Bakan Çavuşoğlu: Rusya ve Ukrayna anlaşmaya yakın

Mevlüt Çavuşoğlu Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna

Ukrayna ve Rusya arasındaki diplomasi temposunun artarak devam ettiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Biz dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcı bir rol oynuyoruz. Taraflar temel konularda anlaşmaya yakın" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu AK Parti İl Danışma Meclis Toplantısı'nda konuştu. Çavuşoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:  

Bu krizin başından beri ilkeli bir tutum benimsedik. Rusya ile bir çok alanda yakın ilişkilerimiz var ancak bu ilişkiler hakkı hukuku savunmamıza engel değil.

Savaşın sona erdirilmesi için büyük çaba içindeyiz. Rusya'nın saldırısını dünyayla birlikte biz de eleştirdik. Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne destek verdik.

"TEMEL KONULARDA ANLAŞMA YAKIN"

Önce insani sonra kalıcı ateşkes için çalışıyoruz.  Yangın söndürülmezse bu herkesi etkiler.

Biz dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcı bir rol oynuyoruz. Tarafların temel konularda anlaşmaya yakın olduğunu görüyoruz. Siviller ölürken anlaşmak öyle kolay değil. Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerde ivme yakalandı.

Sayın Putin ve Sayın Zelenski'yi bir araya getirme çalışmalarımız devam ediyor. Bunun Türkiye'de olmasını isteriz. Ama önemli olan iki liderin dünyanın neresinde olursa olsun bir araya gelmesi.

Rusya ve Ukrayna bize güveniyorsa ilkeli tavrımızdan dolayıdır. 

"BUGÜN DOĞU'DA VARIZ BATI'DA VARIZ"

Diplomasi konusunda merkez konumundayız. Biz bu yola oyun kurucu olmak için çıktık. Biz her zaman oyunu da kuruyoruz oyunu da bozuyoruz. Tüm dünya Türkiye'nin ezber bozan dış politikasını devam ediyor. Brüksel'de Cumhurbaşkanımızın liderliğinde NATO toplantısına katılacağız. 

Bugün Doğu'da varız Batı'da varız. Biz dünyanın umuduyuz. Dolayısıyla dünyanın her yerinde olmaya devam edeceğiz. Çünkü biz kadim bir mirasa sahibiz. Tüm bunları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kazandırdığı sert ve yumuşak gücümüze borçluyuz. 

Kaynak: Haber Global TV

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ukrayna rusya savaşı