçlarına ilişkin ayrıntılı olarak bilgilendirdi. Rusya Devlet Başkanı, Belaruslu mevkidaşını destekledi ve yapılan görüşmeler için teşekkür etti” denildi.

Öte yandan, Prigojin'in Rostov'da işgal ettiği ordu karargahı binasını terk ettiği bildirildi. 

TEDBİRLER KALDIRILDI

Rostov'da bulunan tüm otoyollarda ulaşım kısıtlamaları kaldırıldı.

 

WAGNER GRUBUNUN RUS YÖNETİMİNE İSYANI

 Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.

Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti.

Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.

Yevgeniy Prigojin'in, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti.

Prigojin, tarafların birinde Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, "Prigojin Belarus'a gidecek." ifadesini kullanmıştı.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

belarus Rusya Wagner Dünya haberleri Rostov