Başkentgaz'ın Ensar Vakfı'na yaptığı bağış vergi kaçırmak mı? Vergi uzmanı canlı yayında açıkladı

Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, Başkentgaz'ın Kızılay üzerinde Ensar Vakfı'na bağışta bulunmasının yasalara aykırı olduğunu belirtip bu işlemin "vergi kaçırmak" olduğunu söyledi.

Kızılay'a bağış tartışmaları devam ediyor. Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, Başkentgaz'ın Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na yaptığı 7 milyon 925 bin dolarlık bağışı Haber Global'e değerlendirdi.

"Neden?" programına bağlanan Türkmen, moderatör Senem Toluay Ilgaz'ın "Başkentgaz doğrudan bu bağışı Ensar Vakfı'na yapabilir miydi? Niçin Kızılay üzerinden yapıyor?" sorusuna yanıt verdi.

Kızılay, Ensar Vakfı'na 7.9 milyon dolarlık bağış belgesini doğruladı

"KIZILAY KULLANILARAK ÖRTÜLÜ OPERASYON YAPILIYOR"

Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın "Vergi kaçırmak başka, vergiden kaçınmak başka" sözlerinin doğru olduğunu belirten Türkmen, şunları söyledi:

"Bu yaşanan olayda durum şu. Bir vergi mükellefi, Kızılay'a nakdi bağış yaparsa kurum kazancından tamamını indirebiliyor. Yani sizin 500 bin TL kurum kazancınız varsa, bunun üzerinden Kurumlar Vergisi ödeyecekseniz, 500 bin TL Kızılay'a bağış yapıyorsanız tamamını vergiden indiriyorsunuz ve vergi ödemiyorsunuz. Oysaki Ensar Vakfı gibi bir vakfa bağış yaptığınızda kurum kazancının sadece yüzde 5 ile sınırlı. Örneğin 500 bin TL'den sadece 25 bin TL'lik bağış yapabilirsiniz. Bunu vergiden düşebilirsiniz. 500 bin TL'lik bağış yaparsanız bunun hepsini vergiden düşemezsiniz. Buradaki 475 bini kanunen kabul edilmeyen gider yazmanız lazım, vergiden düşemezsiniz. Burada yapılan işlem kanuna karşı hile. Ensar Vakfı'na yapılacak bağışta yüzde 5'lik sınırı aşmak için Kızılay kullanılarak örtülü operasyon yapılıyor. Kanunun istemediği sonuca dolanarak yapılan bir eylem var burada"

KIZILAY BAŞKANI KEREM KINIK'TAN "BAĞIŞ" AÇIKLAMASI

KEREM KINIK KİMDİR?

"BURADA VERGİ KAÇIRMA VAR"

Kurumlar Vergisi kanununu hatırlatan Türkmen, "Başkentgaz eğitimle ilgili yatırım yapmak istiyor olsa MEB'e gider başvurur. Ve bunun tamamını vergiden düşebiliyorsunuz. Burada bir vakfa tahsil edilmek istendiği için Kızılay kullanılmış. Burada kanunu dolanma ve vergi kaçırma var" dedi.

Başkentgaz Ensar Vakfı kızılay bağış