Moskova'daki kritik görüşme sonrası flaş açıklama! Putin ve Zelenski görüşecek mi?

Mevlüt Çavuşoğlu Rusya Ukrayna Savaşı Moskova

Moskova'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Lavrov, Putin ile Zelenski'nin görüşmesinin önünde engel görmediğini söyledi. Çavuşoğlu ise, "Putin ile Zelenski'nin görüşmesine memnuniyetle ev sahipliği  yapmak isteriz" dedi.

Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin sona ermesi için bir kez daha devrede. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Lavrov, görüşme sonrası  kameraların karşısına geçerek ortak basın toplantısı yaptı. 

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, şunları ifade etti: 

Türk-Rus ilişkileri bölgede istikrarın sağlanması için önemli. Harekatımızın hedefi Ukrayna'nın silahsızlandırılması. Ankara'nın Ukrayna konusunda pragmatik bir çizgi izliyor, yaklaşımı son derece dengeli. Rusya'ya karşı tek taraflı yaptırımlara katılmadı. Kafkas ülkeleri arasındaki iş birliğinin daha da artmasını istiyoruz.

Lavrov, Mariupol'de mahsur kalan Türk vatandaşları hakkında, "Rusya baştan beri bu tarz konularda yardımcı olmaya çalıştı ama her şey bize bağlı değil" dedi.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Başından beri hem insani hem de barışcıl ateşkesin sağlanması için çaba sarf ettik. Net tutum takındık, endişelerimizi dürüst şekilde paylaştık. Ukrayna'da akan kan ve gözyaşının artık durması lazım. Savaşların kazananı olmaz, barışın kaybedeni olmaz. Gerilimin azalması için elimizden geleni yapıyoruz. 

Önceliğimiz sivil vatandaşların Mariupol'den çıkartılması. Ateşkes için düşüncelerimizi iki tarafla da paylaşıyoruz.

PUTİN VE ZELENSKİ GÖRÜŞECEK Mİ?

"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenski'nin görüşür mü?" sorusuna yanıt veren Lavrov, "Bugün bu konuyu konuşmadık. Görüşme için bir engel yok. Rusya, Ukrayna tarafıyla sadece sorunların çözümü için somut sonuçlar verecek görüşmeler konusunda mutabakat yapacak" dedi. 

Aynı soruyu Çavuşoğlu da "Putin ile Zelenski'nin görüşmesine memnuniyetle ev sahipliği  yapmak isteriz. Umarım iki lider anlaşma yapmak üzere bir araya gelir" diye yanıtladı.

Kuleba-Lavrov tekrar görüşür mü?' sorusuna da Çavuşoğlu, "İnşallah bu formatta toplantıya gerek kalmadan iki lider görüşür" diye konuştu. 

MARİUPOL'DEN TÜRKLERİN TAHLİYESİ

Sivillerin tahliyesi üzerine konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Zor şartlarda 15 binden fazla vatandaşımızı ülkemize getirdik. Çatışmalar sürdüğü için sivillerin Mariupol'den çıkması zor. Umarım kısa süre içinde bir netice alırız" dedi. 

İKİ BAKAN'DAN MONDRÖ VURGUSU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin Moskova'daki görüşmelerinin öncesinde açıklamalarda bulundu.

Lavrov, "Ukrayna ilgili birtakım görüş ayrılıklarımız var. Ancak Türkiye’nin dengeli tutumu bizim için çok kıymetli. Ankara'nın Montrö Sözleşmesi'nin yerine getirilmesine yönelik sorumlu yaklaşımına değer veriyoruz" dedi. 

Bakan Çavuşoğlu da görüşmede, Ukrayna konusundaki düşüncelerini dile getireceklerini söyledi. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesini konuşacağız. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak (Rusya-Ukrayna arasında) dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Türkiye, başından beri net bir tutum sergilemiştir. Dengeli, objektif, haktan ve hukuktan yana tutumunu açıkça göstermiştir. Her iki tarafla da ilişkilerimizi dürüst bir şekilde sürdürdük. Montrö Sözleşmesi'ni uygulamaya devam edeceğiz."

ÇAVUŞOĞLU UKRAYNA'YA DA GİDECEK

Çavuşoğlu buradaki temaslarının ardından Ukrayna'ya geçecek.

Dün Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Rusya ve Ukrayna'ya gideceğini söylemişti.

LAVROV VE KULEBA ANTALYA'DA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların durması ve kalıcı barış için çaba sarf etmeyi sürdüren Türkiye, krizin başından bu yana Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'yı ilk kez Antalya'da bir araya getirmişti. 

Türkiye, savaşın iki tarafının dışişleri bakanlarını da Antalya Diplomasi Forumu kapsamında 10 Mart’ta bir araya getirerek önemli bir diplomatik başarıya imza attı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba'nın katıldığı toplantıda, savaşın sonlandırılması için atılabilecek adımlar ele alındı.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Forum kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de aralarında bulunduğu 11 liderle görüştü.

Kaynak: Haber Global TV

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rus mevkidaşı Sergey Lavrov Moskova