Ayşenur Ezgi Eygi'ye veda... İsrail askerleri tarafından öldürülmüştü!

AJANSLAR
Aydın Filistin İsrail

Türk ve Amerikan vatandaşı olan insan hakları savunucusu Ayşenur Ezgi Eygi, Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerinin genişletilmesine karşı Nablus'ta düzenlenen eylemde vurulmuştu. Eygi, memleketi Didim'de düzenlenen törenle toprağa verildi. Törende konuşma yapan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Ayşenur'un kanı yerde kalmayacak" dedi.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin Didim Devlet Hastanesi'nden alınan naaşı, Altınkum Mahallesi'ndeki baba evine getirildi. Bu sırada evde bulunan Eygi'nin babası Mehmet Suat Eygi, eşi Pakistan asıllı Hamid Mazhar Ali ve akrabalarına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da eşlik etti.

Burada dua edilmesinin ardından cenaze, Didim Merkez Camisine götürüldü. Helallik alınması sonrası evin önünde toplanan vatandaşlar "Kahrolsun İsrail" sloganları attı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, beraberinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ile Batı Şeria'da İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin Altınkum Mahallesi'ndeki babaevini ziyaret ederek akrabaları ve yakınlarıyla görüştü. Baba Eygi'yi ziyaret eden Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da başsağlığı dileklerini iletti.

Ayşenur Ezgi Eygi'ye veda... İsrail askerleri tarafından öldürülmüştü! - Resim : 1

Alanda yoğun güvenlik önlemleri alındı, caddeye ve camiye de Türk bayrakları asıldı. Polis merasim mangası tarafından cenaze aracından alınan naaş, musalla taşına konuldu. Burada konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Kadir Dinç, bütün vicdanı paslanmamış, merhametini yitirmemiş, insanlığını kaybetmemiş insanlık alemine başsağlığı dilediğini söyledi. Konuşmaların ardından Eygi'nin naaşı, protokol üyelerinin de bulunduğu kalabalık bir konvoyla Asri Mezarlığa götürülerek dualarla toprağa verildi.

Ayşenur Ezgi Eygi'ye veda... İsrail askerleri tarafından öldürülmüştü! - Resim : 2

Törene Ayşenur Ezgi Eygi'nin babası Mehmet Suat Eygi, annesi Rabia Birden, eşi Hamid Ali Mazhar, dedesi Şeref Eygi ve yakınları ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Aydın Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan ile bazı milletvekilleri de katıldı.

Ayşenur Ezgi Eygi'ye veda... İsrail askerleri tarafından öldürülmüştü! - Resim : 3

KURTULMUŞ: KANI YERDE KALMAYACAK

Numan Kurtulmuş, Didim'deki cenaze töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Hem büyük hüzün içindeyiz hem de öfke içindeyiz. Tükiye’nin tamamının aklının ve kalbinin burada olduğunu biliyoruz. Ayşenur bütün milletimizin evladıdır. Türkiye’nin bütün siyasi partilerinin temsilcilerinin burada olduğunu biliyoruz. Milli şehit olarak, Filistin davasının önemli bir sembolü olarak Ayşenur evladımıza sahip çıkıyoruz. İlk andan itibaren Türkiye sürece müdahale etti. Oradaki tüm işlemler müşahade edildi. Burada da otopsi raporları çıkarıldı. Kanı yerde kalmayacak. Bütün uluslararası mahkemelerde hesap soracağız."

Kurtulmuş, ABD Başkanı Joe Biden'ı eleştirerek, "Biden'ın söylediği gibi yerden seken bir kurşunla değil doğrudan kulağının arkasından vuruldu" dedi.

Ayşenur Ezgi Eygi'ye veda... İsrail askerleri tarafından öldürülmüştü! - Resim : 4

 OTOPSİ RAPORLARI AÇIKLANDI

Öte yandan Eygi için İzmir Adli Tıp Kurumu'nda yapılan ikinci otopsinin ilk bulguları açıklandı. Rapora göre ölüm sebebi "kafatası kırığı, beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti" olarak tanımlandı.

İlk otopsi Filistin Adli Tıp Kurumu'nda yapılmıştı. Raporda, "Eygi'yi başından hedef alan kurşunun neredeyse düz bir çizgide soldan sağa doğru isabet ettiği" belirtildi.

Ayşenur Ezgi Eygi'ye veda... İsrail askerleri tarafından öldürülmüştü! - Resim : 5

İZMİR VE İSTANBUL'DA TÖRENLER

Eygi'nin naaşı, dün Tel Aviv'den Bakü'ye, oradan da İstanbul'a ulaştırılmıştı. Naaş, İstanbul'daki törenin ardından İzmir'e gönderildi ve burada ikinci bir tören düzenlendi.

Daha sonra otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu'na teslim edilen Eygi'nin cenazesi, akşam saatlerinde Didim'e gönderildi. Didim Devlet Hastanesi'nde Eygi'nin naaşı askeri törenle karşılandı.