4 soru 4 cevap: ATA İttifakı nasıl kuruldu, nasıl bölündü?

28 Mayıs Seçimi 14 Mayıs Seçimleri
4 soru 4 cevap: ATA İttifakı nasıl kuruldu, nasıl bölündü?
Sinan Oğan ve Ümit Özdağ, ATA İttifakı çatısı altında seçimlere girmişti. Fotoğraf: İHA

ATA İttifakı adayı Sinan Oğan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turunda Cumhur İttifakı'nı, Zafer Partisi ise Millet İttifakı'nı destekleyeceğini açıkladı. Peki ATA İttifakı nasıl kuruldu ve ittifaktaki fikir ayrılığı nasıl ortaya çıktı? ATA İttifakı seçmeni 2. tura nasıl etki edecek?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu geride kaldı ancak tartışmalar bitmedi. Seçimde Cumhur İttifakı adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birinci olurken, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ikinci, ATA İttifakı adayı Sinan Oğan ise üçüncü oldu.

Hiçbir aday yüzde 50 oy barajını aşamadığı için ilk iki sıradaki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu 28 Mayıs'ta bir kez daha 13. Cumhurbaşkanı olmak için yarışacak. ATA İttifakı'nın adayı Sinan Oğan'ın ve Zafer Partisi'nin 2. turda kimi destekleyeceği ise merak konusuydu.

1. ATA İTTİFAKI NASIL KURULDU?

Seçim öncesi daha Millet İttifakı'nın adayı belli olmadan, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a cumhurbaşkanı adayı olma çağrısı yaptı. Bu sırada Zafer Partisi, Doğru Parti, Adalet Partisi ve Memleket Partisi ile bir ittifak arayışı içerisinde idi. Kurulacak ittifakın adayı olarak Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce belirlenirken Özdağ, sıklıkla Mansur Yavaş'a da adaylık çağrısını yineliyordu.

4 soru 4 cevap: ATA İttifakı nasıl kuruldu, nasıl bölündü? - Resim : 1
Ata İttifakı adayı Sinan Oğan ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ. Fotoğraf :AA

Bunun üzerine Memleket Partisi Lideri Muharrem İnce, ittifak görüşmelerinden çekilerek Memleket Partisi adına Cumhurbaşkanı adayı oldu. Ardından Ümit Özdağ, 5 partiden oluşan ATA İttifakı'nın kurulacağını açıkladı.

2. ATA İTTİFAKI'NA SİNAN OĞAN NEREDE DAHİL OLDU?

Zafer Partisi, Adalet Partisi, Türkiye İttifakı Partisi, Doğru Parti ve Ülkem Parti'den oluşan ATA İttifakı tanıtım toplantısını 11 Mart 2023'te gerçekleştirdi. Basın toplantısında ATA İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayının eski MHP Milletvekili Sinan Oğan olduğu açıklandı. Sinan Oğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 22-27 Mart arasında toplanması gereken 100 bin imzayı 26 Mart'ta topladı. Oğan böylece Cumhurbaşkanı adayı oldu.

3. ÖZDAĞ VE OĞAN NE ZAMAN FİKİR AYRILIĞI YAŞADI? 

14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Sinan Oğan yüzde 5,17 oranında oy aldı. Yarışı 3. sırada bitiren Oğan, seçimin 28 Mayıs'ta yapılacak 2. turuna kalamadı. Ancak kamuoyu Oğan'a oy veren seçmenin ikinci turda kimi destekleyeceğini merak etmeye başladı.

Sinan Oğan seçimin ilk turu öncesi katıldığı bir programda, ikinci tura kalamaması halinde destekleyeceği ittifakın bazı taleplerini karşılaması gerektiğini ve bakanlık veya cumhurbaşkanı yardımcılığı gibi taleplerinin de olabileceğini belirtmişti.

4 soru 4 cevap: ATA İttifakı nasıl kuruldu, nasıl bölündü? - Resim : 2
ATA İttifakı adayı Sinan Oğan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Fotoğraf: AA

ATA İttifakı'nın ortaklarından Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, geçtiğimiz günlerde Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşürken Oğan ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Bu noktadan sonra ATA İttifakı'nda görüş ayrılığı başlamış oldu. Erdoğan ile görüşmesinin ardından Oğan, 2. turda Cumhur İttifakı'nı destekleyeceğini açıkladı.

ATA İttifakı'nın diğer üyeleri Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz ve ikinci kez Kılıçdaroğlu ile görüşen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Millet İttifakı'nı destekleyeceklerini belirti. Oğan'ın Cumhur İttifakı'nı destekleme kararı üzerine Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz "ATA ittifakı fiilen sona ermiştir" yorumunda bulundu.

4. FİKİR AYRILIĞI İKİNCİ TURA NASIL YANSIR?

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, ATA İttifakı'nın son ana kadar Millet İttifakı'na yakın duran görüşler sergilediğini söylüyor. Kalaycıoğlu "Sinan Oğan da Millet İttifakı'na yakın duran görüşteydi ancak Oğan birdenbire değişti. Bunun sebebi ise bilinemez" diyor.

4 soru 4 cevap: ATA İttifakı nasıl kuruldu, nasıl bölündü? - Resim : 3
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini açıkladı. Fotoğraf: İHA

Kalaycıoğlu, ATA ittifakında yaşanan fikir ayrılığının seçime nasıl yansıyacağı hakkında ise şöyle konuşuyor:

"Sinan Oğan ve ATA İttifakı'na oy vermiş seçmen genelde protesto eden seçmen. Göçmen konusunda duyarlılığı var. Bu konuda Millet İttifakı ile ATA İttifakı arasında farklı bir görüş yok. ATA İttifakı'na oy vermiş seçmenin büyük çoğunluğu Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyecektir ama yüzde kaçı onu söylemek zor."

EK kaynaklar: AA, DHA, Habertürk, BBC Türkçe

Kaynak: Web Özel

Ata İttifakı Sinan Oğan zafer partisi Ümit Özdağ