ABD'deki kritik temastan sonra Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama! "İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği ile F-16 satışı bağımsızdır"

ABD Dışişleri Bakanlığı Mevlüt Çavuşoğlu
ABD'deki kritik temastan sonra Bakan Çavuşoğlu'ndan açıklama! "İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği ile F-16 satışı bağımsızdır"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Antony Blinken bir araya geldi. Kritik görüşmenin ardından açıklama yapan Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik süreci ile ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışının bağımsız olduğunu ve bu konuda olumlu dönüşler alındığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Blinken ile görüşme öncesinde ve görüşme sonrasında önemli açıklamalarda bulunan Bakan Çavuşoğlu, ABD'nin, Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili bilgi verdiğini ve süreçle ilgili olumlu dönüşler alındığını ifade ederek, sık sık gündeme gelen İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği ile F-16 konusunun bağımsız olduğunu ve ABD kongresinin bu iki meseleyi ayrı düşünmesi gerektiğini vurguladı. 

WASHINGTON'DA KTİRİK TEMAS ÖNCESİ ÖNEMLİ MESAJLAR

ABD’nin başkenti Washington DC’de Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasındaki görüşme başladı. Blinken görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye-ABD ilişkilerine değinerek, “Ülkelerimiz kritik konular üzerinde çalışıyorlar ve NATO müttefiki olarak çalışmaya devam ediyorlar.

Türkiye’nin tahıl koridoru konusunda olağanüstü çabasını takdir etmek istiyorum. Ukrayna’dan tahılın ihraç edilmesine yardımcı olduğunun altının çizilmesini istiyorum. İşbirliğimiz derinleştirmek için Türkiye-ABD Mekanizmasını hayata geçirilme konusu görüşeceğiz. Çeşitli engelleri değerlendireceğiz. Yakın müttefikler ve işbirliği içinde ortaklar olabiliriz ama bunlar görüş ayrılıklarımız olmayacağı anlamına gelmiyor. Müttefikler olarak bu konuların üstesinden gelmek için çalışıyoruz” dedi.

“F16 TALEBIMIZI TEKRAR GÜNDEME GETİRECEĞİZ”

Ukrayna’ya başsağlığı dileklerini ileterek konuşmasına başlayan Bakan Çavuşoğlu, görüşmede ABD-Türkiye arasındaki ekonomik işbirliği konusuna değineceklerini ifade ederek, Türkiye-ABD arasında geçtiğimiz yıl ticaret hacminin 34 milyar doları aştığını ve hedefin 100 milyar dolar olduğunu aktardı.

Görüşmede birçok ikili savunma işbirliği konularını ele alacaklarını açıklayan Çavuşoğlu,

“Özellikle de F16 talebimizi tekrar gündeme getireceğiz. Daha önce de ifade etmiş olduğumuz gibi bu sadece Türkiye için değil aynı zamanda NATO ve ABD için de önemli bir konu. Bu konuyla ilgili bir stratejik çıkarlarımız doğrultusunda bir onay bekliyoruz” dedi.

Terörle mücadelede Türkiye’nin beklentilerini de dile getireceklerini aktaran Çavuşoğlu, “Terörle mücadelede PKK ve DEAŞ’a karşı işbirliğimizi nasıl güçlendirebileceğimizi ele alacağız. Ukrayna’daki Suriye’deki, Doğu Akdeniz’deki, Orta Doğu’daki ve Kafkasya bölgesindeki gelişmeleri ele alacağız. Müttefikler olarak iletişimi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN KRİTİK GÖRÜŞMENİN ARDINDAN AÇIKLAMA

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

-Blinken ile stratejik mekanizma toplantısını gerçekleştirdik. Son derece verimliydi. Kurumlar arası istişareler oldu ve yılda iki defa bakan düzeyinde toplanması teklifinde bulunduk. Bugünkü görüşmemizde de ABD ile ikili ilişkilerimizin tüm boyutlarını ele aldık. Ticaretimizi 100 milyar dolar hedefine çıkarmak için mücadele edeceğiz. Aramızda yıllardır çözülemeyen konular için hangi adımları atacağız, karşılıklı tekliflerimiz oldu. F-16 alımları da gündemimizin önemli maddelerinden biriydi. Bölgesel konuları da kendi aramızda değerlendirdik. Blinken ile yaptığımız görüşmede enerji alanında iş birliğini geliştirme konusunda mutabık kaldık. F-16, NATO ve ABD'nin kendisi için de önemli. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde gelinen noktayı değerlendirdik. Atılan adımları memnuniyetle karşıladığımızı ve İsveç'in henüz yolun başında olduğunu ve somut adımlar beklediğimizi söyledik.

PKK VE YPG'YE VERİLEN DESTEK SONLANDIRILMALI

-PKK ve YPG'ye verilen desteğin sonlandırılmasını istedik. Türkiye olarak özellikle Amerika'nın geçmişte verdiği sözleri de konusunda da endişelerimizi dile getirdik. Birisi FETÖ mevcudiyeti. Müttefikler ruhu içerisinde daha iyi bir iş birliğinde olması lazım. F-16 konusunda bilgi aldık. Ukrayna'yı değerlendirdik. Doğu Akdeniz konusunda da, Azerbaycan Ermenistan normalleşme sürecinde de ve Afganistan'daki son durumla ilgili de görüş alışverişi yaptık. Görüşmelerimizin örtüşmesinden memnun olduk. Blinken'ı da Türkiye'ye davet ettik. Sabah SETA'nın düzenlediği toplantıda kanaat önderleriyle bir araya geldik. Büyükelçiliğimizin düzenlediği toplantıda da farklı temsilcilerle bir araya geleceğiz. 

-Bugün Suriye'deki operasyonların herhangi bir şart olarak önümüze geldiğini görmedik ama İsveç ve Finlandiya'nın üyelik sürecinin hızlanmasında önemli etkisi olacağını herkes söylüyor. Bazı olumlu adımlar atılsa da sorunlar devam ediyor.

ÜYELİKLER, TÜRKİYE'YE F-16 SATIŞI KONUSUNDAN BAĞIMSIZDIR

Üyelikler Türkiye'ye F-16 satışı konusundan bağımsızdır. Bu süreci engellemeyle ilgili adımların arkasında yönetim güçlü bir duruş sergilerse bu iş çözülür.  Bizim elimizi kolumuzu bağlayacak bir anlayışla bu işler yürümez. Eskisine göre daha pozitif bir atmosfer var. Bu ülkelerin daha atması gereken adımlar var. Yapılanları inkar etmiyoruz ancak yetersiz buluyoruz. Yönetim kararlı durursa bu işi hallederiz, dedik.

ABD, YUNANİSTAN VE KKTC KONUSUNDA DENGEYİ BOZDU

-ABD'nin Türkiye Yunanistan ilişkilerinde ve KKTC ile GKRY arasındaki dengeyi bozduğunu daha önceden söyledik. Blinken'a direkt söyledik. ABD'nin denge politikası bozuldu bu konuda. Türkiye Yunanistan ilişkilerinde de fiiliyatta bu dengenin bozulduğunu görüyoruz. Sadece Menendez'in F-16 satışı ile ilgili açıklamalarında da söylemiyorum. Tarafsızlık Yunanistan tarafından ihlal edildi ama ABD buna karşı çıkmadı. Genel anlamda denge bozuldu. Bugün Blinken ile yaptığımız görüşmede her iki tarafla da eşit görüşüyoruz, dengeyi koruyoruz şeklinde açıklama yaptı. 

-Biz Türkiye olarak hangi ülke kime ne satıyor şeklinde engelleme kampanyası yürütmüyoruz. Elbette F-16 almak isteriz. Ama Yunanistan'ın başlattığı karşı kampanya, ilişkilerin gerilmesine neden oldu. İstanbul'daki sözlerin tutulmadığını gördük. Müttefik ABD'nin daha dengeli davranması gerektiğini söyledik. Yunanistan'ın son zamanlardaki provokasyonları hakkında bilgi verdik. Yunanistan'a verilen destek, onları kışkırtıyor.

SURİYE'YE ODAKLANMAK KONUSUNDA TEKLİFİMİZ OLDU

-Suriye ile ilgili Astana süreci var orada bazı adımlar atıldı ama ciddi adımlar gelmedi. Suriye'de bir tıkanmışlık var, bir taraftan biz Suriye'deki rejimle angajmana girerek bir anlaşmaya varmaya çalışıyoruz. Batı'nın bu konuda çekinceleri var. Suriye'ye odaklanmak konusunda teklifimiz oldu. Daha önceden verilen sözler tutulmadığı duyulan güvenin zedelendiğini de söyledik. Biz her türlü iş birliğine varız ama bu güvene dayalı. PKK'ya verilen silah desteğinin sonlandırılması gerektiğini ve bunun bize karşı kullanıldığını da söyledik.

-Biz her ülkeyle ilişkilerimizi geliştirmek konusunda samimi adımlar attık. Biden ile ilgili bazı sorunlar oldu. Trump döneminde de kişisel ilişkiler iyiydi ama Türkiye'ye yönelik yaptırımlar devreye girdi. Biden yönetimiyle hep ilişkileri geliştirmek için çaba sarf ettik. Stratejik mekanizma teklifi aslında Biden'dan geldi. Biz de teklifi kabul edip, kurduk. Cumhurbaşkanımız ile Biden arasındaki görüşmede son derece müsbetti. F-16 konusundaki yönetimin tutumuna da bakınca son derece olumlu olduğunu görüyoruz. Biden geldiğinden beri ciddi krizler olmadı. 

-Rusya-Ukrayna konusunda bize her zaman teşekkür ettiler. Ukrayna konusunda tutum ve düşüncelerimiz her zaman malum. Tahıl anlaşmasının uygulanmasına vurgu yapıldı. Rusya-ABD ilişkileri konusunda bizden bir beklentileri ya da bize bir teklifleri olmadı. 

-İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde ilerlemesinin kongrede pozitif etki yaratacağını söylüyorlar ama iki konu birbirinden bağımsız. bir tarafta üçlü anlaşma, bir taraf da müzakere var. F-16 ile üyelikler bağımsız ve bunların birbirlerine bağlantılı olmaması gerektiğini söyledik. Kongrede olumlu bir süreç yaratacağını ama bu ikisinin bağımsız olduklarını bildiklerini de söylediler.

ABD DIŞİŞLERİ: TÜRKİYE İLE OLDUKÇA YAPICI BİR İLİŞKİMİZ VAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Antony Blinken arasındaki kritik görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye ile oldukça yapıcı bir ilişkimiz var. Türkiye'ye, günümüzün en acil sorunlarının birçoğunun ele alınmasında oynadığı rol için minnettarız." ifadelerine yer verildi.

 

Kaynak: İHA

Bakan Çavuşoğlu Blinken ABD