Bakan Dönmez, Azerbaycan ile yeni işbirliğini duyurdu: Avrupa'ya gaz satışı yapacağız

Azerbaycan Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Bakan Dönmez, Azerbaycan ile yeni işbirliğini duyurdu: Avrupa'ya gaz satışı yapacağız

Katıldığı canlı yayında Karadeniz gazına ilişkin açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan'ın ulusal doğalgaz ve petrol şirketi SOCAR ile BOTAŞ'ın yeni bir şirket kurduğunu ve bu şirket üzerinden Avrupa'ya gaz satışı yapılacağını duyurdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye ile Azerbaycan işbirliğinde yeni bir şirket kurulduğunu duyurdu. BOTAŞ ile SOCAR'ın kurduğu yeni şirketle Avrupa'ya gaz satışı yapılacağını bildiren Bakan Dönmez, konuya ilişkin şunları kaydetti:

"İhtiyaç duyulan anlaşmaları da yapıyoruz. Yerli gazla elimiz daha güçlü olacak. Biz ihtiyacımız olan gazın yüzde 30'unu Rusya'dan karşılıyoruz. Özal döneminde yüzde 100'dü. 2000'li yıllara geldiğimizde Azerbaycan ve İran da dahil oldu. Azerbaycan'da büyük yatırımı olan bir kuruluş, onların milli şirketi SOCAR da Türkiye'de en büyük yatırımcılardan birisi. Bu birliktelik 3. ülkelerde de olmaya başlayacak. Yeni işbirlikleri olacak.

BOTAŞ ile SOCAR yeni bir şirket kurdu. Bununla Avrupa'ya gaz satışı yapacağız. Gaz ticaret merkezi olacağımızı söylemiştik. Buna Azerbaycan da destek veriyor. Balkan ülkeleri bizden ve Azerbaycan'dan gaz talep ediyor. Bu konuda müşterek hareket edeceğiz. Hazar civarındaki ülkelerin hemen hemen tamamı birer kaynak ülkesi. Hazar'ın doğusundaki kaynakları Hazar'ın batısına getirilmesiyle ilgili çalışmalar yürütüyoruz.

SSCB'nin dağılmasıyla Türk devletleri de ortaya çıktı. İlk tanıyan ülke Türkiye oldu. Birçok ortak yönümüz var. Enerji de ortak iş geliştirilecek alanların başında geliyor. Birçok alanda her ülkenin güçlü ve zayıf olduğu yönler var. Oralarda birbirini tamamlama potansiyeli görüyorum."

 

Kaynak: Haber Global TV

socar botaş Azerbaycan türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Bakan Dönmez