AB'de sağlık krizi! Cinsel hastalıklar hızla yayılıyor

Avrupa Birliği Sağlık Haberleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER
AB'de sağlık krizi! Cinsel hastalıklar hızla yayılıyor

Avrupa Birliği (AB) yeni sağlık problemleriyle boğuşuyor. Cinsel hastalıklar, antibiyotik direnci ve akıl sağlığı problemleri AB'nin omzunda yüz milyarlarca avroluk dev bir yüke dönüşmüş durumda. Birlik yöneticileri ise çoktan yeni bir sağlık önlem paketi üzerinde çalışmaya başladılar.

Avrupa Birliği (AB) pandemi sonrası yükselen sağlık problemleri ile nasıl mücadele edeceğini tartışıyor. AB'de yayınlanan raporlar, kıta genelinde cinsel yolla bulaşan hastalıklar, antibiyotik direnci ve akıl sağlığı problemleri katlanarak büyüyor. AB'ye yakın kaynaklar ve resmi kurumlar da yüz milyarlarca avroluk sağlık harcamaları karşısında AB'nin yeni bir sağlık önlem paketini hayata geçirmeye hazırlandığını ifade etmekteler.

CİNSEL HASTALIKLAR KATLANIYOR

AB'ye bağlı Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi'nin (ECDD) açıklamasına göre cinsel yolla bulaşan hastalıklar Avrupa'da hızla artmaya başladı. Raporda başta Klamidya, belsoğukluğu, frengi, AIDS ve Lenfogranüloma venereum (LGV) olmak üzere 27 AB üyesi ülkede cinsel hastalıkların giderek yayıldığı ifade edilirken pandemi sonrası sosyal kaynaşmanın artmasının hastalıkların yükselişindeki en büyük sebep olduğu ifade edildi. AB'nin yeni sağlık önlemleri paketine dahil edilen sorun için sosyal medya ve arkadaşlık sitelerinde AB sponsorluğunda farkındalık kampanyaları düzenlenmesi de planlanıyor. 

ANTİBİYOTİK SORUNU 

AB'ye yakınlığıyla bilinen The Parliament Magazine yayın organı ise AB'nin yeni sağlık önlem paketinde iki büyük toplumsal sağlık probleminin daha yer aldığını ifade etti. Avrupa Parlamentosu (AP) Sağlık Grubu başkanlarından Nicu Stefanuta'nun açıklamalarına göre AB üyesi ülkelerin halklarının antibiyotiklere gösterdiği direncin artması dolayısıyla yakın gelecekte “ufak yaralanmalar yaşamı tehdit eder hale gelebilir ve genel salgınlar büyük ölümlere sebep olabilir.”

RAPOR SUNULACAK

AB kulislerinden elde edilen bilgilere göre AP Yeşiller Grubu konu hakkında parlamentoya bir rapor sunmaya hazırlanıyor. İddialara göre bu raporda antibiyotiklere karşı oluşan direncin kırılması için öncelikle aşırı kullanımın önüne geçilmesi, insanlarda ve hayvanlarda daha tedbirli antibiyotik kullanımının sağlanması ve tarımda antibiyotik kullanımının azaltılması gibi öneriler de yer almakta.

84 MİLYON ETKİLENİYOR

Yayın organı diğer yandan AB genelinde “akıl sağlığı problemlerinin hızla artışının da” sağlık önlem paketi kapsamına alınacağını ifade etti. Avrupa Komisyonu üye ülkelerdeki halkların akıl sağlığı problemlerinin hızla artması dolayısıyla Haziran ayında Akıl Sağlığı İletişim Programı'nı başlatmıştı. AB'nin 2018 yılındaki raporlarında bile kıta genelinde 84 milyon insanın akıl sağlığı problemleri yaşadığı açıkça ortaya konulmuştu. Bu rakamın AB üyesi ülkelere toplam maliyeti ise 600 milyar avronun üzerinde. Raporlara göre pandemi süreci, Rusya-Ukrayna savaşı, enerji krizi ve yükselen enflasyon rakamları da mevcut durumun giderek daha da kötü hale gelmesine sebep veriyor. 

SAĞLIK BÜTÇESİ ARTACAK

Raporlara göre Avrupa halklarının toplumdan giderek izole olması ise akıl sağlığı problemlerinin temelini oluştururken, AB'nin hali hazırda 1.23 milyar dolarlık akıl sağlığı programının yetersiz kaldığı ifade ediliyor. Raporlarda en çok yaşlılar, azınlıklar, evsizler, suç mağdurları ve zorlu hastalıklarla mücadele eden insanların akıl sağlığı problemleri yaşadıklarına vurgu yapılmakta. Sağlıksız yiyecekler ve yüksek alkol tüketiminin de bu problemi tetiklediği düşünülmekte.  Avrupa Birliği'nin mevcut paket dahilinde sağlık bütçesini de ciddi şekilde arttırması bekleniyor.

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel