Adalet Bakanı Tunç'tan AYM-Yargıtay tartışmasına ilişkin flaş açıklama

Adalet Bakanlığı Yılmaz Tunç Yargıtay anayasa mahkemesi AYM

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yargıda AYM-Yargıtay tartışmasıyla ilgili, "İki yüksek mahkememiz arasında bir görüş farkı var. Bunu farklı noktalara çekmenin gereği yok. Konu hukuk çerçevesinde tartışılır ve çözüm bulunur" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi (AYM)arasındaki yetki tartışmasına ilişkin yeni bir açıklama geldi.

Ankara'da katılacağı bir açılış öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tunç, şunları ifade etti:

"TCK'ya göre devletin güvenliğine ilişkin suçlar yazılmıştır. Seçimden önce soruşturmasına başlanmış olmak kaydıyla terör suçları dokunulmazlık kapsamında mı değil mi? Yargıtay kapsam dışı diyor. Anayasa Mahkemesi ise, bu suçlar Anayasa'nın 14. Maddesine atıf yapılan bu suçlar belirli değil diyor. Devletin güvenliğine ilişkin suçların tek tek sayılması gerekir diyor. Yargıtay da, bu suçlar kanunla belirlenir dediği için Anayasa'nın 14. Maddesinin son fıkrası, bu suçlar belirlidir zaten kanunla düzenlenmiştir diyor. Ceza Kanunu'nun devletin güvenliğine ilişkin suçlar tek tek yazılmıştır ve bu kapsamda dokunulmazlık kapsamının dışındadır diyor. Tartışma burada çıkıyor.

İKİ YÜKSEK MAHKEME ARASINDA GÖRÜŞ FARKI VAR

Seçimden önce soruşturması başlamış olması kaydıyla Anayasa'nın 14. Maddesinde belirlenen terör suçları dokunulmazlık kapsamı dışında mı değil mi? Yargıtay dokunulmazlık kapsamı dışındadır diyor. Bu suçlarda soruşturma geçmişte de yapılmıştır. Meclis'te kesin hükümler okunarak milletvekillikleri daha önce düşürülmüştür, uygulama bu yöndedir fakat son bir kaç karardan sonra Anayasa Mahkemesi'nin farklı uygulaması nedeniyle diyor Yargıtayımız Anayasa'nın 14. Ve 83. Maddeleri yorum yoluyla uygulanamaz hale gelmiştir. O nedenle Anayasa ihlali vardır diyor. İki yüksek mahkememizin bir görüş farkı var burada. Bu görüş farkından yola çıkarak bunu farklı noktalara çekmenin hiç bir anlamı yok.

HUKUK ÇERÇEVESİNDE TARTIŞILIR VE ÇÖZÜM BULUNUR

Konuyu farklı noktalara çekmenin gereği yok. Özgür (Özel) Bey'in cumhurbaşkanımıza yönelik yakışıksız ifadeleri var. Burada herhangi bir darbe söz konusu değil. Bu millet darbeyi de darbecileri de çok iyi bilir. Yüksek mahkemelerimiz arasındaki görüş farkını ortadan kaldırmaya yönelik belirsizlik varsa, AYM'nin kuruluş kanunuyla ilgili bir anlaşmazlık varsa bunlar TBMM'de konuşularak çözülebilecek hususlar. Konu hukuk çerçevesinde tartışılır ve çözüm bulunur."

AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan ve cezaevindeyken TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Daha önceden  Atalay'a verilen hapis cezasını onaylayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Kaynak: Haber Global TV