Afetlere karşı birlik! Komşular yangını birlikte söndürecek

Trakya Doğal Afetler Yaşam Haberleri ÖZEL HABERLER AFAD Deprem yunanistan
Afetlere karşı birlik! Komşular yangını birlikte söndürecek

Balkanlar'da yaşanan doğal afetlere karşı birlikte mücadele etme kararı alan Türk AFAD ve komşu EPOMEA uluslararası normlara uygun bir işbirliği protokolü oluşturdu. Bölgede olabilecek afetlere karşı iki kurum birlikte mücadele edecek.

Batı Trakya'da ilk kez 'Seçkin Arama Kurtarma Gücü' oluşturan Yunanistan, Türkiye'nin devlet kurumu AFAD ile işbirliği yapmaya hazırlanıyor. 2023 yılında Batı Trakya'da Türklerin yoğun yaşadığı kent ve kasabaları etkileyen yangınlara müdahale sırasında yaşanan aksaklıklar bölgede arama kurtarma teşkilatı kurulmasını zorunlu hale getirmişti. Geçen yıl Ekim ayında Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu ile AFAD'ın girişimleri doğrultusunda adımlar atılırken iki ülkenin dışişleri bakanlıkları üzerinden EPOMEA ile işbirliği protokolü hazırlanmıştı. Türk ve Yunan vatandaşların birlikte görev yapacağı, teşkilatın başında ise Batı Trakya Türk azınlığından Sibel Mustafaoğlu'nun olacağı bildirilmişti.

Afetlere karşı birlik! Komşular yangını birlikte söndürecek - Resim : 1
2023 yılında Batı Trakya'da çıkan orman yangınları 55 bin kilometrekarelik alanda etkili oldu. 

TATBİKATLAR YAPILDI

Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu'nun Haber Global Web Özel'e aktardığı bilgilere göre, doğal afetlerin her iki ülkenin de ortak gerçeği olduğu tespitini yapan Ankara ve Atina başta orman yangınları ve seller olmak üzere can kayıplarına neden olan doğa olaylarına karşı ortak tedbirler almayı hedefledi. AFAD ve EPOMEA Yunanistan Seçkin Özel Görev Takımları ilk kez 2013'te işbirliği yapmaya başladı. Bu kapsamda 2013'de ilk olarak Samsun’da deprem, nükleer, biyolojik, kimyasal afet tatbikatları gerçekleştirdi.

ORTAKLIĞIN TARİHİ ESKİ

'EPOMEA Greece' ve Türkiye'nin seçkin devlet kurumu AFAD tatbikatlardan önce de deprem, yangın, sel gibi doğal afetlerde birbirinin yardımına en başta koşan kurumlar olmuşlardı. 2014 yılında Atina’da düzenlenen 1. Uluslararası Deprem Eğitimi Sempozyumu'na 9 Avrupa ülkesi ile birlikte Türkiye'den de Samsun AFAD bir heyetle katılmıştı. Heyet Batı Trakya da bir tanıtım gösterisi gerçekleştirirken Atina’daki sempozyuma ve tatbikatlara katılım sağlamıştı. EPOMEA 2013 yılından bu yana Yunanistan'da arama kurtarma alanında faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda Avrupa EVOLSAR adlı teşkilatın da kurucu üyesi olan EPOMEA Avrupa'da ortak faaliyetler gerçekleştiriyor.

ANKARA BULUŞMASI

Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu'nun verdiği bilgilere göre söz konusu takımın ana yönetim merkezleri Atina ve Selanik. Şu anda Yunanistan da 23 şubeye sahip olan takımların afetlerin yanı sıra salgın hastalık ve kazaların önlenmesinde görev aldığı belirtiliyor. Protokol doğrultusunda yapılan görüşmelere Selanik EPOMEA Başkanı Miltos Benakis ve Rodop Kurucu Başkanı Sibel Mustafaoğlu katılmıştı. Yunanistan EPOMEA ekibi dün de Ankara'da temaslarda bulundu.

BALKANLAR'DA İŞBİRLİĞİ

Haber Global'e faaliyetlerle ilgili bilgi veren Sibel Mustafaoğlu, teşkilatın bütün Balkanlar'da bir ilk adım olduğunu vurgulayarak "Gümülcine'de EPOMEA seçkin arama kurtarma gücü yeni kuruluyor. Benimle birlikte avukat Mihalis Ragusis Gümülcine'deki yetkililer olduk. Yunanistan'da yapılacak faaliyetlerle birlikte Balkanlar'da bir işbirliği ağı kurmayı planlıyoruz. Bu durum Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve Balkanlar'daki diğer arama kurtarma ekipleriyle ilgili olumlu gelişmelere vesile olacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Afetlere karşı birlik! Komşular yangını birlikte söndürecek - Resim : 2
Orman yangınları Trakya ve Balkanlar'da ortak bir arama kurtarma teşkilatını zorunlu hale getirdi. 

55 BİN DÖNÜM YANDI

Geçen yıl Rodop'ta çıkan orman yangını Türklerin de yoğun olarak yaşadığı Yassıköy, Narlıköy, Susurköy, Kozlu Dere, Çepelli ve Müsellim köylerini etkisi altına aldı. Ulusal Orman Yangınları Gözlem Biriminin verilerine göre, Dedeağaç'taki yangının ilk iki gününde de 55 bin dönümün üzerinde ormanlık alan yanmıştı. Yunanistan İtfaiye Teşkilatı, Polis Teşkilatı, Silahlı Kuvvetler ve gönüllülerin işbirliği içinde çalıştıkları yangın söndürme çalışmaları bölgede arama kurtarma alanında profesyonel çalışacak bir örgütlenmenin acil ihtiyaç olduğunu ortaya koydu.

ertan.altan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel