Bakan Fidan'dan İsrail'e tepki: Bunun adı hırsızlıktır

Hamas İsrail Filistin Dünya haberleri Hakan Fidan Lübnan son dakika

Lübnan'da bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Hamas savaşına ilişkin değerlendirmeler yaptı. Bölgede kalıcı barışın sağlanması adına çalışmaların süreceğini belirten Bakan Fidan, İsrail'i sert sözlerle eleştirdi.

Son dakika haberine göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan'dan seslendi. 

Gündeminde İsrail-Hamas savaşı olan Bakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Gazze'deki insanlık dramının son bulması için çalışmalarımız sürecek"

- Gazze'de devam eden insanlık dramının son bulması için çalışmalarımız aralıksız devam edecek. Bu dramın diğer ülkelere etkisinin azaltılması, savaşın bölge ülkelerinin istikrarsızlaştırılmasına yol açacak bir şekilde ilerlemesine engel olmak için de elimizden geleni yapıyoruz. Mısır ile bu konuda dayanışma içindeyiz. Lübnan'ın istikrarsızlaştırılmasını sağlayacak olaylara karşı da beraber olduğumuzu söylemek istiyorum.

"Bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi, tarihi bir barış da çıkabilir"

- Bu savaştan daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi, tarihi bir barış da çıkabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan barışa inanmakta ve gerekli çalışmaları yapmakta. Neredeyse uluslararası bir kabul haline gelmiş 1967 sınırlarına dayalı, iki devletli Kudüs başkentli bir Filistin devleti kurulması konusunda uluslararası toplumun ciddi bir adım atma zamanı gelmiştir. Filistin devletinin kurulması ertelendikçe bölgeye barış gelmeyecektir. Türkiye olarak biz belli gerçekleri ifade etmekten geri durmuyoruz. 

- Türkiye'de 3 buçuk milyon civarında mülteci var. Mülteciler konusuyla ilgili görüş alışverişinde bulunduk. 

"Bunun adı hırsızlıktır"

- Biz bu konuda oldukça ciddiyiz, netleşmiş fikirlerimiz var ve bunları söylemeye devam edeceğiz. Filistin devletine giden yolda aranan çözümlerin yeterli olmadığının herkes tarafından kabul edilip yeni yöntem üzerinde durulması yönünde fikirlerimiz var. Uzun yıllardır medya gücüyle oluşturdukları algıyla problemin gerek tabiatını unutturduklarını, hem kendilerine hem de karşılarındakine yalan söylediklerini ve bu yalanı kurumsallaştırdıklarını görmekteyiz. Artık buna son verme zamanı geldi. Birisinin toprağını işgal edip, el koyup, yıkıp, dışarı atıp sonra oraya birini getiriyorsunuz, adına "yerleşimcilik" diyorsunuz. Bunun adı hırsızlıktır. Buna benzer olayların artık kabul görmediği, son olaylarda ortaya çıktı. Artık yapılan haksızlıkların, zulmün kılıflara sokulmasında vazgeçilmesi lazım. Türkiye'nin yaptığı uyarılara kulak verin. Kutsallarla oynanmaz, kutsallarla daha büyük krize yol açacak şekilde ihlal girişimine yol açılamaz. Bunlar bölgeye barış getirmiyor. Uluslararası topluma çağrımız, bildiğiniz gerçekle uyumlu bir politik davranış içinde bulunmanız. 

"Kalıcı barışın sağlanması konusunda çalışmalarımız devam edecek"

- Geçtiğimiz günlerde Lübnan-İsrail sınırında hayatını kaybeden gazeteci kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Türkiye olarak bize yapılan başvurular neticesinde her türlü kolaylaştırıcı ve insani yolu oynama konusunda cumhurbaşkanımızın prensip kararı var. Şu ana kadar çeşitli ülkelerden vatandaşlarının salıverilmesi konusunda talepler aldık. Özellikle Hamas siyasi kanadıyla bu konuları görüşmeye başladık. Yabancıların, sivillerin ve çocukların bırakılması konusundaki çabamız devam etmekte. Kalıcı barışın sağlanması konusunda çalışmalarımız devam edecek. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

İsrail Hamas filistin gazze Aksa Tufanı Kassam Tugayları Hakan Fidan Lübnan