Batman'da sel felaketinden etkilenen mahalleler afet bölgesi ilan edildi

Batman Deprem Hazine Maliye Bakanlığı
Batman'da sel felaketinden etkilenen mahalleler afet bölgesi ilan edildi

Batman Valiliği, 19 Kasım’da yağışla birlikte yaşanan sel felaketinden etkilenen mahallelerin ‘Genel hayata etkili afet bölgesi’ ilan edildiğini duyurdu. 

Batman Valiliği, yağışlar sonucu sel felaketinin yaşandığı 11 mahallenin ‘Genel hayata etkili afet bölgesi’ ilan edildiğini duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada şöyle denildi: 

“İlimizde 19 Kasım 2023 tarihinde yağan kuvvetli yağışlar sonucu Batman Merkez İlçesi Bayındır, Cudi, Çamlıca, Gap, Gültepe, Huzur, Hürriyet, İluh, Karşıyaka, Petrol ve Seyitler mahallelerinde meydana gelen sel afetinin 7269 sayılı kanunun 1’inci maddesine göre hazırlanan ‘Afetlerin Genel Hayata Etkililiğine İlişkin Temel Kurallar Hakkında Yönetmeliği’nin, 5’inci maddesinin a fıkrası gereğince, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın 30.11.2023 tarih 76721 sayılı onayı ile ‘Genel hayata etkili afet bölgesi’ sayılmış, yapılacak incelemeler sonucunda aynı afet olaylarından etkilendiği tespit edilecek konut ve iş yeri sahiplerinin de afetzede olarak kabul edilmiştir.” 

DEPREM BÖLGESİ İÇİN MÜCBİR SEBEP HALİ UZATILDI

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan açıklamaya göre, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 il ve bir ilçede deprem tarihi itibarıyla mücbir sebep hali ilan edilmiş ve vergi yükümlülükleri ertelenmişti.

Adana, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep (İslahiye ve Nurdağı ilçeleri hariç), Kilis, Osmaniye ve Şanlıurfa ile Sivas Gürün'de mücbir sebep hali 31 Temmuz'da sona ererken Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde 30 Kasım'a kadar uzatılmıştı.

Bakanlık, mücbir sebep hali devam eden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep halinin 30 Nisan 2024'e kadar uzatılmasını kararlaştırdı.

 Bu illerde kaydı bulunan mükellefler, mücbir sebep halinin başladığı 6 Şubat'tan, mücbir sebep halinin sona ereceği 30 Nisan 2024'e kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerini 15 Mayıs 2024 Çarşamba günü sonuna kadar verebilecek.

Bu beyannamelere ve bildirimlere istinaden tahakkuk eden vergiler ile 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksidi ve 2024 yılı motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksidi, 31 Mayıs 2024 Cuma günü sonuna kadar ödenebilecek.

Yine bu mükelleflerin, deprem tarihinden önce tahakkuk etmiş, ödeme süresi mücbir sebep hali ilan edilen süreye rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizi ile deprem tarihinden önce ikmalen, re'sen veya idarece tarh edilen ve vadesi mücbir sebep halinin başladığı tarihten sonrasına rastlayan her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi de uzatıldı.

 Bu alacaklar her bir vade tarihi itibarıyla ayrı ayrı değerlendirilecek ve ödeme süreleri normal vade tarihlerinden itibaren bir yılı geçmeyecek şekilde uzatılacak. Bir yıllık sürenin bitim tarihinin 31 Mayıs 2024'ten sonrasına tekabül etmesi durumunda ise bu günün sonuna kadar ödeme yapılabilecek.

Kaynak: DHA