AB basınından övgü, Azerbaycan'da dijital devrim!

Azerbaycan İlham Aliyev Ekonomi haberleri Teknoloji Haberleri Dünya haberleri Türkiye Gündem haberleri Yaşam Haberleri Bilim Haberleri
AB basınından övgü, Azerbaycan'da dijital devrim!

Avrupa Birliği'ne yakın yayın organı EU Reporter, Azerbaycan'daki dijital ekonomik devrimi sayfalarına taşıdı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev için "ulusunun yenilikçi lideri" ifadesine yer verilen yazıda yeni dijital sistem sayesinde vatandaşların 400 sosyal hizmete kavuştuğuna değinildi.

Merkezi Avrupa Birliği kurumlarının da bulunduğu Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunan ve AB'ye yakınlığıyla bilinen EU Reporter yayın organı her ay yayınladığı “Avrupa'nın Liderleri” sayfasını bu ay; Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e ayırdı. Yazıda “Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dijitalleşme, etkinlik, hesap verilebilirlik, şeffaflık gibi konulardaki atılımları, ülkenin küresel meydan okumalar karşısında bölgesindeki itici güç olmasıyla sonuçlanıyor” ifadesine yer verildi.

AB basınından övgü, Azerbaycan'da dijital devrim! - Resim : 1
EU Reporter'in yazısında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev için "ulusunun yenilikçi lideri" ifadesi kullanıldı.

ŞAŞIRTICI BAŞARILAR

EU Reporter'in “ulusunun yenilikçi lideri” başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev hakkında şu ifadelere yer verildi:

“Pandemi ve 2. Karabağ Savaşı sonrası dünya özellikle de Kafkaslar aynı değil. Azerbaycan ise başta dijitalleşme olmak üzere yeni küresel sistemin başlıca gereksinimlerini karşılama konusunda bölgesinde şaşırtıcı başarılar ve atılımlarla dikkat çekmeye devam ediyor. Djitalleşmeyle bağlantılı küresel sorunlar konusunda Azerbaycan kendisini şimdiden hazırlıyor.

66 MİLYON TALEP İNCELENDİ

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dijitalleşme, etkinlik, hesap verilebilirlik, şeffaflık gibi konulardaki atılımları ülkesinin küresel meydan okumalar karşısında bölgesindeki itici güç olmasıyla sonuçlanıyor. Aliyev'in kararıyla 2013 Temmuz ayında Devlet Kamu Hizmetleri ve Sosyal İnovasyon Ajansı'nı kuruldu. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde kurulan bu kurum o tarihten bu yana hem idari ve yönetim, hem de teknolojik alanda çok önemli adımlar atılmasını sağladı. ASAN Hizmetleri olarak adlandırılan ve küresel organizasyonlar tarafından saygı duyulan bu kurum sayesinde Azerbaycan halkından gelen 66 milyonun üzerinde talep değerlendirmeye alındı.”

400 SOSYAL HİZMET

EU Reporter'in yazısında ASAN Hizmetleri'nin “Azerbaycan'daki dijital ekonomik ekosistemin büyümesini ortaya koyduğu” ifade edilerek şu bilgilere de yer verildi:

“İlham Aliyev'in ifade ettiği gibi ASAN Hizmetleri Azerbaycan'ın bir entelektüel ürünü ve markası olarak artık ihraç ediliyor. Bu hizmetin merkezleri sayesinde Azerbaycanlı vatandaşlar tek bir çatı altında 15 kamu, 30 özel kurum tarafından sağlanan 400 sosyal hizmetten faydalanıyor. Vatandaşlar, dijital sistem sayesinde merkezi ya da yerel yönetimlerin, bütçe kurumlarının ve kanun kurumlarının kararlarını koordine edebiliyorlar. Bu sayede kamunun memnuniyeti ve vatandaş-hükümet ilişkileri ülkede yeni bir standarda kavuşmuş durumda.”

AB basınından övgü, Azerbaycan'da dijital devrim! - Resim : 2
AB'ye yakın yayın organı Azerbaycan'daki dijital ASAN devrimini ele aldı.

ALİYEV'DEN ABAD DEVRİMİ

"Azerbaycan'ın geliştirdiği bu sisteme ilişkin şu ana kadar 20'den fazla uluslararası uzlaşı belgesi imzalandı. Sistem sürdürülebilir gelişme ve insan hakları gibi alanlarda çok sayıda uluslararası ödüle de layık görüldü. Aliyev, 2016 yılında ABAD adıyla küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik girişimcilik ve yeni teknolojiler sunacak şekilde sistemin geliştirilmesini sağlayan bir karara da imza attı. Bu sayede ülkede istihdam oranı arttı, çok sayıda aile çiftlikleri kuruldu, devletin vergi gelir kalemi arttı ve ülkenin ekonomik yelpazesi genişledi.

HAYDAR ALİYEV'İN GELENEKLERİ

“Köklerini Haydar Aliyev'in (Azerbaycan'ın üçüncü Cumhurbaşkanı) ideolojisinin geleneklerinden alan bir yaklaşımla ASAN Gönüllüleri oluşturularak vatandaşların hizmet sektöründeki memnuniyeti arttırıldı. Tüm bu gelişmeler Azerbaycan'ın hali hazırda barış, huzur ve sürdürülebilir gelişmenin küresel elçilerinden olduğunu da göstermekte.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel