7 eyalet bilmecesi! Trump bir adım önde mi?

donald trump Kamala Harris abd seçimleri
7 eyalet bilmecesi! Trump bir adım önde mi?

Tüm dünya yaklaşan ABD seçimlerine odaklanmış durumda. Küresel etkiye sahip olacak süreci Haber Global’e değerlendiren ünlü ABD seçimleri tarihi uzmanı Profesör John Hansen’e göre 7 kritik eyalet galibi belirleyecek. Küresel savaşlardan daha çok ABD’nin ekonomik ve sosyal koşullarının oy verenlerin önceliği durumunda olduğunu ifade eden Hansen’e göre, Donald Trump bu alanda avantaja sahip.

Dünya kamuoyu Kasım ayında gerçekleşecek olan ABD seçimlerine odaklandı. Uzmanlar yaklaşan seçimin Rusya-Ukrayna Savaşı, İsrail-Lübnan Savaşı, İran ve Çin gerilimleri başta olmak üzere küresel çatışma alanlarının geleceğini belirleyeceğinin altını çiziyorlar. ABD’nin en saygın iç politika bilimcilerinden Profesör John Hansen seçim sürecini Haber Global Web Özel için yorumladı. Profesör Hansen, Amerikan kamuoyunun küresel savaşlardan daha çok iç ekonomik koşullara göre oy kullanacağının altını çizmekte. ABD seçimlerinin tarihi ve dinamikleri hakkında iki ayrı çok satan kitabın yazarı da olan Hansen, 7 eyaletin seçimin galibini belirleyeceğini de ifade etmekte. İşte ünlü siyaset bilimciye göre seçimin kaderini belirleyecek olan unsurlar:

7 eyalet bilmecesi! Trump bir adım önde mi? - Resim : 1
Profesör John Hansen’e göre ABD halkı Başkanlık seçimlerinde ülkenin iç ekonomik ve sosyal koşullarına göre oy verirken Donald Trump bu alanda avantaja sahip.

2 ASIRLIK ÇATIŞMA

“ABD siyasi tarihi bir yanıyla da doktrinleri ile dünya tarihine damga vuran başkanların tarihidir. Thomas Jefferson, Alexander Hamilton, James Monroe, Andrew Jackson, Richard Nixon, Harry Truman ya da Ronald Reagan’ın özellikle dış politikadaki doktrinleri küresel tarihe şekil vermiş ya da tümden değiştirmiştir. İki adaydan yalnızca Donald Trump, sıkı sıkıya Jackson doktrinine tutunuyor. Kamala Harris ise ABD’nin mevcut küresel finansal bağları, uluslararası politika ve diplomasi ağları ve daha çok askeri ve endüstriyel sektörün belirlediği güvenlik alanlarının devamlılığı ve genişletilmesini savunan aday durumunda. Mevcut iç finansal koşullar, ABD’nin hem sınırlarında hem de küresel güvenlik çıkarları düşünüldüğünde oy verenlerin Trump’a yönelmesi beklenmelidir.”

7 eyalet bilmecesi! Trump bir adım önde mi? - Resim : 2
Seçimlere sayılı günler kalırken iki adayın söylemleri de sertleşmeye devam ediyor. 

KRİTİK 7 EYALET

“Ancak elbette seçimleri yalnızca makro ölçekli etmenler belirlemiyor. ABD seçimlerinde her zaman 4 ya da 5 eyalet belirleyiciliğe sahip olmuştur. Diğer yandan partilerin Kongre’deki adayları da kamuoyu tarafından en az başkan ve yardımcılarının adaylıkları kadar dikkatle izlenir. Bu seçimde ise 7 kritik eyalet kazananı belirleyecek. Pennsylvania, Wisconsin, Arizona, North Carolina, Nevada, Florida ve Georgia. Birçok yorumcudan farklı olarak seçimden seçime farklı partilere oy verdikleri için ‘Salıncak Eyaletler’ olarak adlandırılan eyaletlerde bu kez bir ayrışma olduğunu düşünmüyorum. Adaylar çok keskin ve net bir tutum içinde oldukları için oy eğilimleri değişmeyecektir."

ÖNCELİK EKONOMİ 

“ABD’de 1. ve 2. Dünya Savaşları ya da Soğuk Savaş dönemleri gibi ulusun kaynaklarının çatışmalara yönlendirildiği süreçlerin haricinde uluslararası politika ya da sorunlar kamuoyunun hiçbir zaman önceliği olmadı. ABD’de Rusya-Ukrayna Savaşı ana medyanın sunduğu kadar tartışılan bir konu değil. İsrail’in Orta Doğu’daki çatışmaları ise muhafazakar kesimlerce izleniyor. Bu seçimlerde ABD’nin başlıca güvenlik tehdidi olarak tüm ulusta Çin'e karşı bir büyük bir dikkat oluştuğunu söylemek mümkün."

7 eyalet bilmecesi! Trump bir adım önde mi? - Resim : 3
Riverside County Şerifi Biancoeski, geçtiğimiz gün; Donald Trump'a yönelik 3. bir suikast girişiminin engellendiğini duyurdu.

HARRİS'İN LEHİNE 

ABD halkı seçimlerde oy verirken ırksal gerilimler, sınır güvenliği, finansal rahatlık ve ekonomik büyüme, ihracat ve üretimin artarak işsizliğin düşmesi, sağlık ve eğitim reformları, kamu çalışanlarında emeklilik sistemi, vergilendirme gibi konuları düşünerek oy verecek. Bu iç dinamik küresel kamuoyu tarafından anlaşılmıyor. Bu açıdan bakıldığında Cumhuriyetçi Parti’nin vaatleri daha güçlü ve Trump başkanlığı döneminde bu alanlarda nitelikli bir rahatlama yarattı. Trump’ın marjinal sözleri ve parti için bile keskin sayılabilecek duruşu ise Harris’in lehine olan faktörler arasında.”

[email protected]

Kaynak: Web Özel