Akıllı teknolojiler ne kadar tehlikeli? Uzman isim son Apple örneği ile uyardı

Gündem haberleri Teknoloji Haberleri apple ABD

Akıllı teknolojiler, bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. ABD'de Apple'ın iki akıllı saat modelinin satışının patent ihlalleri nedeniyle yasaklanması tartışmaları da beraberinde getirdi.

ABD'li teknoloji devlerinden Apple'ın en yeni akıllı saat modelleri Apple Watch Ultra 2 ve Apple Watch Series 9'un ABD'de satışı yasaklandı.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonunun ekimde tıbbi izleme teknolojisi şirketi Masimo'nun şikayeti üzerine Apple'a söz konusu akıllı saatlerin ithalatını ve satışını durdurma talimatı vermesi kararı, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi tarafından veto edilmedi.

ABD Ticaret Temsilciliği'nden (USTR) yapılan açıklamada, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun Apple'ın, ABD merkezli Masimo ve Cercacor Laboratories'e ait iki patenti ihlal ettiğini tespit ettiği anımsatıldı.

Açıklamada, dikkatli istişarelerin ardından ABD Uluslararası Ticaret Komisyonunun kararının bozulmamasını kararlaştırıldığı ve söz konusu kararın bugün itibarıyla kesinleştiği bildirildi.

Bu karar bazı etik tartışmaları da beraberinde getirdi. Teknolojinin bir 'casusa' dönüşebileceği tartışmasını, Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık değerlendirdi.

Kırık, "Bunların bir casusa dönüşebileceği, hiçbir teknolojinin yüzde 100 güvenli olmadığı, bunların veri ihlalleri oluşturduğunun altını çizmiştik. Bu olay da bunu açıkça ortaya koydu. Kötü niyetli kişilerde konum takibi üzerinden bir durum meydana gelebilir. Apple'ın yaşattığı bu olay, teknoloji şirketlerinin artık büyük veriye hakim olmak için her türlü veriyi işleyebileceklerine dair örnek. Yapay zeka artık hastalık teşhisi yapabiliyor" dedi.

Kırık, şöyle devam etti:

"İnsanların psikolojik özelliklerini öğrendiğinizde isthibaratlar devreye girebilir. Ülkeler kullanıcı verilerini bu tarz akıllı saatlerle, sosyal medya uygulamaları ile işleyebiliyor. O yüzden yerli ve milli teknolojiler bizim için elzem bir duruma gelmiştir.

Daha tehlikeli bir durum var. Telefonu cebinize koyarsınız, bir yere koyarsınız ama saatiniz her zaman kolunuzdadır. Yatarken kullanıyorlar, uyku verilerini alıyor, ağ içerisinde telefonunuz buzdolabını görecek, nabız atışlarını görmüş oluyorlar. İnsanları manipüle edebilmek için verilere ihtiyaç var.

Sağlık verilerinin yoğun analiz edilmesi demek, ileride potansiyel kimyasal silahların ortaya çıkarılabilmesi, insanların manipüle edilebilmesi, hastalıkların neye meyilli olduğu konusunda farklı ülkelere istihbarat sunabilir. Bunlar bir sağlık silahına da dönüşebilir. X markası, Y markası değil, dünyanın en büyük teknoloji firmasından bahsediyoruz."