Aliağa'da bitmeyen sorun, 'Raymond Croze' asbestli mi?

İzmir Kanser Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri Türkiye Dünya haberleri Ekonomi haberleri Zam Enflasyon
Aliağa'da bitmeyen sorun, 'Raymond Croze' asbestli mi?

İzmir'in Aliağa ilçesinde 2 yıl önce olduğu gibi yine asbestli gemi tartışması yaşanıyor. 2022'de söküm için Brezilya’dan İzmir’e getirilmesi planlanan NAE Sao Paulo gemisinden sonra, benzer tartışma, Fransız 'Raymond Croze' isimli gemi üzerinden sürüyor.

İzmir'in Aliağa ilçesinde 2 yıl önce olduğu gibi yine asbestli gemi tartışması yaşanıyor. 2022'de söküm için Brezilya’dan İzmir’e getirilmesi planlanan ve tartışma konusu olan asbestli NAE Sao Paulo gemisinden sonra, içerisinde onlarca ton asbestli malzeme olduğu öne sürülen Fransız Devlet Telekom Şirketi'ne ait olan 'Raymond Croze' isimli geminin de söküm işlemleri için İzmir'in Aliağa ilçesine ulaşması tartışmaları alevlendirdi. Asbest uzmanları, geminin 50 ile 100 ton arasında asbest içerdiğini iddia ederken, söküm işlemlerinin çevre ve halk sağlığına zarar vereceği gündeme getirildi.

Aliağa'da bitmeyen sorun, 'Raymond Croze' asbestli mi? - Resim : 1
Asbest Uzmanı Kenan Yıldız da endişeli olduklarını belirtirken, Sau Poulo gemisi için yaptığımız tüm uyarı ve endişeler, 'Raymond Croze için de geçerli. Aliağa ve çevre yerleşim yerlerinin asbest riski altında olmaması gerekiyor" dedi. Fotoğraf: Nicolas Corbel

"BERTARAF OLMADAN SÖKMEYİZ"

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) ile Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği'nden uzmanlar "Tehlikeli Madde Envanteri (IHM) raporunun kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini yinelerken, geminin söküm işlemlerini yapacak olan firma yetkilileri ise "Söz konusu asbesti standart süreçlerinde olduğu gibi çevreye duyarlı ve yönetmeliklere uygun şekilde 3'üncü taraf akredite, onaylı ve yetkin firmalara söktürecek olup, bu bertaraf işlemi bitmeden gemi söküm işlemine başlanmayacak" açıklaması yaptı.

ALİAĞA'NIN HAVASI KİRLİ

Asbest uzmanları ise Aliağa’da son 6, 7 yıllık süreçte 700'den fazla geminin söküldüğü ve bunun sonucunda yaklaşık 250 tonu asbest olmak üzere, 74 bin 325 ton tehlikeli atığın bertaraf edildiği öne sürerken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yayınladığı '2021 yılı Çevre Durum Raporu'nda sanayi kaynaklı hava kirliliğinin en fazla yaşandığı ilçenin, ağır sanayi yatırımlarıyla öne çıkan Aliağa olduğunun altı çiziliyor.

ASBESTLİ NUMUNELER

Başlayan tartışmaların ardından 'haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği (ASTA) Başkanı Cafer Fidan, Aliağa''nın durumuna dikkat çekerek, "2021 yılının 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında Aliağa'da asbest riski olabileceği öngörülen noktalardan HSG 248 standardına göre numune alım işlemini gerçekleştirmiştik. Bağımsız akredite bir laboratuvarda numuneleri incelettiğimizde, 55 adet numune içerisinde 'Gemi Söküm Tesisi (İçerisi) Sokak' noktasından alınan numunede Serpantin Grubu Krizotil türü asbest tespit ettik" dedi.

Aliağa'da bitmeyen sorun, 'Raymond Croze' asbestli mi? - Resim : 2
Yaşanan tartışmalar üzerine Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) sözcüleri de asbestli geminin halk sağlığı açısından tehdit oluşturduğu öne sürerken, yapılan açıklamada, "Raymond Croze topraklarımıza zehir saçmak üzere bekletilen bir gemi var" denildi. 

KANSER RİSKİ 

İlgili devlet kurumlarının mutlaka Aliağa Gemi Söküm İşletmesi'nde detaylı asbest araştırma ve ölçümleri yaptırarak sonuçları kamuoyu ile paylaşması gerektiğini sözlerine ekleyen Fidan, "Detaylı bir araştırma ile daha net bulgular elde edilebilecektir. Asbest tespit edilen noktanın gemi söküm tesislerine yakın olması anlam kazanmaktadır. Tersane içinden numune alınması durumunda daha vahim bir tablo ortaya çıkacaktır. Asbestin tüm formları, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 'kesin kanserojen' olarak tanımlanıyor." diye konuştu.

Aliağa'da bitmeyen sorun, 'Raymond Croze' asbestli mi? - Resim : 3
ASUD Başkanı Şeyhmus Ensari ise, "Geminin röntgeni olan ve asbest ve tehlikeli maddelerin olup olmadığını ölçen IHM dediğimiz raporun kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

ASBEST ARAŞTIRILSIN

'Raymond Croze isimli gemide asbest ve tehlikeli madde olup olmadığını ölçen IHM raporunun kamuoyuyla paylaşılması gerektiğine dikkat çeken Fidan, uyarılarının ise şunları söyledi:  "2 yıl önce Brezilya'dan gelen Nae Sao Paulo isimli uçak gemisi için de 9 ton asbest içeriğinin olduğu söylenmiş ancak 500 tonun üzerinde asbest olduğu anlaşılmıştı. Nae Sao Paulo, Brezilya hükümeti tarafından okyanusa batırıldı. Raymond Croze, için tüm araştırmaların tamamlanması beklenmeli."

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel