Bakan Fidan, İranlı mevkidaşıyla görüştü: "Gerilimi artıracak adımların sona ermesini arzu ediyoruz"

HABER MERKEZİ
Hakan Fidan İran İsrail Dışişleri Bakanlığı son dakika Gündem haberleri Dünya haberleri
Bakan Fidan, İranlı mevkidaşıyla görüştü: "Gerilimi artıracak adımların sona ermesini arzu ediyoruz"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İran'ın İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği misillemenin ardından Türkiye'nin bölgede daha fazla tırmanma olmasını istemediği aktarıldı.

Diplomatik kaynaklardan gelen bilgiye göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün (14 Nisan) İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bakan Fidan, İran’ın 13 Nisan gecesi İsrail’e yönelik gerçekleştirdiği misillemenin ardından Türkiye'nin bölgede daha fazla tırmanma olmasını istemediğini iletti; gerilimi artıracak adımların sona ermesinin arzu edildiğini muhatabına aktardı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, İsrail’e karşı misilleme operasyonunun sona erdiğini, İran’ın saldırıya uğramadığı takdirde yeni bir harekata girişmeyeceğini söyledi. Abdullahiyan, İran’ın yeni bir saldırıya uğraması halinde bu defa daha güçlü bir karşılık vereceğini belirtti.

BİR GÖRÜŞME DE BİRLEŞİK KRALLIK İLE

Bakan Fidan, bugün Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron ile de telefonda görüştü. 

Her iki Bakan da bölgede tırmanmanın daha fazla artmaması gerektiğini vurguladı.

İRAN-İSRAİL GERİLİMİ

İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemiş, saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyururken, İsrail de İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran dün İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmış, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı.

İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini belirtmişti.

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İsrail'e düzenledikleri askeri operasyonun başarıyla sonuçlandığını iddia ederek, "Operasyon başarıyla tamamlandı. Biz bu operasyonu tam bir sonuç olarak görüyoruz ve operasyonun devamına yönelik bir düşüncemiz yok." demişti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da İran'ın İsrail'e karşı saldırılarını sürdürme niyetinde olmadığını ancak muhtemel bir saldırıya karşı yanıt vermekte tereddüt etmeyeceğini söylemişti.